FISC-ul scutură piața comerțului. Creștere de 24% a încasărilor după monitorizare

16 Apr. 2025, 09:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
16 Apr. 2025, 09:34 // Actual //  Ursu Victor

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a anunțat că 892 de contribuabili din domeniul comerțului cu ridicata și cu amănuntul sunt supuși monitorizării în cadrul Programului de conformare fiscală. Scopul inițiativei este creșterea nivelului de conformare voluntară și prevenirea evaziunii fiscale.

Controalele vizează atât analiza camerală, cât și verificări la fața locului, pentru identificarea riscurilor precum: utilizarea muncii nedeclarate, subdeclararea obligațiilor TVA prin scheme de fraudare, nereflectarea veniturilor reale, neutilizarea echipamentelor de casă cu memorie fiscală și lipsa documentelor de proveniență a mărfurilor.

Ca urmare a monitorizării contribuabililor în perioada iulie 2024 – februarie 2025, obligațiile fiscale declarate la Bugetul public național au crescut cu 22%, ajungând la 416,5 milioane lei, iar cele achitate – cu 24%, până la 448,2 milioane lei.

Raportat la veniturile din vânzări, ponderea impozitelor calculate a urcat cu 43% (până la 0,1138 lei per leu venit), iar cea a impozitelor achitate – cu 41% (0,1166 lei).

Totodată, salariul mediu în domeniul comerțului a crescut cu 25%, ajungând la 5 626 lei în februarie 2025, comparativ cu 4 488 lei la începutul perioadei de monitorizare.

SFS precizează că aceste rezultate confirmă eficiența măsurilor de prevenție și consultanță fiscală în reducerea fenomenelor de neconformare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Apr. 2025, 14:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
16 Apr. 2025, 14:08 // Actual //  Soroceanu Olga

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Nota de poziție privind proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2025 („Bugetul Plus”) și corelarea acestuia cu Planul de creștere economică a Republicii Moldova, susținut financiar de Uniunea Europeană.

Documentul analizează implicațiile proiectului asupra dezvoltării economice și bunei guvernanțe, evidențiind mai multe deficiențe care au generat reacții critice în rândul societății civile. Printre principalele probleme semnalate se numără lipsa de transparență în procesul decizional, incoerența unor măsuri bugetare cu obiectivele Planului de creștere economică, riscurile de limitare a autonomiei locale și posibilele derapaje către practici de clientelism politic în alocarea fondurilor.

„Modul în care a fost aprobat proiectul, precum și prevederile lui, au provocat reacții critice în societate sub mai multe aspecte: nerespectarea rigorilor de transparență în procesul decizional la promovarea proiectului, incoerența unor măsuri prevăzute cu filozofia Planului de creștere economică pentru Republica Moldova, limitarea autonomiei locale și crearea premiselor pentru clientelism politic”, a declarat Marina Soloviova, directoare a programului „Politici economice” și autoarea notei de poziție.

Pe lângă aspectele criticate, Expert-Grup propune în document o serie de recomandări, printre care: asigurarea transparenței în procesul bugetar, alinierea măsurilor propuse cu obiectivele Planului de creștere economică, garantarea autonomiei locale, pluralismului și participării tuturor părților implicate, precum și evitarea utilizării sprijinului financiar din partea UE pentru proiecte neproductive, cu caracter populist. Totodată, accentuează necesitatea orientării investițiilor către domenii care susțin tranziția economică spre un model bazat pe competitivitate și valoare adăugată.

„Noi din start am accentuat importanța strategică a Planului de creștere a Moldovei oferit cu generozitate de către Uniunea Europeană, însă pentru a avea impact real asupra accelerării dezvoltării economice a țării aceste resurse trebuie alocate în baza principiilor de bună guvernanță (transparență, consultări publice, depolitizarea fluxurilor financiare și lipsa conflictelor de interese). Guvernarea nu trebuie să uite și de faptul că resursele UE trebuie investite în activități care generează valoare adăugată, pentru a crește capacitatea economiei naționale de a întoarce în timp aceste împrumuturi. Programul „Buget Plus” nu se încadrează în aceste principii. Noi vedem multiple riscuri de utilizare irațională și politizată a acestor resurse, lucru, evident, inacceptabil. Vom monitoriza cu atenție și în continuare cum guvernarea va gestiona banii din Planul de creștere a Moldovei, a subliniat Adrian Lupușor, directorul executiv al Expert-Grup.

Prin nota de poziție lansată astăzi, Expert-Grup reiterează importanța consolidării unui cadru bugetar transparent, participativ și orientat spre tranziția către un model economic bazat pe  valoare adăugată înaltă.

Nota de poziție completă, disponibilă în limba română și engleză, poate fi consultată pe următorul link: euromonitor.md.

 
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European