Înăsprirea politicii monetare va afecta creșterea economică a Moldovei pe termen scurt, dar FMI susține această decizie, potrivit declarației reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internațional, Rodgers Chawani.
Susținerea creșterii economice și menținerea sub control a inflației reprezintă în prezent o provocare dificilă la nivel mondial. Inflația se accelerează la nivel mondial, inclusiv în UE, iar majoritatea băncilor centrale au înăsprit politica monetară. Creșterea prețurilor la energie și la produsele alimentare, precum și dificultățile legate de întreruperile în lanțurile de aprovizionare la nivel mondial cauzate de pandemie, au dus la creșterea inflației în multe țări, iar acești factori globali, în special prețurile ridicate la produsele alimentare, vor continua probabil să împingă inflația în sus și în 2022”, a punctat reprezentantul FMI.
Potrivit lui Chawani, banca centrală a luat măsuri proactive prin majorarea ratei de bază și a rezervelor minime obligatorii pentru a limita creșterea inflației.
BNM a adoptat cu atenție amploarea și ritmul înăspririi monetare în funcție de sursele de presiune inflaționistă. Înăsprirea monetară va afecta creșterea economică pe termen scurt, dar noi susținem decizia BNM, deoarece este necesară pentru a limita efectele secundare a creșterii prețurilor”, a declarat Rodgers Chawani.
Reprezentantul FMI că BNM va continua să-și calibreze răspunsul la sursele inflației și, în acest sens, instrumentele actuale sunt destul de relevante. Însă alte instrumente ar fi îmbunătățirea concurenței pe piețele de alimente și energie și pe investiții strategice în eficiența energetică.
În data de 15 februarie Banca Națională a Moldovei a înăsprit politica monetară cu două puncte procentuale la 10,5% anual. Măsura a fost luată pentru a stăvili consumul populației și a încuraja economisirea.