Educația financiară pentru copii. Cum ar trebui făcută? Sfaturi utile pentru orice părinte

09 Mai 2021, 13:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
09 Mai 2021, 13:00 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Și copiii au nevoie de educație financiară, oferindu-i la timpul potrivit informația necesară, copilul de azi va ajunge un adult independent financiar, care va ști cum se fac banii și cum se gestionează aceștia. Educația financiară a copiilor ar trebui să înceapă încă de la 5 ani. Iată câteva sfaturi utile pentru toți părinții.

Învață copilul să câștige bani

Copiii trebuie învățați că banii se câștigă prin muncă. Implicații în muncile ușoare și potrivite pentru ei din gospodărie, iar în schimb remunerații cu o sumă de bani pentru a-i motiv. Nu exagerați cu sumele, altfel copilul va avea senzația că banii mulți se câștigă ușor. De asemenea, explicați copiilor termenul de „antreprenoriat”, dacă au anumite îndeletniciri, ajutați-i să le vândă sau puteți fi chiar voi potențialii cumpărători.

Datorită acestor activități copilul va căpăta mai multă încredere și va ști cum se fac banii.

Cum se gestionează banii?

Învață copiii cum să gestionează banii. Pentru aceasta puteți folosi o activitate simplă, luați 3 pușculițe și împărțiți banii în felul următor:
50% economii pentru marile dorințe (bicicletă, telefon sau echipament pentru fotbal). Prin asta, copilul învață răbdarea, amânarea recompensei și atingerea obiectivelor.
40% pentru cheltuielile pe termen scurt (bilete la teatru, film, cărți sau mici jucării). Cu o mică îndrumare din partea părinților, dar copilul trebuie să-și asume decizia de achiziție, pentru a învață să compare și să evalueze produsele.
Diferența de 10% poate fi alocată pentru caritate și fapte bune, pentru a învață ce este generozitatea, recunoștință pentru tot ceea ce are, altruismul și compasiunea.

Lasă copilul, uneori, să plătească singur pentru cumpărăturile lui

Dacă copii ăși vor achita uneori singuri cumpărăturile, ei vor înțelege puterea fiecărei bancnote și valoarea produselor.

Evită să spui „Nu avem bani!”

Evita să spui „NU AVEM BANI” și învață-l pe copil „CUM SĂ FACĂ BANI?”. Spre exemplu, dacă acesta își dorește o bicicletă pe care încă nu și-o permite din borcanul de dorințe, cercetează împreună cu el ce poate face ca să obțină diferența. Pot fi mici sarcini suplimentare în familie, sau poate vinde câteva obicte pe care nu le mai folosește.

Fii tu un exemplu

Cel mai important în educația financiară a copiilor, la fel ca și în celalte tipuri de educați este exemplul personal. Copiii învață ceea ce văd în jurul lor și, dacă vrem să aibă un comportament financiar responsabil, trebuie să le arătăm că și noi suntem atenți la banii noștri și la modul în care alegem să îi cheltuim. De asemenea, îți poți lua periodic copilul la muncă pentru a vedea cum muncesc părinții.

 

Realitatea Live

19 Mai 2025, 16:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 16:24 // Actual //  Ursu Victor

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea, a participat la o întrevedere la nivel înalt cu Marta Kos, Comisara Europeană pentru Extindere, alături de conducerea Eurochambres și reprezentanți ai camerelor de comerț din țările candidate și potențial candidate la aderarea la Uniunea Europeană.

Întâlnirea s-a desfășurat în contextul intensificării dialogului privind extinderea UE și a vizat rolul strategic al camerelor de comerț în procesul de integrare europeană, cu accent pe sprijinirea mediului de afaceri, a întreprinderilor mici și mijlocii, și pe consolidarea cooperării economice între state.

În intervenția sa, Sergiu Harea a subliniat angajamentul activ al CCI a RM în susținerea IMM-urilor din Republica Moldova, promovarea reformelor economice și armonizarea cu standardele europene. Acesta a menționat implicarea în inițiative precum rețeaua Enterprise Europe Network și programul Erasmus pentru Tinerii Antreprenori, care facilitează integrarea antreprenorilor moldoveni în piața unică europeană.

Totodată, Harea a propus lansarea unui program dedicat schimbului de bune practici între camerele de comerț din țările candidate și cele din statele membre ale UE, în vederea accelerării procesului de convergență economică și instituțională.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO