Emisiunea „10 LEI”! Anton Comac: Vreau să deschid un bar care în doi ani va ajunge în TOP cele mai bune baruri din lume

26 Ian. 2022, 09:11
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
26 Ian. 2022, 09:11 // Interviu //  MD Bani

Pandemia a dat naștere mai multor afaceri. La fel și istoria Comac Mixed Drinks, cocktailuri îmbuteliate începe în pandemie, când tot mai mulți oameni au rămas blocați în casă. Fiind barman, pasionat de cocktailuri a început prin a pregăti băuturi prietenilor. Apoi a început să pregătească cocktailuri ca idee de cadou și cererea a început să crească. A ales sticlele potrivite, a realizat eticheta, unde se găsește și semnătura lui Anton, și astfel a lansat brandul Comac Mixed Drinks. Cu toate că este fondatorul brandului nu se consideră antreprenor, preferă să fie numit artist, întrucât se implică în toate procesele de producție. Acum are un scop, să deschidă un bar care va ajunge în TOP cele mai bune baruri din lume în 2 ani. În prezent, scopul este în proces de realizare.

„Nu sunt cocktailuri de autor, nu sunt ale mele, nu eu le-am inventat. Este un twist pe cocktailul clasic, termenul de twist este o modificare a cerinței consumatorului.”

Anton Comac a absolvit Colegiul de Construcții, dar încă în perioada studiilor era pasionat de industria, sau cum o numește Anton, „cultura” ospitalității. A lucrat în calitate de chelner, iar mai târziu a devenit barman, domeniu în care a rămas și până în prezent. Întrucât a ales acest domeniu, nu a ratat nici o ocazie de a deveni mai bun, studiind aprofundat „arta cocktailurilor”.

„Am înțeles că vreau să rămân în cultura băuturilor alcoolice, să încerc să promovez o cultură de a servi corect.”

În anul 2019, Anton a fost ales cel mai bun barman din Moldova, concurs organizat de renumitul brand de băuturi alcoolice Hennessy. A fost scop și l-a realizat. Chiar dacă a eșuat de câteva ori, nu a renunțat. O experiență inedită a fost și posibilitatea de a lucra alături de cel mai bun barman al planetei, Artiom Skopenko. Ar fi acceptat să lucreze gratis în barul lui din Kiev, dar la sfârșit de lună s-a ales și cu salariu. Nu avea nevoie de bani, avea nevoie de experiență de la cei mai bune oameni din domeniu.

Acum are un alt scop, de a deschide un bar în Chișinău care, în 2 ani, va ajunge în TOP cele mai bune baruri din lume.

„Am scopul să deschid un bar. Scopul este, scopul se îndeplinește. Nu-i scopul să fim cei mai buni din Chișinău, dar este scopul ca în 2 ani să ajungem în TOP 100 cele mai bune baruri din lume.”

Anton nu se consideră antreprenor, spune că nu-i plac cifrele, de această parte are grijă partenerul de afaceri. La rândul său se implică foarte mult în procesul de „creație” a cocktailurilor.

„Eu nu sunt antreprenor. Am avut norocul să-mi găsesc un partener pe care am aruncat toate cifrele. Nu vreau să aud de cifre nimic. Eu vreau să creez, îmi place să mă numesc artist.”

Spune că a creat brandul Comac Mixed Drinks cu scopul de a dezvolta o cultură, de a oferi consumatorilor un produs gata pe care să-l consume acasă.

„Nu am lansat brandul cu scopul de a deveni antreprenor, de a câștiga bani. Am avut scopul de  a dezvolta o cultură. Dacă peste doi ani oamenii n-ar mai cumpăra de la mine produsul pentru că ei deja știu să le pregătească acasă eu voi crede că mi-am îndeplinit scopul vieții. ”

Spune că primii bani au fost investiți de cel mai bun prieten al său, cel care și a insistat pe lansarea unei afaceri.

„Noi am comandat primele sticle, investiție de aproximativ 120 de euro. Eu știam că pot face asta, avem nevoie de cineva care să participe la asta.”

Din spusele lui Anton, dacă ar fi să analizeze cifrele, atunci timp de 1,5 ani nu a fost deloc profitabil. Totul se produce manual, inclusiv cutiile, iar Anton verifică fiecare sticlă pentru a fi sigur de calitatea produsului.

„Totul se făcea din entuziasm, din dragoste și anume din feedbackurile oamenilor și din energia pe care ei o oferă.”

Anton are și o relație interesantă cu banii, spune că nu numără cât câștigă într-o lună. DE CE? Vizionați interviul integral de la emisiunea „10 LEI” difuzată pe RLIVE TV și Bani.md și veți afla răspunsul.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO