Experți de talie internațională vin la Chișinău să ne împărtășească experiențe și modele de dezvoltare social-urbană

04 Mai 2023, 13:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Romaniuc Victoria
04 Mai 2023, 13:50 // Actual //  Romaniuc Victoria

Forumul Social Urban 2023 adună la Chișinău peste 100 de speakeri din 30 de orașe, care reprezintă organizații internaționale și orașe partenere, organizații non-guvernamentale, autorități publice, investitori și parteneri de dezvoltare. Printre ei sunt personalități notorii din domeniul social, care au influențat sisteme și politici în întreaga lume și pot oferi exemple și practici inspiraționale pentru Chișinău.

Împreună cu specialiștii locali vor aborda subiecte de importanță majoră pentru dezvoltarea urbană sustenabilă și crearea unui mediu de viață mai bun pentru locuitorii orașului, prezentând modele de proiecte sociale și politici de preluat, care să ofere beneficii comunității locale.

Menționăm doar câțiva dintre speakerii pe care cei prezenți la Forumul Social Urban îi pot asculta în cele 13 paneluri de discuții desfășurate în cadrul evenimentului.

Georgette Mulheir este expertă globală de top, care a creat un nou model de transformare a sistemelor de îngrijire și protecție a copilului, fiind urmat de multe țări din întreaga lume. A lucrat în 33 de țări, consultând guvernele, donatorii importanți și comunitatea internațională în acest domeniu. Ea va ține o prezentare în cadrul panelului dedicat programelor de îngrijire și protecție a copilului.

Lene Rachel Andersen, co-fondatoare a grupului de reflecție Nordic Bildung din Copenhaga, principala inițiatoare a Zilei europene a educației și co-fondatoare a Rețelei europene de formare, va veni cu un discurs în cadrul panelului de deschidere a forumului, dar și cu o lecție publică despre conceptul Nordic Bildung, fiind co-autoarea și promotoarea activă a acestuia.

Chișinăul a devenit recent parte a Rețelei internaționale a orașelor care învață, sub egida UNESCO Learning Cities. În acest context, forumul va avea drept oaspeți mai mulți reprezentanți ai orașelor din rețea.

Levan Kvatchadze, director regional DVV International pentru Ucraina, Belarus și Moldova, va modera panelul „Oraș care învață”. Organizația este lider în domeniul educației adulților, oferind sprijin la nivel mondial pentru înființarea și dezvoltarea de structuri durabile pentru educația tinerilor și adulților. În cadrul cooperării cu DVV Internațional, la Chișinău a fost deschis recent primul Centru de Învățare a Adulților.

Annateresa Rondinella este coordonatoarea proiectelor și programelor culturale UNESCO și autoarea unui proiect recunoscut ca bună practică educațională la nivel global, fiind prezentat la multe reuniuni internaționale. La forum va vorbi despre consolidarea rețelelor de învățare în orașul Lucca, Italia.

Timoleon Pietris, viceprimar pe domeniul turismului al Municipiului Corinth, Grecia, are o experiență vastă în probleme sociale, educaționale, urbane, culturale și de dezvoltare locală, iar la Chișinău va povesti despre experiența orașului istoric Corint în cadrul rețelei globale UNESCO a orașelor care învață. De asemenea, vin să-și prezinte bunele practici reprezentanți ai orașelor Clermont – Ferrand și Evry – Courcouronnes (Franța), Cork (Irlanda), Oss (Olanda) și Erevan (Armenia).

În cadrul unui panel comun vor participa Francesca Bonelli, reprezentanta Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR) în Republica Moldova; Felisa Tibbitts, președinte UNESCO în Drepturile Omului și Învățământ Superior, Universitatea din Utrecht, Olanda; Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women; Nigina Abaszada, reprezentanta Fondului Națiunilor Unite pentru Populație în Moldova și Andrew Mcelroy, Coordonatorul Global pentru Îmbunătățirea Rezilienței Urbane 2030 din cadrul Biroului Global al ONU pentru Reducerea Riscurilor de Dezastre (UNDRR). Speakerii vor aborda subiecte precum egalitatea de gen, dezvoltarea orașului care nu lasă pe nimeni în urmă, criza refugiaților, dezvoltarea urbană sensibilă la schimbările climatice și educația adulților.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Orașul Chișinău își propune să adere la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății – Rețeaua Europeană a Orașelor Sănătoase. La forum au fost invitați reprezentanți ai rețelei, dar și alți specialiști în sănătate din țară și străinătate, care vin cu idei și practici care vor ajuta autoritățile locale și orașul să atingă acest deziderat.

Gernot Antes, coordonatorul Rețelei Orașelor Sănătoase din Austria, va vorbi în cadrul panelului „Oraș sănătos” despre avantajele unei rețele de orașe sănătoase pentru țară și pentru oameni. Odysseas Nasimpian, viceprimar al orașului Nea Smyrni, Grecia, va împărtăși din practicile sănătoase pe care le dezvoltă orașul său.

Bitta Mostofi, avocată pentru drepturile imigranților, consilier principal al Directorului Serviciului pentru Cetățeni și Imigrare al Guvernului SUA și fost comisar pentru Afacerile imigranților al Primarului din New York, va avea o intervenție online, unde va vorbi despre metode de integrare a refugiaților și migraților.

Ko Do Hwan – director executiv Peace Winds Korea, va vorbi despre experiența gestionării unui centru pentru refugiați din Ucraina. La acest subiect se va referi și Anna Szadkowska-Ciezca, șefă adjunctă a Oficiului pentru Participare a Primăriei Orașului Lublin, dar și alți invitați la forum.

Luis Beltran, Consilier Municipal Responsabil pentru Accesibilitate și Persoane cu Dizabilități, Grenoble, Franța va prezenta experiența orașului Grenoble în incluziunea persoanelor cu dizabilități, iar Carlo Nofri – președintele Observatorului Național de Lingvistică și Mediere Culturală, Italia, va interveni online cu o prezentare despre experiența orașului Fermo ca oraș prietenos persoanelor cu deficiențe de auz.

În cadrul panelului „Oraș eficient energetic” vin cu prezentări de bune practici Davit Narmania, președinte al Comisiei Naționale de Reglementare a Energiei și Aprovizionării cu Apă din Georgia; Andrei Zamfiroi, director general adjunct al „Energetica Servicii” din București, România; Nick Grove, co-director executiv „Palantir Group”, Marea Britanie; Dimitra Livadioti, Șefa Direcției pentru Economie Circulară, Nea Smyrni, Grecia, Feliks V. Lacroix, expert ESG din Marea Britanie și Jean-Luc Deflandre, director comercial Wrightbus, Marea Britanie.

Despre mecanismele de prevenire a tuturor riscurilor, dar și acțiunile necesare pentru un oraș sigur, rezilient și durabil se va vorbi în cadrul panelului „Oraș Sigur”, unde experții locali vor fi ghidați de Milana Rikanovici, specialist gender, UN Women Serbia; Itır Akdogan, Director de Cercetare al Fundației pentru Studii Economice și Sociale, Turcia și Gabi Mihai, vicepreședintele Organizației Sindicale „ProLex Iași, Poliția Locală”, dar și alți speakeri din diferite domenii, ce au legătură cu asigurarea siguranței locuitorilor orașelor.

La „Oraș creativ” vom avea invitați din partea Institutului Cultural Danez- Frederikke Thorning Jacobsen, coordonatoare de proiect; Kaspars Liegalvis, Centrul de Artă Totaldobže Art – Black Holes Residency din Riga  (Letonia) și

Jaanus Juss, fondatorul  Centrului Telliskivi Creative City, Tallinn (Estonia). Reprezentantul centrului Telliskivi va ține și o lecție publică.

Forumul Social Urban a început astăzi și se va finaliza pe data de 6 mai cu vizite ale oaspeților la instituțiile care prestează servicii de importanță socială.

Doritorii de a participa se pot înregistra pe www.forumsocialurban.md

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău