Fed ține frâna trasă! Dobânda blocată, economia sub presiunea tarifelor

08 Mai 2025, 09:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
08 Mai 2025, 09:37 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Rezerva Federală a SUA (Fed) a decis să mențină dobânda de referință în intervalul 4,25%–4,50%, în conformitate cu așteptările pieței, respingând solicitările fostului președinte Donald Trump privind o relaxare a politicii monetare. Anunțul a fost însoțit de un avertisment clar privind sporirea incertitudinilor economice, în special din cauza efectelor posibile ale noilor taxe vamale impuse de administrația Trump, transmit Reuters și finance.yahoo.com.

Președintele Fed, Jerome Powell, a declarat că instituția va acționa prudent în lunile următoare, subliniind că impactul exact al noilor bariere comerciale asupra inflației și pieței muncii este dificil de anticipat. „Intuiția îmi spune că incertitudinile privind evoluția economiei sunt extrem de ridicate”, a spus Powell, adăugând că banca centrală „nu trebuie să se grăbească” în luarea deciziilor.

Deși Fed a păstrat neschimbată dobânda-cheie pentru a treia reuniune consecutivă, oficialii au revizuit negativ perspectivele economice. Inflația este așteptată să atingă 2,7% la finalul anului, față de 2,5% prognozat anterior, în timp ce rata șomajului ar putea urca la 4,4% în 2025. În paralel, estimările privind creșterea economică au fost reduse: PIB-ul SUA ar urma să crească cu doar 1,7% în 2025, comparativ cu 2,1% anticipat anterior.

Raportul Fed menționează că economia americană continuă să crească „într-un ritm solid”, dar avertizează că nivelul record al importurilor din primul trimestru, cauzat de temerile legate de taxele comerciale, a afectat temporar dinamica PIB. Piața muncii rămâne robustă, dar inflația persistentă și tensiunile comerciale sporesc riscurile asupra stabilității economice.

Dobânda de politică monetară nu a mai fost modificată din decembrie 2024, iar proiecțiile Fed indică o revenire graduală a inflației spre ținta de 2% până în 2027, când dobânda ar urma să se stabilizeze în jurul nivelului de 3,10%.

Decizia Fed vine în contextul unor presiuni politice crescute din partea lui Donald Trump, care a criticat frecvent banca centrală pentru menținerea costurilor de creditare la un nivel ridicat, acuzând-o că sabotează redresarea economică. Cu toate acestea, conducerea Fed a transmis un mesaj clar de independență instituțională și prudență în fața incertitudinilor generate de politica comercială a fostului președinte.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Mai 2025, 14:27
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
08 Mai 2025, 14:27 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Ratele de dobândă la obligațiunile de stat au crescut puternic în piața secundară în debutul ședinței de joi, scadențele scurte ajungând la maximele ultimilor 3 ani, în timp ce rata pe 10 ani (RO10Y) a sărit la un moment dat la 8,6%. La ora 11:40, RO10Y era la 8,36%, potrivit cursdeguvernare.ro.

 

De menționat că piața secundară nu este extraordinar de lichidă, iar dacă mulți vânzători (dobânzile cresc la vânzarea titlurilor de stat) încearcă să iasă pe o ușă foarte îngustă există mișcări foarte volatile.

Dobânzile pe 2 ani, 3 ani și 5 ani au ajuns joi dimineață la 8,4-8,5%, peste rata de dobândă pe 10 ani.

Creșterea față de ultima lună este de aproape 250 de puncte de bază (2,5%), iar ea este explicată inclusiv de faptul că BNR reduce lichiditatea din piață și bănci, fapt văzut inclusiv din evoluția în salturi a ROBOR la 3 luni, care a ajuns joi la 7,25%, de la 6,47% miercuri și 6,08% marți. Reducerea lichidității din piață reduce o posibilă sursă de cerere pentru a ajusta vânzările, care ar putea fi operate inclusiv de bănci având în vedere scăderea prețurilor la obligațiuni.

Evoluția dobânzilor și eforturile de a descuraja pozițiile short (care pariază pe depreciere) pe leu cresc șansele unei intervenții a BNR în piață, cu o intrare la cumpărare de obligațiuni pentru a detensiona situația (fiind singura entitate destul de mare să intervină), cum s-a întâmplat în perioada martie-aprilie 2020, când piața locală a înghețat.

Orice intervenție pe piața de obligațiuni ar putea însă să invite și mai multe capitaluri speculative împotriva leului, care ar putea fi descurajate de majorarea dobânzilor la ședința BNR de miercurea viitoare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA