Economie în agonie! Transnistria riscă să rămână fără pensii și salarii din cauza crizei gazelor

08 Feb. 2025, 19:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Feb. 2025, 19:52 // Actual //  Ursu Victor

Impactul crizei gazelor asupra economiei și bugetului regiunii transnistrene, subliniază dependența critică a acesteia de gazul rusesc. Economia regiunii are o valoare totală de 25 de miliarde de lei moldovenești, cu industria reprezentând 65%, agricultura 15% și sectorul serviciilor 20%, constată economistul Veaceslav Ioniță.

Industria este dominată de două sectoare majore: producerea energiei electrice (35%) și producția de metale (30%). Dependența acestor sectoare de gazul rusesc gratuit și de piețele externe (Republica Moldova și România) este aproape totală. Situația devine critică în contextul în care exporturile către aceste piețe sunt limitate, iar fluxul de gaze este incert.

Bugetul regiunii transnistrene pentru 2025 a fost estimat la echivalentul a 3 miliarde de lei venituri, în timp ce cheltuielile planificate ating echivalentul a 6,5 miliarde de lei. Acest deficit de peste 55% este unic în lume, subliniază Ioniță. În termeni practici, regiunea înregistrează un deficit lunar de aproximativ 300 de milioane de lei (circa 17 milioane de euro).

Cheltuielile enclavei sunt direcționate în proporție de 70% către plăți sociale (salarii și pensii). Acestea sunt deja de două ori mai mici decât în partea dreaptă a Nistrului, iar reducerea lor suplimentară este imposibilă. Aproximativ 70% din veniturile regiunii depind direct sau indirect de gazul rusesc, iar fără acest sprijin, regiunea riscă incapacitatea de plată totală.

Pe lângă deficitul bugetar, regiunea nu are rezerve financiare sau acces la credite, ceea ce o pune într-o situație extrem de vulnerabilă. În lipsa unui sprijin extern, sub formă de granturi sau alte ajutoare financiare, plata pensiilor și salariilor devine imposibilă începând cu luna februarie.

„Situația este fără precedent: bugetul lor depinde în proporție de 70% de gazul rusesc. Fără acesta, nu au cum să-și susțină nici măcar cheltuielile esențiale”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

08 Feb. 2025, 16:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Feb. 2025, 16:07 // Actual //  Ursu Victor

Construcția podului rutier de la Ungheni va începe în data de 26 aprilie și va fi gata în toamna anului 2026, a annțat Ionel Scrișoteanu, secretar de stat la Ministerul Transporturilor de la București.

„Este un proiect deosebit de important pentru legăturile noastre istorice și economice. Este vorba despre construirea primului pod rutier la nivel de autostradă peste Prut, care va lega Ungheni de Galați, la 60 de ani de la ultimul pod construit în această zonă. Este un moment istoric nu doar pentru Republica Moldova, ci și pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, deoarece acest pod va purta numele „Podul de Flori”, în cinstea podului simbolic din 1990. În plus, acest proiect face parte din seria celor 5 poduri care vor lega cele două state și va contribui la realizarea Autostrăzii Unirii”, a punctat Scrișoteanu.

Potrivit oficialului, lucrările de execuție vor începe pe 26 aprilie 2025, constructorul va începe pregătirea șantierului, înregistrarea Certificatului de Urbanism a fost obținută deja în Republica Moldova, iar documentația pentru Autorizația de Construire este finalizată.. Proiectul include un pod cu 261 m lungime, două benzi pe sens și un trotuar, și va beneficia de un punct de trecere a frontierei dotat cu facilități moderne pentru verificarea autoturismelor și tirurilor.

Acest proiect va fi un pas important în consolidarea relațiilor dintre România și Republica Moldova, iar din toamna anului 2026 vom putea circula pe acest pod, cu descărcările provizorii, până la finalizarea autostrăzii Unirii în 2029-2030. Sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene, în valoare de peste 151,68 milioane lei, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală