EXCLUSIV! Imagini din Borodyanka: Mărturii cutremurătoare ale ucrainenilor

07 Apr. 2022, 15:03
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
07 Apr. 2022, 15:03 // Actual //  MD Bani

Borodeanka este o localitate situată la 50 de kilometri Nord-Vest de Kiev. De la începutul lunii martie, localitatea a fost ținta unor schimburi intense de focuri și lovituri militare. Încă la data de 5 martie, presa internațională anunța că soldații ruși au preluat controlul asupra spitalului de psihiatrie din Borodeanka în care se aflau aproape 700 de pacienți.

Ulterior, ocupații ruși au preluat controlul asupra întregii localități. Localnicii care au supraviețuit masacrului din Borodeanka spun că militarii ruși, care au preluat controlul asupra localității, împușcau fiecare localnic care trecea pe stradă. La câteva zile de la eliberarea localității de către armata ucraineană, corespondenta specială a grupului de presă Realitatea, Crina Balea, a reușit să filmeze imagini incredibile și a reușit să vorbească cu localnicii din Borodeanka.

„Locuim chiar pe strada principală din Borodeanka. Nici măcar pentru cinci minute nu puteam ieși din case pentru că circulau tancurile, soldații împușcau. În primele trei zile erau mai liniștit. Ulterior, au primit indicații de a merge pe străzi și de a împușca oameni…”, a mărturisit un localnic din Borodeanka.

Ucrainenii își amintesc cu groază de prezența militarilor ruși în Borodeanka. Localnicii mărturisesc că rușii au dat dovadă de un barbarism ieșit din comun, omorând civili în plină stradă și furând de prin casele ucainenilor.

„Sunt niște sălbatici…”, a spus cu lacrimi în ochi un alt localnic din Borodeanka.

Armata ucraineană, împreună cu voluntarii încearcă acum să readucă la viață localitatea distrusă aproape în totalitate de război. Localnicii sunt aprovizionați cu alimente și medicamente. Oamenii povestesc îngroziți că soldații ruși furau produsele alimentare din case și curți.

„Nu dă Doamne nimănui să trăiască ce am trăit eu. Această casă, i-au dat foc. Bine că fumul a ieșit pe geam și oamenii au văzut și au început să stingă. Nu dă Doamne nimănui așa. Mâncam cartofi fierți cu coajă. Apoi ne-au luat tot. Și roșii, și castraveți. Pe strada ceea și cartofii i-au luat. Ce să vorbim, nu trebuie să ajungă nimeni la ce am ajuns eu”, a spus cu lacrimi în ochi o bătrână din Borodeanka.

Borodeanka a avut 12.000 de locuitori înainte ca invazia Rusiei să înceapă, însă acum nu se știe câte persoane mai sunt prezente acolo, mai ales că autoritățile din Ucraina încă nu au dezvăluit câte persoane au fost ucise de către soldații ruși. Potrivit unor date, numărul civililor omorâți la Borodeanka ar fi mult mai mare decât cel din localitatea Bucea, considerată un simbol al genocidului Rusiei la adresa poporului ucrainean.

Realitatea Live

06 Apr. 2025, 12:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Apr. 2025, 12:07 // Actual //  Ursu Victor

Statele Unite au început să aplice un tarif vamal unilateral de 10% pentru toate importurile provenite din numeroase țări, marcând o ruptură majoră față de sistemul global de comerț bazat pe acorduri reciproce, instaurat după al Doilea Război Mondial, notează Reuters.

Noile tarife au intrat în vigoare sâmbătă, la 12:01 (ora coastei de est), î n toate porturile maritime, aeroporturile și depozitele vamale din SUA. Săptămâna viitoare vor intra în vigoare și tarife suplimentare – cuprinse între 11% și 50% – pentru bunurile din 57 de țări, printre care China, Uniunea Europeană și Israel.

„Este cea mai importantă decizie comercială din viața noastră”, a declarat Kelly Ann Shaw, avocat specializat în comerț internațional și fost consilier la Casa Albă. „Este un cutremur în regulile jocului global”, a adăugat ea.

Decizia lui Trump a avut un efect devastator asupra piețelor financiare: indicele S&P 500 a pierdut 5.000 de miliarde de dolari în doar două zile, în timp ce prețurile petrolului și ale materiilor prime au scăzut brusc din cauza temerilor privind o nouă recesiune mondială.

Tariful de 20% se va aplica produselor din UE. Produsele din China vor fi taxate cu 34%, ceea ce ridică nivelul total al tarifelor impuse de Trump asupra importurilor chinezești la 54%. Israelul se va confrunta cu un tarif de 17%. Vietnamul, vizat cu un tarif de 46%, a acceptat să discute un acord cu SUA. Japonia ar putea fi afectată de o taxă de 24%. Taiwanul a trimis oficiali în SUA pentru negocieri.
Canada și Mexicul sunt scutite de noile tarife, dar rămân afectate de altele mai vechi, de 25%.

Un buletin al Vămii SUA prevede o perioadă de grație de 51 de zile pentru mărfurile deja încărcate spre SUA înainte de ora intrării în vigoare, cu condiția să ajungă până la 27 mai.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat pe platforma X că „războiul comercial nu este în interesul nimănui” și a cerut unitate în fața crizei. Premierul britanic Keir Starmer a spus că este pregătit să susțină afacerile britanice cu o „politică industrială robustă”, în timp ce urmărește obținerea unui acord comercial cu SUA care să excludă Regatul Unit de la noile tarife.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu va merge la Washington duminică pentru discuții directe cu Trump, în timp ce presa din Japonia a relatat că premierul Shigeru Ishiba cere o discuție telefonică urgentă cu liderul american.

Deși ordinul prezidențial prevede excepții pentru aproximativ 1.000 de categorii de produse – inclusiv medicamente, uraniu și semiconductori – administrația Trump analizează extinderea tarifelor inclusiv asupra unora dintre acestea.

Elon Musk, apropiat al lui Trump, a declarat în cadrul unui eveniment politic din Italia că speră într-un viitor cu „tarife zero” între SUA și Europa.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!