Eroare epocală, de sistem, la o mare bancă. Clienții n-au avut buzunare pentru câți bani au putut retrage

20 Mart. 2024, 13:49
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Mart. 2024, 13:49 // Actual //  bani.md

Cea mai mare bancă comercială din Etiopia se străduiește să recupereze sume mari de bani retrase de clienți după o „eroare de sistem”, conform BBC.

Eroarea de sistem i-a îmbogățit studenții etiopieni

Clienții au descoperit sâmbătă devreme că ar putea scoate mai mult numerar decât aveau în conturile lor de la Banca Comercială a Etiopiei (CBE). Astfel, peste 40 de milioane de dolari (31 de milioane de lire sterline) au fost retrase sau transferate către alte bănci, a informat presa locală.

A fost nevoie de câteva ore pentru ca instituția să înghețe tranzacțiile.

O mare parte din bani au fost retrași de la CBE de către studenți, a declarat luni președintele băncii, Abe Sano, jurnaliștilor.

Știrile despre defecțiune s-au răspândit în universități în mare parte prin aplicații de mesagerie și apeluri telefonice.

Cozi lungi s-au format la bancomatele campusului, un student din vestul Etiopiei spunând BBC că oamenii au retras bani până când ofițerii de poliție au sosit în campus pentru a-i opri.

Studentul, care frecventează Institutul de Tehnologie al Universității Jimma, a spus că „nu credea că este adevărat”, când prietenii lui i-au spus, în jurul orei 01:00, ora locală (22:00 GMT), că este posibil să retragă sume mari de la bancomate, sau să transferare sume foarte mari de bani folosind aplicația băncii.

Un alt student, de la Universitatea Dilla din sudul Etiopiei, a spus că mai mulți colegii de-ai săi au retras bani de la CBE între miezul nopții și ora locală 02:00.

Nu a fost un atac cibernetic, ci o eroare de sistem

Peste 38 de milioane de oameni dețin conturi la CBE, care a fost înființată în urmă cu 82 de ani.

Banca centrală a Etiopiei, care servește ca organism de conducere al sectorului financiar, a publicat duminică o declarație în care a spus că „o eroare” a avut loc în timpul „activităților de întreținere și inspecție”. Declarația s-a concentrat însă pe întreruperea furnizării de servicii bancare de către bancă, după ce CBE a înghețat toate tranzacțiile. În declarație nu s-au făcut mențiuni despre banii retrași de clienți.

Dl. Sano nu a spus exact câți bani au fost retrași în timpul incidentului de sâmbătă, dar a spus că pierderea suferită a fost mică în comparație cu activele totale ale băncii. El a mai declarat că CBE nu a fost victima unui atac cibernetic și că clienții nu ar trebui să fie îngrijorați, deoarece conturile lor personale sunt intacte.

Oricine returnează bani nu va fi acuzat

Cel puțin trei universități au emis declarații prin care îi sfătuiesc pe studenți să returneze banii care nu le aparțin și pe care i-ar fi retras de la CBE.

Oricine returnează bani nu va fi acuzat de o infracțiune, a spus dl Sano. Dar nu este clar cât de reuşite au fost până acum apelurile băncii pentru a-şi recupera banii.

Studentul de la Universitatea Jimma a spus luni că nu a auzit de cineva care să fi dat banii înapoi, dar a spus că a văzut vehicule de poliție în campus.

Un oficial de la Universitatea Dilla a spus că angajații băncii se aflau în campus și colectau bani pe care unii studenți îi returnau voluntar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO