Directorii executivi ai Fondului Monetar Internațional (FMI) au salutat măsurile de politici întreprinse cu fermitate de Banca Națională a Moldovei pentru a face față creșterii inflației.
Declarațiile se conțin în decizia Consiliului de directori executivi al FMI care au finalizat evaluarea ad-hoc a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF) pentru Republica Moldova.
Totodată, FMI a apreciat consolidarea supravegherii sectorului financiar și, respectiv, reziliența acestuia, în pofida presiunilor temporare asupra lichidității din piață. Directorii executivi au subliniat importanța ajustării măsurilor de înăsprire a politicii monetare pentru realizarea echilibrului dintre obiectivul asigurării stabilității financiare și cel al creșterii economice.
Directorii executivi ai FMI au menționat impactul războiului din Ucraina asupra economiei Republicii Moldova transmis pe diverse canale, inclusiv prin majorarea prețurilor la resursele energetice, perturbarea comerțului, scăderea încrederii populației, dar și indirect, ca urmare a sancțiunilor impuse Federației Ruse.
Inflația, deteriorarea fluxurilor comerciale și alte dificiultăți cu care se confruntă Republica Moldova din cauza războiului au determinat FMI să deburseze imediat 144,81 milioane de dolari SUA (108,15 milioane de DST) în cadrul programului susținut prin mecanismele ECF și EFF pentru Republica Moldova.
De asemenea, volumul total de finanțare a fost majorat cu circa 260,11 milioane de dolari SUA (194,26 milioane de DST), care atinge acum un volum de 795,72 milioane de dolari SUA (594,26 milioane de DST).
Mijloacele acordate îi vor permite Republicii Moldova să înfrunte provocările conexe războiului din Ucraina. La fel, acestea vor încuraja finanțarea externă suplimentară, vor proteja cetățenii prin acordarea unui suport bugetar pentru categoriile cele mai vulnerabile și vor impulsiona în continuare reformele.