EdTech Moldova Forum: Află cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului

18 Mai 2022, 14:11
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Mai 2022, 14:11 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Orașul Cahul va fi gazda EdTech Moldova Forum – eveniment care își propune să-i conecteze pe toți cei interesați de domeniul educației, să aducă în prim plan cele mai noi tehnologii, să inspire, să discute despre viitorul învățământului și să descopere modul în care tehnologia îi poate ajuta pe profesori și elevi să aibă succes în Moldova. Evenimentul va avea loc în incinta Palatului Culturii din Cahul în intervalul 10:00-17:00.

Astfel, pe 24 mai, la Cahul, sunt așteptați ambasadori, oficiali guvernamentali, profesori, elevi, experți internaționali din alte țări pentru a aduce în fața publicului expertiză, experiență și bune practici. Inițiativa este o premieră pentru sudul țării are loc în contextul „EU Tech Days”, parte a proiectului „EU4Moldova Startup City Cahul”, implementat de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene, în parteneriat cu Suedia. Evenimentul are loc în colaborare cu Primăria Municipiului Cahul și Universitatea de Stat „B.P.Hașdeu” din Cahul.

Participarea la forum este gratuită, fiind necesară înregistrarea prealabilă AICI.

Ce trebuie să reții despre eveniment?

  • mai multe paneluri de discuții cu invitați locali și internaționali, seminare și ateliere concepute pentru a le oferi profesorilor și liderilor din domeniul educației cele mai bune practici de integrare a domeniilor TIC în sala de clasă și o prezentare a celor mai recente tendințe și perspective tehnologice pe care participanții le-ar putea aduce în școlile lor;
  • prezentarea unui studiu internațional cu privire la competențele solicitate pe piața muncii până în 2030, care ne va arăta abilitățile necesare pe care ar trebui să se axeze educația în următorii ani. Studiul va fi prezentat de către experții Organizației pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE);
  • peste 500 de profesori, formatori și lideri în educație din țară, care vor discuta despre inovație și cele mai bune practici, abilitățile viitorului și modul în care Inteligența Artificială afectează viitoarele locuri de muncă, precum și cum planifică Moldova să dezvolte abilitățile de inovare ale elevilor;
  • sesiuni/ateliere practice pentru prezentarea instrumentelor și noilor tehnologii, precum: Programul Intel Skills pentru profesori, Intel 4 Youth, AR/VR, Robo Maker, Smart Lab, OECD Learning Compass.
  • Zona Expo, unde vor fi expuse dispozitivele și tehnologiile necesare pentru introducerea inovațiilor în educației. Astfel, programele din cadrul proiectului Tekwill vor avea propriile standuri: Tekwill Academy Kids, Tekwill în fiecare școală, Clubul Tinerilor Makeri și alte companii internaționale precum Corinth vor fi prezente la zona expo. La fel, proiectele elevilor elaborate în cadrul hackathonului: Soluții Tech pentru Mediu alături de proiectelor profesorilor („Flipped Classroom”) vor fi prezente la expoziție.

La „EdTech Moldova Forum” vor fi comunicate mai multe noutăți din domeniul educației precum: noile cursuri introduse în cadrul proiectului „Tekwill în fiecare școală”, noile școli în care urmează să fie create ”Laboratoare Digitale”, strategia de transformare digitală a unei școli din Moldova  și multe altele.

Urmărește EdTech Moldova 2022 pe paginile de facebook Tekwill, Tekwill în Fiecare Școală.

Realitatea Live

03 Iun. 2023, 09:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2023, 09:09 // Actual //  Lupu Eduard

Pământul arabil din Olanda este din ce în ce mai inaccesibil. Olandezii nu își vând terenurile agricole, iar puținele oferte de pe piață sunt la prețuri foarte mari, care continuă să crească.

Conform analizei efectuate pentru primele 3 luni din acest an, valoarea terenului agricol din Olanda a crescut cu 5,8% față de anul trecut, ajungând la un preț mediu de 79.400 de euro/ha. În schimb, prețurile pentru pajiști au scăzut cu 0,6% comparativ cu ultimele luni din 2022.

În Olanda, puținele terenuri care sunt scoase la vânzare sunt cotate la prețuri foarte mari. De la începutul anului, tarifele la terenurile agricole continuă să crească, puțini proprietari fiind dispuși să le înstrăineze.

Oficiul Cadastral Olandez din Apeldoorn și Departamentul de Cercetare Economică de la Universitatea Wageningen (WEcR) au calculat că prețul mediu pentru un teren agricol, în primul trimestru al anului 2023, se situează la 79.400 de euro/ha, cu 3% mai mult decât în ultima parte a anului 2022. Față de întreg anul 2022, când prețul mediu a fost de 73.400 euro/ha, valoarea terenurilor a crescut cu 5,8%.

În schimb, pășunile se vând puțin mai ieftin decât terenurile arabile. În intervalul ianuarie-martie 2023, pășunile s-au vândut cu un preț mediu de 68.800 euro/ha, cu 0,6% mai puțin decât în ultima parte a anului 2022.

A fost înregistrată, însă, o primă medie de preț de 3,9% până la 77.500 euro/ha pentru terenurile arabile unde se cultivă porumbul de siloz. În același timp, prețul terenurilor construite a crescut cu o medie de 3,7%, până la 92.200 euro/ha.

Olandezii nu își vând terenurile agricole

Cu toate că condițiile de piață sunt foarte profitabile acum, tot mai puțini proprietari de terenuri agricole sunt dispuși să vândă.

Experții olandezi din piața funciară au evaluat suprafața agricolă comercializată, în perioada ianuarie-martie 2023, la un total de 6.300 ha, adică cu 4.755 ha mai puțin decât în ultimele 3 luni din din 2022 și cu 1.554 ha mai puțin decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru comparație, potrivit anunțurilor de mică publicitate, în Republica Moldova un hectar de teren agricol ajunge să coste până la 100 de mii de lei în nordul țării, 50 de mii de lei în centrul țării și 20 de mii de lei în sud.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău