Familia lui Escobar se ceartă pe bunurile regelui cocainei. Nepotul favorit se teme că va fi omorât de propriul tată

22 Aug. 2023, 09:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Aug. 2023, 09:52 // Actual //  bani.md

Moștenirea sângerosului baron al drogurilor Pablo Escobar a deschis războiul în sânul familiei sale pentru bunurile ce au rămas de pe urma „regelui cocainei“, scrie Daily Mail.

Pablo Escobar, care a fost împușcat mortal în 1993 în timp ce încerca să fugă de forțele de ordine pe un acoperiș din Medellin, era proprietarul unei colecții uluitoare de mașini extravagante, motociclete, snowmobile și chiar avioane.

Nicolás Escobar, 53 de ani, care se autoproclamă cu mândrie „nepotul preferat al lui Don Pablo”, crede că bunurile unchiului său sunt acum ale lui de drept și se dedică păstrării articolelor neprețuite prin organizarea unei expoziții.

Dar propriul său tată, Roberto Escobar, este un fost contabil al cartelului. Și, în adevăratul stil narco, a amenințat că își va ucide propriul fiu dacă încearcă să revendice drepturile asupra suvenirurilor lui Pablo, spune Nicolás.

Ani de zile, bunurile prețioase ale șefului cartelului de droguri au fost expuse într-un muzeu administrat de Roberto.

O Harley Davidson în nuanțe roz, un mic avion privat, o serie de fotografii rare și o armă care se presupune că a fost al legendarului gangster american Al Capone sunt doar câteva dintre articolele care au fost arătate publicului.

Nicolás s-a exprimat poetic cu privire la colecție, numind-o un tezaur de minuni „vechi și luxoase” care își merită locul în lumina reflectoarelor.

Muzeul a fost foarte popular în rândul turiștilor care se înghesuiau pentru a arunca o privire asupra vieții lordului drogurilor, dar a fost demolat la începutul acestui an, când oficialii guvernamentali au descoperit că acea clădire a fost construită fără autorizații corespunzătoare.

Dar alții susțin că oficialii din Medellin au vrut să dărâme muzeul în încercarea de a disocia orașul de reputația de loc de contrabandă de droguri și violență împotriva forțelor de ordine.

Nicolás vrea acum să mute colecția de suveniruri a unchiului său într-o nouă clădire. „Ceea ce arată Hollywood-ul nu este real…”, a spus Nicolás.

Pablo Escobar avea o avere netă estimată la 30 de miliarde de dolari

Dar nu este de mirare că Escobar a adunat o astfel de colecție de obiecte rare și valoroase. În timpul cât a fost la cârma cartelului de la Medellin, a controlat peste 80% din cocaina transportată în SUA, ceea ce l-a făcut unul dintre cei mai bogați zece oameni din lume potrivit unui top al revistei Forbes.

Escobar a intrat în comerțul cu cocaină la începutul anilor 1970, colaborând cu alți criminali pentru a forma cartelul Medellin.

La mijlocul anilor 1980, Pablo Escobar avea o avere netă estimată la 30 de miliarde de dolari. Se spune că peste 15 tone de cocaină erau introduse ilegal în fiecare zi în SUA, ceea ce aducea cartelului până la 420 de milioane de dolari pe săptămână.

În timpul cât a fost în vârful cartelului, Escobar a câștigat popularitate prin sponsorizarea proiectelor caritabile și a cluburilor de fotbal, împărțind unele dintre bogățiile sale cu comunitățile locale, vrând să pozeze în Robin Hood.

Dar campaniile de teroare conduse de acoliții lui Escobar au dus la uciderea a mii de oameni și încet-încet au început să întoarcă publicul împotriva lui – totul în timp ce agențiile de aplicare a legii din SUA cooperau cu poliția columbiană pentru a-i distruge imperiul narco.

Oamenii legii columbieni l-au prins în cele din urmă pe Escobar pe 2 decembrie 1993 într-un cartier din Medellin.

A urmat un incendiu și, în timp ce Escobar a încercat să scape fugind pe acoperișuri, el și garda lui de corp au fost împușcați mortal.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 10:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 10:34 // Actual //  Ursu Victor

Președintele SUA, Donald Trump a semnat un ordin executiv privind introducerea unor tarife vamale cuprinse între 10% și 50% pentru mărfuri provenind din 183 de țări, într-o mișcare pe care a numit-o „declarație de independență economică”. Cu toate acestea, printre puținele țări scutite de noile măsuri se numără Rusia și Belarus, în ciuda relațiilor tensionate cu SUA și a regimului de sancțiuni impus acestor state.

Potrivit secretarului Trezoreriei SUA, Scott Bessent, aceste două țări nu au fost incluse în lista tarifară deoarece „nu avem comerț semnificativ cu ele, fiind deja sub sancțiuni”. La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat că sancțiunile existente „împiedică orice relație comercială semnificativă cu Rusia”.

Totuși, publicația Axios remarcă faptul că în 2024, volumul comerțului SUA–Rusia a fost de 3,5 miliarde de dolari, deși a scăzut de 10 ori față de nivelul din 2021 (35 miliarde USD). Prin comparație, țări precum Mauritius și Brunei, care au fost incluse pe lista tarifară, au un comerț mult mai redus cu SUA, dar vor plăti tarife de 40% și 24%.

În lista publicată de Trump se regăsesc inclusiv teritorii izolate sau chiar nelocuite, precum Tokelau (1.500 locuitori, sub jurisdicția Noii Zeelande), arhipelagul Svalbard (2.500 locuitori, administrat de Norvegia) și insulele nelocuite Heard și McDonald, teritorii externe ale Australiei.

Tarifele impuse vizează și toate fostele republici sovietice, inclusiv Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Uzbekistan, Kârgâzstan și Turkmenistan, cu o cotă generală de 10%. Moldova este printre cele mai afectate, cu o taxă de 31%, în timp ce pentru Kazahstan a fost stabilită o cotă de 27%.

Printre excepțiile notabile din noul regim tarifar se mai numără Iran, Cuba, Coreea de Nord, Mexic și Canada, care nu au fost vizate de noile măsuri.

Într-o declarație făcută după semnarea ordinului, Trump a declarat: „America a fost jefuită timp de ani buni de alte națiuni, fie ele prietene sau inamice. Vom taxa aproximativ jumătate din ceea ce ei taxează la rândul lor. Nu e o reciprocitate completă, ci una… blândă”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ