Festivalul Internaţional de Muzică Clasică VinOpera continuă cu două concerte gratuite în satele Teliţa şi Bulboaca

12 Sept. 2024, 09:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Sept. 2024, 09:29 // Actual //  bani.md

Ediţia VII-a a Festivalului Internaţional de Muzică Clasică VinOpera a debutat cu seara de Gală la Castel Mimi Wine Resort şi continuă cu alte două spectacole gratuite în satele Teliţa şi Bulboaca din raionul Anenii Noi, în zilele de 14 şi 15 septembrie.

Este pentru al doilea an consecutiv când VinOpera ajunge în localităţile din apropierea Castel Mimi, pentru a aduce muzica de înaltă calitate oamenilor din sate. Este un eveniment mult aşteptat de localnici, pentru contribuţia pe care o aduce la dezvoltarea comunităţiilor prin atragerea turiştilor în regiune.

Ediţia din acest an îi aduce pe scenele de la Teliţa şi Bulboaca pe artiştii de operă Tatiana Costiuc şi Igor Ţurcanu, care vor fi acompaniaţi de instrumentiştii Select Cvartet Plus, muzicieni ai Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naţionale, care au susţinut un recital la încheierea Summit-ului Comunităţii Politice Europene din 1 iunie 2023, desfăşurat la Castel Mimi, la care au participat 50 de lideri de stat şi guverne din întreaga lume.

Pentru cele două zile de concerte în aer liber, muzicienii au pregătit un program special care include muzică clasică din repertoriul renumiţilor compozitori Antonio Vivaldi, Niccolo Paganini, Giuseppe Verdi sau Eduardo di Capua, dar şi melodii pe ritmuri latino şi balcanice. Pe lângă muzică bună, publicul va putea participa la ateliere de creaţie şi va degusta din vinurile produse de Castel Mimi.

Ediţia a VII-a a Festivalului Internaţional de Muzică Clasică VinOpera este organizată de către Fundaţia Constantin Mimi cu sprijinul financiar al Guvernului României, prin intermediul Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova. Parteneri ai evenimentului sunt Ministerul Culturii din Republica Moldova, Institutul Cultural Român “Mihai Eminescu” de la Chişinău şi Castel Mimi Wine Resort.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO