Elon Musk a amânat depunerea unui formular și a câștigat 156 de milioane de dolari

08 Apr. 2022, 16:13
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
08 Apr. 2022, 16:13 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Experți în domeniul juridic și securitate consideră că Elon Musk ar fi câștigat 156 de milioane de dolari prin amânarea depunerii unui formular. Potrivit informațiilor, Elon Musk ar fi amânat cu 11 zile dezvăluirea cotei sale de 9,2% deținută în cadrul companiei Twitter, cumpărând-o astfel la un preț scăzut artificial.

Acest lucru se datorează unei legi veche de 50 de ani, care impune ca investitorii să notifice Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse atunci când depășesc cota de 5% dintr-o companie. Musk a atins acel punct de referință pe 14 martie, potrivit dosarelor. Dar și-a făcut dezvăluirea publică abia luni.

Între timp, el a continuat să cumpere acțiuni la prețul de aproximativ 39 de dolari pe acțiune, ducând miza sa totală la 9,2 la sută. După dezvăluirea sa, prețul acțiunilor Twitter a crescut cu aproximativ 30 la sută și acum depășește 50 de dolari pe acțiune.

Depunerea întârziată i-a adus lui Musk 156 de milioane de dolari, a declarat David Kass, profesor de finanțe la școala de afaceri a Universității din Maryland.

„Chiar nu știu ce-i trece prin minte. Era ignorant sau știa că încalca legea titlurilor de valoare?” el a spus. Oricine se ocupa de tranzacțiile pentru Musk ar fi trebuit să știe asta, a spus Kass.

Nerespectarea legilor privind valorile mobiliare – fie că este intenționată sau accidentală – evidențiază modul în care miliardarii și persoanele puternice pot ignora regulile federale și chiar codurile fiscale pentru a continua să-și construiască averea.

Din cauza aceste încălcări, Musk s-ar putea alege cu o amendă.

Nu este clar de ce Musk, care este cel mai bogat om din lume evaluat la 276 de miliarde de dolari conform indicelui Bloomberg Billionaires, a ratat termenul limită. Câștigurile de 156 de milioane de dolari reprezintă o scădere în găleată pentru co-fondatorul PayPal, care deține și conduce și compania de rachete SpaceX.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO