Făuritorii de lux ai caracatiței imobiliare Nordis, de peste Prut: Politicieni și jurnaliști printre beneficiari

26 Feb. 2025, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
26 Feb. 2025, 13:18 // Actual //  Ursu Victor

În timp ce grupul Nordis încasa milioane de euro de la clienți pentru apartamente inexistente, patronii acestei afaceri au cheltuit sume uriașe pe campanii de publicitate și pe sejururi de lux, destinate să le spele imaginea și să atragă protecție din partea celor care le puteau facilita afacerea. Recorder a descoperit că, printre beneficiarii acestor excursii plătite de Nordis, se numără lideri PSD, jurnaliști de top și chiar inspectori ai Fiscului, care, paradoxal, au fost implicați în controale la compania imobiliară.

În timp ce oficialii grupului Nordis beneficiau de zboruri cu avioane private, dintre care unele l-au avut la bord chiar pe Marcel Ciolacu, au fost și vacanțe plătite pentru jurnaliști și politicieni, inclusiv pentru Anca Alexandrescu, realizatoare la Realitatea Plus, care a călătorit în Italia și Austria alături de familie. Aceste sejururi au fost plătite printr-o firmă deținută de asociatul principal al Nordis, Vladimir Ciorbă, și soția acestuia, Laura Vicol, fost deputat PSD.

Anca Alexandrescu a beneficiat de vacanțe care s-au ridicat la aproximativ 5.500 de euro, cheltuieli incluzând zboruri, cazare și transport, toate plătite de Hathor Trading Estate SRL, o firmă legată de grupul Nordis. Potrivit unui raport al ANAF, aceste cheltuieli nu aveau justificare economică și nu puteau fi înregistrate ca deductibile. De asemenea, în perioada 2021-2023, au fost cheltuite aproape 1 milion de euro pentru vacanțele patronilor și apropiaților lor.

De asemenea, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, și Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș, au beneficiat de vacanțe plătite de firmele Nordis. Grindeanu a călătorit la Londra în octombrie 2023, cu familia și prieteni apropiați, iar Simonis a petrecut patru zile la Monaco, în februarie 2022. În ambele cazuri, zborurile și sejururile au fost acoperite de companiile din grupul Nordis, inclusiv de CAR STUDIO DETAILING SRL, controlată de familia Ciorbă-Vicol.

Mai mult, Sorin Voicu, inspector ANAF, s-a aflat printre funcționarii care au fost în vacanțe plătite de Nordis. După ce a realizat un control fiscal asupra grupului, Voicu a fost dus în vacanță la Dubai, toate cheltuielile fiind acoperite de Nordis Travel SRL. În ciuda descoperirii de plăți suspecte către firme fantomă, Voicu a refuzat să semneze o sesizare către DIICOT, iar în martie 2024 a fost promovat în funcția de director la ANAF.

Deși acești politicieni și funcționari au susținut că vacanțele au fost plătite din fonduri proprii, documentele din investigația Recorder arată contrariul, iar mulți dintre aceștia nu au inclus aceste cheltuieli în declarațiile de avere. Aceste revelații ridică întrebări grave despre legăturile dintre politicienii din România și un dezvoltator imobiliar acuzat de fraude și înșelăciune.

Această investigație pune în lumină rețelele complexe de interese și protecție care există în jurul grupului Nordis, o rețea care nu doar că a înșelat clienții cu apartamente fictive, dar și a cultivat relații politice și economice pentru a-și proteja afacerea și a spăla imaginea publică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Apr. 2025, 13:32
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
18 Apr. 2025, 13:32 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Băncile comerciale din Republica Moldova au înregistrat un profit total net de 1,04 miliarde de lei la sfârșitul primului trimestru al anului 2025, potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Cele mai mari trei instituții financiare – Moldova Agroindbank (MAIB), Moldindconbank și Victoriabank – au acumulat împreună peste 850 de milioane de lei, adică aproximativ 82% din profitul total al sistemului bancar.

Top 5 bănci după profit net au fost MAIB – 390,47 mil. lei, Moldindconbank – 381,14 mil. lei, Victoriabank – 103,43 mil. lei, OTP Bank Moldova – 121,1 mil. lei și FinComBank – 16,92 mil. lei

În contrast, cele mai mici profituri au fost înregistrate de băncile Comertbank (298 mii lei), EuroCreditBank (1,47 mil. lei) și EnergBank (4,94 mil. lei).

Veniturile din dobânzi au totalizat 2,45 miliarde lei, iar cheltuielile cu dobânzile s-au ridicat la aproape 600 milioane lei. Veniturile din comisioane și onorarii au însumat peste 887 milioane lei, în timp ce cheltuielile aferente s-au ridicat la aproximativ 550 milioane lei.
Cele mai mari venituri din dobânzi au fost înregistrate de MAIB (895 mil. lei) și Moldindconbank (565 mil. lei).

Totodată, cheltuielile administrative totale au constituit peste 1,08 miliarde lei, dintre care cheltuielile cu personalul au depășit 840 milioane lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009