Economiștii germani sunt în consens: Renunțarea la gazele rusești aruncă motorul economic al UE în recesiune

15 Apr. 2022, 18:05
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Apr. 2022, 18:05 // Actual //  bani.md

În prognoza lor economică comună bianuală, cele mai mari cinci institute economice ale Germaniei și-au redus drastic previziunile privind evoluția produsului intern brut, pe măsură ce războiul din Ucraina încetinește recuperarea economică din criza declanșată de pandemia de coronavirus, arată CNBC.

RWI din Essen, DIW din Berlin, Institutul Ifo din Munchen, IfW din Kiel și IWH din Halle se așteaptă acum ca PIB-ul Germaniei să crească cu 2,7% în 2022 și 3,1% în 2023, presupunând că nu mai există o escaladare economică ulterioară, respectiv că nu se vor impune noi sancțiuni Rusiei, în contextul războiului din Ucraina, care ar opri fluxurile de gaze către Europa din Rusia.

Institutele au proiectat anterior o creștere de 4,8% în 2022.

În cazul unei opriri totale a aprovizionării cu energie din Rusia, institutele germane au prezis o pierdere cumulată anul acesta și următorul an de aproximativ 220 de miliarde de euro (238 de miliarde de dolari), echivalentul a peste 6,5% din producția economică anuală.

Acest lucru ar duce la o creștere de doar 1,9% în acest an și o contracție de 2,2% în 2023.

”Dacă s-ar întrerupe aprovizionarea cu gaze, economia germană ar trece printr-o recesiune bruscă. În ceea ce privește politica economică, atunci ar fi important să sprijinim structurile de producție comercializabile fără a opri schimbările structurale”, a declarat Stefan Kooths, vicepreședinte și director de cercetare pentru cicluri de afaceri și creștere la Institutul Kiel.

Inflația din zona euro a ajuns la 7,5% în luna martie pe o bază anuală, potrivit Eurostat, iar institutele germane prognozează o medie anuală în 2022 de 6,1%, cea mai mare explozie de prețuri din ultimii 40 de ani.

În cazul unei întreruperi a aprovizionării cu energie, institutele germane prognozează o creștere record a inflației anuale până la 7,3%, cel mai ridicat nivel de după Al Doilea Război Mondial.

UE intenționează să interzică importurile rusești de cărbune și lucrează la sancțiuni împotriva petrolului rusesc, deoarece se vrea eliminarea Rusiei din economia globală.

Între timp, președintele rus Vladimir Putin a amenințat, în numeroase ocazii, că va întrerupe aprovizionarea cu gaz către Europa.

Cu toate acestea, se așteaptă că o astfel de mișcare va avea consecințe economice grave pentru ambele părți, în condițiile în care Germania și-a cumpărat 58,9% din gazele naturale din Rusia în 2020, potrivit agenției europene de statistică.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ