EXCLUSIV! Imagini din Borodyanka: Mărturii cutremurătoare ale ucrainenilor

07 Apr. 2022, 15:03
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
07 Apr. 2022, 15:03 // Actual //  MD Bani

Borodeanka este o localitate situată la 50 de kilometri Nord-Vest de Kiev. De la începutul lunii martie, localitatea a fost ținta unor schimburi intense de focuri și lovituri militare. Încă la data de 5 martie, presa internațională anunța că soldații ruși au preluat controlul asupra spitalului de psihiatrie din Borodeanka în care se aflau aproape 700 de pacienți.

Ulterior, ocupații ruși au preluat controlul asupra întregii localități. Localnicii care au supraviețuit masacrului din Borodeanka spun că militarii ruși, care au preluat controlul asupra localității, împușcau fiecare localnic care trecea pe stradă. La câteva zile de la eliberarea localității de către armata ucraineană, corespondenta specială a grupului de presă Realitatea, Crina Balea, a reușit să filmeze imagini incredibile și a reușit să vorbească cu localnicii din Borodeanka.

„Locuim chiar pe strada principală din Borodeanka. Nici măcar pentru cinci minute nu puteam ieși din case pentru că circulau tancurile, soldații împușcau. În primele trei zile erau mai liniștit. Ulterior, au primit indicații de a merge pe străzi și de a împușca oameni…”, a mărturisit un localnic din Borodeanka.

Ucrainenii își amintesc cu groază de prezența militarilor ruși în Borodeanka. Localnicii mărturisesc că rușii au dat dovadă de un barbarism ieșit din comun, omorând civili în plină stradă și furând de prin casele ucainenilor.

„Sunt niște sălbatici…”, a spus cu lacrimi în ochi un alt localnic din Borodeanka.

Armata ucraineană, împreună cu voluntarii încearcă acum să readucă la viață localitatea distrusă aproape în totalitate de război. Localnicii sunt aprovizionați cu alimente și medicamente. Oamenii povestesc îngroziți că soldații ruși furau produsele alimentare din case și curți.

„Nu dă Doamne nimănui să trăiască ce am trăit eu. Această casă, i-au dat foc. Bine că fumul a ieșit pe geam și oamenii au văzut și au început să stingă. Nu dă Doamne nimănui așa. Mâncam cartofi fierți cu coajă. Apoi ne-au luat tot. Și roșii, și castraveți. Pe strada ceea și cartofii i-au luat. Ce să vorbim, nu trebuie să ajungă nimeni la ce am ajuns eu”, a spus cu lacrimi în ochi o bătrână din Borodeanka.

Borodeanka a avut 12.000 de locuitori înainte ca invazia Rusiei să înceapă, însă acum nu se știe câte persoane mai sunt prezente acolo, mai ales că autoritățile din Ucraina încă nu au dezvăluit câte persoane au fost ucise de către soldații ruși. Potrivit unor date, numărul civililor omorâți la Borodeanka ar fi mult mai mare decât cel din localitatea Bucea, considerată un simbol al genocidului Rusiei la adresa poporului ucrainean.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău