E oficial! El Salvador este prima țară din lume care acceptă plățile cu Bitcoin. A fost adoptată o lege

09 Iun. 2021, 12:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
09 Iun. 2021, 12:37 // Actual //  Dumitrita Culiuc

El Salvador a aprobat o lege prin care tranzacțiile cu Bitcoin sunt legale, devenind astfel prima țară din lume care a adoptat în mod formal criptomoneda ca formă oficială de monedă.

Anunțul a fost făcut chiar de președintele țării, Nayib Bukele, pe pagina sa de Twitter. Legea Bitcoin a fost votată de majoritatea, 62 din 84 disponibile au votat pentru.

„Scopul acestei legi este de a reglementa bitcoinul ca mijloc legal de libertate nerestricționat cu putere de eliberare, nelimitat în orice tranzacție și la orice titlu pe care persoanele fizice sau juridice publice sau private îl necesită”, se arată în lege.

„Este obligația statului să faciliteze incluziunea financiară a cetățenilor săi pentru a le garanta mai bine drepturile.”

Se estimează că aproximativ 70% dintre salvadorieni nu au acces la servicii financiare tradiționale, cum ar fi conturile bancare, scrie The Independent.

Clasificarea bitcoinului ca mijloc legal de plată înseamnă că nu va fi supusă impozitului pe câștigurile de capital, ceea ce președintele Nayib Bukele speră că va atrage și antreprenorii cripto în țară.

Prețul bitcoin a crescut cu 5% după anunțul de miercuri.

 

Realitatea Live23 Iun. 2021, 12:04
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Otilia Cotruța
23 Iun. 2021, 12:04 // Bani și Afaceri //  Otilia Cotruța

În aceste zile producătorii autohtoni au început recoltarea zmeurei. Fiind abia la început de campanie, aceștia spun că așteaptă recolte mai bune decât anul trecut, scrie Agrobiznes.

Totuși, și în cazul zmeurei ploile constituie un factor important în reușita recoltării.

Ploile înregistrate la începutul sezonului au favorizat restabilirea plantelor după un an secetos, însă transportabilitatea fructelor este pusă la îndoială tot din cauza precipitațiilor.

Prețul angro de comercializare a zmeurei este de 35-45 de lei per kilogram, în funcție de zonă.

Producătorii speră că situația ce ține de precipitații se va ameliora, iar aceștia vor putea realiza recoltarea fără pierderi.