Fermierii cer Guvernului motorina românească! Bolea: Nu avem nici două canistre să o depozităm

13 Feb. 2024, 12:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Feb. 2024, 12:36 // Actual //  bani.md

Statul Republica Moldova nu are nici măcar două canistre să o depoziteze motorina din România, potrivit justificării ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea.

Astfel, într-un traseu plin de întârzieri și blocaje administrative, motorina românească destinată fermierilor din Republica Moldova pare să fi devenit simbolul indiferenței și iresponsabilității autorităților în fața nevoilor agricultorilor autohtoni.

Totul a început în noiembrie 2022, când Consiliul Asociației Forța Fermierilor a propus o adresare către România pentru a obține un ajutor cu motorină destinat agricultorilor afectați de secetă în Moldova. Cu promptitudine, doamna Președintă Maia Sandu a susținut solicitarea și s-a deplasat la București, conform afirmațiilor lui Alexandr Slusari de la Forța Fermierilor.

Cu toate acestea, procesul de acordare a ajutorului s-a transformat într-o adevărată odisee. Guvernul Republicii Moldova a trimis demersul oficial către Guvernul României abia în februarie 2023, iar acceptul a venit în mai același an, dispunându-se transmiterea a 4000 de tone de motorină.

Cu toate că protestele organizate de Forța Fermierilor au dus la acceptarea motorinei românești pentru agricultori, problemele nu s-au oprit aici. Întreaga procedură de aprobare a Regulamentului de repartizare și lansarea apelului pentru depunerea dosarelor a durat până în august 2023. Peste 1500 de fermieri au depus cereri, dar situația s-a complicat odată cu incapacitatea Agenției Rezervelor Materiale de a soluționa problema depozitării motorinei timp de patru luni.

Astfel, în prezent, fermierii moldoveni nu au claritate privind momentul când vor primi motorina din România, iar luna viitoare încep lucrările agricole de primăvară.

Această poveste ridică semne de întrebare cu privire la responsabilitatea autorităților și la modul în care acestea gestionează nevoile agenților economici din țară. Cu toate că în orice țară europeană astfel de întârzieri ar declanșa anchete interne și demisii, în Moldova pare să domnească liniștea, în ciuda asigurărilor că avem cel mai bun guvern. Cetățenii sunt acum cei care trebuie să tragă concluziile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Dec. 2024, 15:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Dec. 2024, 15:53 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori de la Moldovagaz, și-a exprimat dezamăgirea față de ședința publică organizată pentru a analiza impactul majorării tarifelor la gazele naturale asupra consumatorilor și economiei naționale. Într-o postare pe rețelele sociale, Tofilat a calificat discuțiile drept „sterile”, susținând că acestea au fost organizate „mai mult de ochii lumii”, fără rezultate concrete.

„Am venit cu două pagini de întrebări, dar am reușit să adresez doar două dintre ele, fără a primi răspunsuri clare. Problemele nu au dispărut nicăieri”, a declarat Tofilat.

Acesta a subliniat necesitatea unui format profesionist al discuțiilor, fără camere de luat vederi și fără populism, concentrat pe probleme concrete. Totodată, Tofilat a propus ca la finalul acestor consultări să fie formulată o listă de recomandări clare, care să stabilească măsuri concrete pentru evitarea repetării crizei.

„Dacă totul se limitează la ‘a găsi vinovatul’, fără a lua măsuri, la iarna viitoare ne vom pomeni fix în aceeași situație și vom căuta alți vinovați”, a avertizat Tofilat.

La sfârșitul ședinței au fost formulate mai multe recomandări pentru Energocom, Ministerul Energiei, Moldovagaz și ANRE. Instituțiile urmează să prezinte măsurile luate în 60 de zile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală