El Salvador ar putea să nu-și atingă obiectivul de a introduce Bitcoin ca mijloc de plată. BM refuză să-i acorde suport

17 Iun. 2021, 11:42
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Iun. 2021, 11:42 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Banca Mondială a respins cererea făcută de El Salvador, în care țara din America Centrală cerea sprijin în implementarea Bitcoin ca mijloc legal de plată, scrie BBC.

Instituția internațională de creditare și-a motivat decizia citând probleme de transparență și impactul „minării” de Bitcoin asupra mediului înconjurător.

La începutul lunii, El Salvador a anunțat că intenționează să devină primul stat din lume care va adopta legal criptomoneda.

Decizia Băncii Mondiale ar putea împiedica El Salvador să-și atingă obiectivul de a introduce Bitcoin ca mijloc de plată la nivel național în următoarele trei luni.

„Guvernul din El Salvador ne-a abordat pentru sprijin în privința Bitcoin, însă Banca Mondială nu poate oferi suport având în vedere probleme de transparență și de mediu”, a anunțat instituția.

Răspunsul Băncii Mondiale vine după ce ministrul de Finanțe din El Salvador, Alejandro Zelaya, a anunțat miercuri că a cerut ajutorul instituției de creditare. Zelaya a spus că discuțiile cu Fondul Monetar Internațional (FMI) au fost încununate de succes, adăugând că FMI „nu este împotriva” implementării criptomonedei. Cu toate acestea, FMI a anunțat săptămâna trecută că vede „probleme macroeconomice, financiare și legale” în privința adoptării Bitcoin în El Salvador.

Săptămâna trecută, El Salvador a devenit prima țară din lume care a clasificat Bitcoin drept mijloc legal de plată, după ce Parlamentul țării a aprobat propunerea președintelui Nayib Bukele.

Realitatea Live

01 Iul. 2022, 16:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iul. 2022, 16:44 // Actual //  Lupu Eduard

Inflația în ultimii zece ani a fost de 5-6% în UE, asta în timp ce Republica Moldova a cunoscut cele mai mari scumpiri în primul trimestru al anului 2022 – 27%.

Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi la audierile în Parlament a declarat scumpirile din Republica Moldova au fost influențate de produsele alimentare, care au o pondere de 36,3% din coșul de consum, în timp ce în UE este de 10-15%

„Creșterea prețurilor la produsele alimentare a determinat și majorarea mai rapidă a inflației față de alte țări. Totodată, inflația a fost determinată și de cererea internă, dar și de război deoarece 26% din importuri sunt din Ucraina, Rusia și Belarus. S-au creat presiuni pe stocuri. În prezent, scumpirile includ și majorările care nu au fost făcute anterior a tarifelor la întreținere”, a punctat Budianschi.

Potrivit ministrului Finanțelor, autoritățile au instrumente limitate pentru a ține în frâu inflația. Este vorba de politica monetară și cea fiscală.

„Autoritățile au intervenit pentru a ajuta populația afectată de scumpiri. Este vorba de compensarea tarifelor la gaze energia termică. Costul total 2,3 miliarde de lei, majorarea ajutorului pe timp de iarnă – 301 mil. de lei, indexarea prestațiilor sociale – 4,3 miliarde de lei, majorarea alocației lunare – 43 mil. de lei și alocațiile pentru șomajul tehnic – 17 mil. de lei”, a conchis ministrul Finanțelor.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău