Fermierii măcinați de secetă vor respira ușurat! Moratoriu pe datorii până în 2025

04 Dec. 2024, 15:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Dec. 2024, 15:39 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova va revizui măsurile de sprijin destinate agricultorilor afectați de seceta severă din acest an. Raportul privind proiectul de lege ce prevede instituirea unui moratoriu la plata datoriilor restante a fost aprobat astăzi în cadrul ședinței Comisiei agricultură și industrie alimentară.

Inițiativa legislativă, elaborată de deputații PAS, Alexandr Trubca și Viorel Barda, propune aprobarea unei noi legi care va include norme din legislația existentă, dar și prevederi noi pentru a spori eficiența măsurilor protective destinate fermierilor. Printre cele mai importante măsuri, se numără instituirea unui moratoriu la plata datoriilor acumulate până la data intrării în vigoare a legii, inclusiv majorările și penalitățile de întârziere, precum și ratele ce urmează a fi achitate până pe 31 octombrie 2025. De asemenea, furnizorii de inputuri, cum ar fi companiile care au livrat semințe, fertilizanți și produse fitosanitare fermierilor din Republica Moldova, vor beneficia și ei de aceste măsuri.

Noua lege va revizui și criteriile de eligibilitate pentru fermierii debitori, eliminând obligativitatea de a prezenta un certificat care să confirme prejudicierea a 60% din roadă pe o suprafață de cel puțin 50% din terenurile deținute. În schimb, fermierii care administrează cel mult 3500 de hectare vor putea beneficia de aceste măsuri, cu condiția ca 20% din suprafața totală gestionată să fie cultivată cu culturi multianuale și legume. De asemenea, va fi necesar ca fermierii să aibă cel puțin un act de constatare a pagubelor cauzate de secetă pentru cel puțin una dintre cele trei culturi de bază: grâu, porumb și floarea-soarelui.

În ceea ce privește furnizorii de inputuri, aceștia vor trebui să demonstreze că activitatea lor principală în 2023 a fost fabricarea pesticidelor sau comerțul cu produse chimice destinate agriculturii. Creditele și împrumuturile obținute vor trebui să fi fost folosite pentru achiziționarea de produse fitosanitare, semințe și îngrășăminte destinate fermierilor din țară.

Măsurile stabilite prin această lege interzic cesionarea creanțelor până la 31 octombrie 2025, fără acordul debitorului, și stipulează că datoriile și plățile suspendate nu vor fi raportate în Birourile istoriilor de credit, astfel încât beneficiarii legii să nu fie afectați de aceste întârzieri la plată. Totodată, dobânda acumulată în această perioadă va fi capitalizată la finalul termenului de implementare al legii, iar fermierii vor avea obligația să o achite.

Proiectul de lege include și prelungirea termenului pentru garanțiile financiare emise prin intermediul Fondului de garantare a creditelor până pe 31 decembrie 2025, pentru creditele acordate fermierilor. Urmează ca proiectul să fie supus aprobării plenului Parlamentului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Dec. 2024, 17:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Dec. 2024, 17:24 // Actual //  Ursu Victor

Banca Rusiei analizează posibilitatea unei noi creșteri a ratei cheie în cadrul ședinței din decembrie, a anunțat miercuri Elvira Nabiullina, guvernatorul băncii centrale, în cadrul forumului „Rusia cheamă!”. Potrivit Nabiullinei, inflația nu a început încă să încetinească, iar până la sfârșitul anului aceasta va depăși nivelul din 2023. Datele Rosstat arată că, la sfârșitul lunii noiembrie, rata anuală a inflației a atins 8,6%, iar inflația lunară a înregistrat un record din aprilie 2022.

„Nu avem timp de așteptat. Nu putem amâna și nu ne putem baza pe ideea că inflația va dispărea de la sine”, a declarat guvernatorul băncii centrale. Un nou factor care alimentează inflația este fluctuația cursului valutar, a adăugat Nabiullina. În noiembrie, rubla a atins maxime istorice: peste 110 ruble pentru un dolar, 120 ruble pentru un euro și mai mult de 15 ruble pentru un yuan. Deși rubla a recuperat parțial pierderile – în prezent dolarul este tranzacționat la 104,5 ruble – procesul de reducere a inflației la ținta de 4% stabilită de bancă va dura tot anul viitor și se va extinde chiar în 2026, estimează Nabiullina.

Din vara anului 2023, Banca Rusiei a crescut rata cheie de opt ori, atingând 21%, cel mai înalt nivel din 2003. Economiștii intervievați de Reuters anticipează o creștere suplimentară, până la 23%, la ședința din decembrie, iar piața interbancară estimează o rată de 25% până în februarie, nivel similar cu cel din primul mandat prezidențial al lui Vladimir Putin, în 2000. Nabiullina a explicat că majorarea ratei a prevenit o spirală inflaționistă, dar a subliniat că această măsură este doar parțial eficientă. „Inflația este ca o temperatură ridicată la un pacient – un semn al unor probleme mai profunde. Dacă nu răspundem acum prin politica monetară, va părea că autoritățile nu doresc sau nu pot să controleze inflația, ceea ce va duce la accelerarea acesteia și la slăbirea rublei”, a declarat guvernatorul, citată de Interfax și Reuters.

Deficitul record de forță de muncă pe piața rusă, precum și sancțiunile care limitează importurile și oferta de produse, sunt printre principalii factori care alimentează inflația, a subliniat Nabiullina. În acest context, Banca Rusiei rămâne pregătită să ia măsuri suplimentare pentru a stabiliza economia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală