El Salvador ar putea să nu-și atingă obiectivul de a introduce Bitcoin ca mijloc de plată. BM refuză să-i acorde suport

17 Iun. 2021, 11:42
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Iun. 2021, 11:42 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Banca Mondială a respins cererea făcută de El Salvador, în care țara din America Centrală cerea sprijin în implementarea Bitcoin ca mijloc legal de plată, scrie BBC.

Instituția internațională de creditare și-a motivat decizia citând probleme de transparență și impactul “minării” de Bitcoin asupra mediului înconjurător.

La începutul lunii, El Salvador a anunțat că intenționează să devină primul stat din lume care va adopta legal criptomoneda.

Decizia Băncii Mondiale ar putea împiedica El Salvador să-și atingă obiectivul de a introduce Bitcoin ca mijloc de plată la nivel național în următoarele trei luni.

“Guvernul din El Salvador ne-a abordat pentru sprijin în privința Bitcoin, însă Banca Mondială nu poate oferi suport având în vedere probleme de transparență și de mediu”, a anunțat instituția.

Răspunsul Băncii Mondiale vine după ce ministrul de Finanțe din El Salvador, Alejandro Zelaya, a anunțat miercuri că a cerut ajutorul instituției de creditare. Zelaya a spus că discuțiile cu Fondul Monetar Internațional (FMI) au fost încununate de succes, adăugând că FMI “nu este împotriva” implementării criptomonedei. Cu toate acestea, FMI a anunțat săptămâna trecută că vede “probleme macroeconomice, financiare și legale” în privința adoptării Bitcoin în El Salvador.

Săptămâna trecută, El Salvador a devenit prima țară din lume care a clasificat Bitcoin drept mijloc legal de plată, după ce Parlamentul țării a aprobat propunerea președintelui Nayib Bukele.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 18:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 18:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul șef al Inspectoratului General al Poliției și ministru al Apărării, Alexandru Pînzari, vine cu o primă reacție după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a confirmat reținerea acestuia. Conform ultimelor informații, Pînzari a fost reținut pentru 72 de ore.

Ofițerii nu trebuie jăliți, dar protejați. Și totuși, ar fi bine sa nu se grăbească nimeni și să mă ardă pe rug, sau să dea note activității mele. Există instituții de drept în acest Stat, care trebuie să-și facă treaba și să nu admită erori în astfel de acțiuni. Știam care sunt “bunele intenții” ale unor persoane interesate de acest caz și tocmai de asta, nu sunt surprins de nimic. Un lucru vreau să vă zic acum, eu răspund de fiecare acțiune a mea și sunt responsabil doar de ceea ce am făcut, nu de ceea ce “li se pare unora”. Astfel, pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis, se arată într-un mesaj publicat de Alexandru Pînzari pe pagina sa de Facebook, car ar fi fost transmis prin intermediul familiei.

Reținerea lui Pînzari are loc în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 din cadrul INI al IGP al MAI, anunță PG.

„Astfel, în dimineața zilei de 30 iulie 2021, au fost efectuate percheziții în automobilul și domiciliul unui alt figurant pe dosar, care ocupa, la momentul comiterii faptelor infracționale, funcții de conducere în cadrul IGP al MAI. În rezultatul perchezițiilor, au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri. Ulterior, figurantul a fost reținut și la moment, procurorii se află în fază de audiere propriu-zisă a bănuitului”, se arată în comunicatul PG.

Procurorii, în următoarele 48 sau, după caz, 72 de ore, urmează să se determine asupra calității procesuale ulterioare a persoanei în cauză, precum și asupra măsurii preventive.

„Pe dosar sunt preconizate și alte acțiuni de urmărire penală. Pe parcurs, odată cu avansarea investigațiilor, procuratura va reveni cu noi detalii”, mai anunță PG.

PCCOCS amintește că dosarul este cercetat prin prisma comiterii următoarelor infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală