Era energiei ieftine apune! Ministerul Energiei din Rusia cere creșteri masive de prețuri

06 Ian. 2025, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Ian. 2025, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

În Rusia, epoca energiei electrice la prețuri accesibile pare să fi ajuns la final, cel puțin pentru întreprinderile industriale și comerciale. Adjunctul ministrului Energiei, Evgheni Grabceak, a declarat în cadrul conferinței „Energia regenerabilă a Rusiei” că majorarea tarifelor este inevitabilă pentru a asigura rentabilitatea investițiilor în noile generatoare de energie, notează presa din Rusia.

„Era energiei ieftine s-a încheiat. Trebuie să ne obișnuim cu acest lucru. Nu este momentul pentru lux”, a afirmat oficialul. Potrivit acestuia, tarifele pentru energie electrică ar trebui să fie dublate sau chiar triplate pentru consumatorii industriali, inclusiv pentru centrele de date utilizate de bănci.

„Înțeleg că băncile își doresc profituri comparabile cu cele din alte sectoare, dar întrebarea este: sunteți dispuși, ca și consumatori, să plătiți de trei ori mai mult pentru energie? În acest caz, noi, ca industrie, vom fi pregătiți să facem investiții,” a declarat Grabceak, citat de revista Politica energetică.

Aceste declarații au atras reacții diverse, inclusiv panica în rândul utilizatorilor de pe rețelele sociale, unii afirmând că majorarea tarifelor ar putea forța pensionarii să trăiască la lumina lumânării. Totuși, canalul Telegram „EJ” (18+) a clarificat că declarațiile oficialului vizau exclusiv consumatorii industriali și comerciali.

Ministerul Energiei a dat asigurări că posibila creștere a tarifelor cu 2-3 ori nu va afecta cetățenii obișnuiți sau consumul casnic. Impactul asupra prețurilor de consum și economiei generale rămâne, însă, de urmărit în perioada următoare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Ian. 2025, 10:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Ian. 2025, 10:05 // Actual //  Ursu Victor

Comisia Europeană a recomandat autorităților separatiste din regiunea Transnistria să accepte ofertele de sprijin venite din partea Chișinăului, în contextul unei crize energetice severe provocate de încetarea fluxului de gaze naturale de către Rusia. Începând cu 1 ianuarie, Gazprom a suspendat livrările de gaze către regiune, după expirarea acordului de tranzit prin Ucraina, lăsând sute de mii de locuitori fără apă caldă și căldură.

„Am înțeles că guvernul moldovean a oferit deja Transnistriei energie și, de asemenea, asistență umanitară, care nu a fost acceptată până acum”, a declarat Anitta Hipper, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru afaceri externe.

Potrivit publicației Politico, conducerea pro-Kremlin a Transnistriei a refuzat atât furnizarea de gaze de pe piața europeană, cât și ajutorul umanitar oferit de autoritățile moldovene. Hipper a subliniat importanța cooperării între Tiraspol și Chișinău: „Încurajăm Tiraspolul să coopereze cu Chișinăul pentru a aborda situația în interesul populației locale.”

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a acuzat Rusia de crearea intenționată a acestei crize energetice:
„Asta este o criză de securitate pe care Rusia, prin militarizarea energiei, încearcă să o inducă în regiune. Au oprit furnizarea de gaze către regiunea pe care o controlează, inclusiv prin staționarea ilegală de trupe militare acolo, și nu permit nimănui să ajute regiunea”, a declarat Recean.

Totodată, premierul a exprimat optimism cu privire la o soluție pe termen lung: „Obiectivul nostru este să reintegrăm țara. Iar acest lucru ar trebui să pornească de la retragerea trupelor ruse, pentru ca noi să putem administra regiunea în mod corespunzător. Suntem aici pentru a oferi o soluție pașnică la acest conflict.”

Criza energetică din Transnistria amplifică tensiunile regionale și subliniază fragilitatea situației din teritoriu, unde sunt staționați peste o mie de soldați ruși, menținând regiunea într-o stare de izolare și dependență.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală