Parlamentul Republicii Moldova va revizui măsurile de sprijin destinate agricultorilor afectați de seceta severă din acest an. Raportul privind proiectul de lege ce prevede instituirea unui moratoriu la plata datoriilor restante a fost aprobat astăzi în cadrul ședinței Comisiei agricultură și industrie alimentară.
Inițiativa legislativă, elaborată de deputații PAS, Alexandr Trubca și Viorel Barda, propune aprobarea unei noi legi care va include norme din legislația existentă, dar și prevederi noi pentru a spori eficiența măsurilor protective destinate fermierilor. Printre cele mai importante măsuri, se numără instituirea unui moratoriu la plata datoriilor acumulate până la data intrării în vigoare a legii, inclusiv majorările și penalitățile de întârziere, precum și ratele ce urmează a fi achitate până pe 31 octombrie 2025. De asemenea, furnizorii de inputuri, cum ar fi companiile care au livrat semințe, fertilizanți și produse fitosanitare fermierilor din Republica Moldova, vor beneficia și ei de aceste măsuri.
Noua lege va revizui și criteriile de eligibilitate pentru fermierii debitori, eliminând obligativitatea de a prezenta un certificat care să confirme prejudicierea a 60% din roadă pe o suprafață de cel puțin 50% din terenurile deținute. În schimb, fermierii care administrează cel mult 3500 de hectare vor putea beneficia de aceste măsuri, cu condiția ca 20% din suprafața totală gestionată să fie cultivată cu culturi multianuale și legume. De asemenea, va fi necesar ca fermierii să aibă cel puțin un act de constatare a pagubelor cauzate de secetă pentru cel puțin una dintre cele trei culturi de bază: grâu, porumb și floarea-soarelui.
În ceea ce privește furnizorii de inputuri, aceștia vor trebui să demonstreze că activitatea lor principală în 2023 a fost fabricarea pesticidelor sau comerțul cu produse chimice destinate agriculturii. Creditele și împrumuturile obținute vor trebui să fi fost folosite pentru achiziționarea de produse fitosanitare, semințe și îngrășăminte destinate fermierilor din țară.
Măsurile stabilite prin această lege interzic cesionarea creanțelor până la 31 octombrie 2025, fără acordul debitorului, și stipulează că datoriile și plățile suspendate nu vor fi raportate în Birourile istoriilor de credit, astfel încât beneficiarii legii să nu fie afectați de aceste întârzieri la plată. Totodată, dobânda acumulată în această perioadă va fi capitalizată la finalul termenului de implementare al legii, iar fermierii vor avea obligația să o achite.
Proiectul de lege include și prelungirea termenului pentru garanțiile financiare emise prin intermediul Fondului de garantare a creditelor până pe 31 decembrie 2025, pentru creditele acordate fermierilor. Urmează ca proiectul să fie supus aprobării plenului Parlamentului.