Flota rusă din Moldova „se evaporă”. Companiile își șterg urmele

28 Aug. 2024, 10:06
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Aug. 2024, 10:06 // Actual //  bani.md

La aproape o lună după publicarea investigației RISE „Flota rusă din Moldova,” a început un proces rapid de ștergere a urmelor firmelor implicate în schema de transport al petrolului rusesc. Patru companii care dețin petroliere și sunt implicate în această activitate au inițiat procedurile de lichidare: Adel Ship Management SRL și RHEA Shipmanagement SRL, administrate de Cristina Gaiduc, HATI Shipmanagement SRL, administrată de Irina Oprea, și SAL Shipmanagement SRL, administrată de Ion Mihalev, scrie RISE Moldova.

Mai mult, la cel puțin șase dintre petrolierele listate în raportul RISE, managementul a fost deja transferat către companii înregistrate în Azerbaidjan, indicând o încercare evidentă de a evita repercusiunile și de a disimula activitățile.

În contextul acestei situații, pe 7 august 2024, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, condus de premierul Dorin Recean, a decis ca cele 12 companii implicate în administrarea flotei de peste 20 de tankere care transportau petrol rusesc să fie înștiințate de Agenția Servicii Publice. Aceste companii trebuie să prezinte documente și informații detaliate despre proprietari, sursa și valoarea investițiilor, activitățile desfășurate, situațiile financiare, precum și cazierele judiciare ale asociaților și beneficiarilor.

Aceste măsuri vin ca parte a eforturilor autorităților de a clarifica și a trage la răspundere entitățile implicate în această rețea complexă, cu implicații asupra securității energetice și economice a Republicii Moldova.

Peste 20 de petroliere gestionate de companii moldovenești au transportat milioane de tone de țiței rusesc în ultimele 6-7 luni. Aceste companii sunt controlate de persoane interpuse, unele dintre ele au lucrat la compniile lui Dorin Damir, finul oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău