Emisiunea „10 LEI”! Anton Comac: Vreau să deschid un bar care în doi ani va ajunge în TOP cele mai bune baruri din lume

26 Ian. 2022, 09:11
 // Categoria: Interviu // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Ian. 2022, 09:11 // Interviu //  Dumitrita Culiuc

Pandemia a dat naștere mai multor afaceri. La fel și istoria Comac Mixed Drinks, cocktailuri îmbuteliate începe în pandemie, când tot mai mulți oameni au rămas blocați în casă. Fiind barman, pasionat de cocktailuri a început prin a pregăti băuturi prietenilor. Apoi a început să pregătească cocktailuri ca idee de cadou și cererea a început să crească. A ales sticlele potrivite, a realizat eticheta, unde se găsește și semnătura lui Anton, și astfel a lansat brandul Comac Mixed Drinks. Cu toate că este fondatorul brandului nu se consideră antreprenor, preferă să fie numit artist, întrucât se implică în toate procesele de producție. Acum are un scop, să deschidă un bar care va ajunge în TOP cele mai bune baruri din lume în 2 ani. În prezent, scopul este în proces de realizare.

„Nu sunt cocktailuri de autor, nu sunt ale mele, nu eu le-am inventat. Este un twist pe cocktailul clasic, termenul de twist este o modificare a cerinței consumatorului.”

Anton Comac a absolvit Colegiul de Construcții, dar încă în perioada studiilor era pasionat de industria, sau cum o numește Anton, „cultura” ospitalității. A lucrat în calitate de chelner, iar mai târziu a devenit barman, domeniu în care a rămas și până în prezent. Întrucât a ales acest domeniu, nu a ratat nici o ocazie de a deveni mai bun, studiind aprofundat „arta cocktailurilor”.

„Am înțeles că vreau să rămân în cultura băuturilor alcoolice, să încerc să promovez o cultură de a servi corect.”

În anul 2019, Anton a fost ales cel mai bun barman din Moldova, concurs organizat de renumitul brand de băuturi alcoolice Hennessy. A fost scop și l-a realizat. Chiar dacă a eșuat de câteva ori, nu a renunțat. O experiență inedită a fost și posibilitatea de a lucra alături de cel mai bun barman al planetei, Artiom Skopenko. Ar fi acceptat să lucreze gratis în barul lui din Kiev, dar la sfârșit de lună s-a ales și cu salariu. Nu avea nevoie de bani, avea nevoie de experiență de la cei mai bune oameni din domeniu.

Acum are un alt scop, de a deschide un bar în Chișinău care, în 2 ani, va ajunge în TOP cele mai bune baruri din lume.

„Am scopul să deschid un bar. Scopul este, scopul se îndeplinește. Nu-i scopul să fim cei mai buni din Chișinău, dar este scopul ca în 2 ani să ajungem în TOP 100 cele mai bune baruri din lume.”

Anton nu se consideră antreprenor, spune că nu-i plac cifrele, de această parte are grijă partenerul de afaceri. La rândul său se implică foarte mult în procesul de „creație” a cocktailurilor.

„Eu nu sunt antreprenor. Am avut norocul să-mi găsesc un partener pe care am aruncat toate cifrele. Nu vreau să aud de cifre nimic. Eu vreau să creez, îmi place să mă numesc artist.”

Spune că a creat brandul Comac Mixed Drinks cu scopul de a dezvolta o cultură, de a oferi consumatorilor un produs gata pe care să-l consume acasă.

„Nu am lansat brandul cu scopul de a deveni antreprenor, de a câștiga bani. Am avut scopul de  a dezvolta o cultură. Dacă peste doi ani oamenii n-ar mai cumpăra de la mine produsul pentru că ei deja știu să le pregătească acasă eu voi crede că mi-am îndeplinit scopul vieții. ”

Spune că primii bani au fost investiți de cel mai bun prieten al său, cel care și a insistat pe lansarea unei afaceri.

„Noi am comandat primele sticle, investiție de aproximativ 120 de euro. Eu știam că pot face asta, avem nevoie de cineva care să participe la asta.”

Din spusele lui Anton, dacă ar fi să analizeze cifrele, atunci timp de 1,5 ani nu a fost deloc profitabil. Totul se produce manual, inclusiv cutiile, iar Anton verifică fiecare sticlă pentru a fi sigur de calitatea produsului.

„Totul se făcea din entuziasm, din dragoste și anume din feedbackurile oamenilor și din energia pe care ei o oferă.”

Anton are și o relație interesantă cu banii, spune că nu numără cât câștigă într-o lună. DE CE? Vizionați interviul integral de la emisiunea „10 LEI” difuzată pe RLIVE TV și Bani.md și veți afla răspunsul.

Realitatea Live

27 Sept. 2022, 04:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2022, 04:46 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), parte a Grupului Băncii Mondiale, au anunţat luni că vor investi 70 de milioane de dolari în firmele din sectorul tehnoloc şi cele orientate spre export din Ucraina şi Republica Moldova.

Într-un comunicat de presă, Corporaţia Financiară Internaţională (IFC) a informat că va investi 30 de milioane de dolari într-un fond gestionat de firma de private equity Horizon Capital. Separat, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a informat că va investi acum 40 de milioane de dolari în acelaşi fond gestionat de Horizon Capital, adăugând că ar putea să adauge alte 10 milioane de dolari la o dată ulterioară.

„Industria de IT din Ucraina rămâne un punct luminos într-o economie care a pierdut aproape cinci milioane de locuri de muncă începând din luna februarie 2022, din cauza războiului”, a informat Corporaţia Financiară Internaţională (IFC).

La rândul său, BERD a precizat că fondul Horizon Capital Growth Fund IV (HCGF IV), gestionat de Horizon Capital, intenţionează să strângă un total de 250 de milioane de dolari în următoarele 12 luni pentru a face investiţii de capital, variind între 10 şi 30 de milioane de dolari, concentrându-se pe IMM-urile din tehnologie şi cele orientate spre export din Ucraina şi Republica Moldova.

Analiştii se aşteaptă ca economia Ucrainei să se contracteze cu 30-35% în acest an, în timp ce Banca Mondială a estimat la aproape 350 de miliarde de dolari costurile reconstruirii Ucrainei după invazia rusească.

„Unele firme au încetat operaţiunile, iar altele au fost forţate să se adapteze la noua realitate a perturbărilor logistice, lipsă de carburant, mutarea facilităţilor de producţie şi a personalului, controale valutare mai stricte şi lipsă de finanţare”, a subliniat BERD.

IFC, parte din Grupul Băncii Mondiale, este cea mai mare instituţie de dezvoltare globală axată pe sectorul privat din pieţele emergente. Instituţia activează în peste 100 de ţări. În anul fiscal 2022, IFC a angajat o sumă-record de 32,8 miliarde dolari americani companiilor private şi instituţiilor financiare din ţări în curs de dezvoltare, valorificând puterea sectorului privat de a pune capăt sărăciei extreme şi de a stimula prosperitatea comună în timp ce economiile se confrunta cu impactul crizelor globale.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău