Borodeanka este o localitate situată la 50 de kilometri Nord-Vest de Kiev. De la începutul lunii martie, localitatea a fost ținta unor schimburi intense de focuri și lovituri militare. Încă la data de 5 martie, presa internațională anunța că soldații ruși au preluat controlul asupra spitalului de psihiatrie din Borodeanka în care se aflau aproape 700 de pacienți.
Ulterior, ocupații ruși au preluat controlul asupra întregii localități. Localnicii care au supraviețuit masacrului din Borodeanka spun că militarii ruși, care au preluat controlul asupra localității, împușcau fiecare localnic care trecea pe stradă. La câteva zile de la eliberarea localității de către armata ucraineană, corespondenta specială a grupului de presă Realitatea, Crina Balea, a reușit să filmeze imagini incredibile și a reușit să vorbească cu localnicii din Borodeanka.
„Locuim chiar pe strada principală din Borodeanka. Nici măcar pentru cinci minute nu puteam ieși din case pentru că circulau tancurile, soldații împușcau. În primele trei zile erau mai liniștit. Ulterior, au primit indicații de a merge pe străzi și de a împușca oameni…”, a mărturisit un localnic din Borodeanka.
Ucrainenii își amintesc cu groază de prezența militarilor ruși în Borodeanka. Localnicii mărturisesc că rușii au dat dovadă de un barbarism ieșit din comun, omorând civili în plină stradă și furând de prin casele ucainenilor.
„Sunt niște sălbatici…”, a spus cu lacrimi în ochi un alt localnic din Borodeanka.
Armata ucraineană, împreună cu voluntarii încearcă acum să readucă la viață localitatea distrusă aproape în totalitate de război. Localnicii sunt aprovizionați cu alimente și medicamente. Oamenii povestesc îngroziți că soldații ruși furau produsele alimentare din case și curți.
„Nu dă Doamne nimănui să trăiască ce am trăit eu. Această casă, i-au dat foc. Bine că fumul a ieșit pe geam și oamenii au văzut și au început să stingă. Nu dă Doamne nimănui așa. Mâncam cartofi fierți cu coajă. Apoi ne-au luat tot. Și roșii, și castraveți. Pe strada ceea și cartofii i-au luat. Ce să vorbim, nu trebuie să ajungă nimeni la ce am ajuns eu”, a spus cu lacrimi în ochi o bătrână din Borodeanka.
Borodeanka a avut 12.000 de locuitori înainte ca invazia Rusiei să înceapă, însă acum nu se știe câte persoane mai sunt prezente acolo, mai ales că autoritățile din Ucraina încă nu au dezvăluit câte persoane au fost ucise de către soldații ruși. Potrivit unor date, numărul civililor omorâți la Borodeanka ar fi mult mai mare decât cel din localitatea Bucea, considerată un simbol al genocidului Rusiei la adresa poporului ucrainean.