Fost spion britanic MI6: Cât va mai sta Putin la putere, după apariția ”unui vid serios la Kremlin”

27 Mai 2022, 07:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2022, 07:49 // Actual //  Lupu Eduard

Un fost spion britanic, Christopher Steele, care a condus biroul Secret Service MI6 pentru Rusia, vorbește într-un interviu dat presei din Marea Britabnie despre vulnerabilitatea lui Vladimir Putin și ”vidul serios de la Kremlin”. El crede că acesta din urmă ”nu poate dura prea mult timp”, iar guvernarea Rusiei va intra în colaps.

Steele s-a alăturat Secret Intelligence Service MI6 din Marea Britanie, după ce a absolvit Universitatea Cambridge în 1986 și a fost trimis apoi sub acoperire diplomatică la Moscova, unde a văzut căderea președintelui rus Boris Elțîn, potrivit New Statesman.

A lucrat apoi la Paris și în Afganistan, pentru ca apoi să conducă biroul MI6 pentru Rusia de la sediul central al Agenției, între 2006 și 2009. După aceea, și-a înființat propria firmă, Orbis Business Intelligence, într-o lume mai puțin secretă a spionajului non-statal.

Întrebat care sunt șansele ca Putin să fie în continuare la putere peste 12 luni?, Steele a răspuns că ”acum există un vid serios la Kremlin, în ceea ce privește comanda și controlul. Nu cred că poate dura mult mai mult.

Cred că este mai rău decât a îndrăznit cineva să spună, în ceea ce privește prăbușirea guvernării în Rusia”. Fostul spion susține că Putin este grav bolnav, ”posibiul un cancer și, de asemenea, Parkinson”.

Acest vid de la Moscova înseamnă că președintele rus gestionează războiul, dar este separat de realitățile acestuia. ”Chiar generalii și mareșalii lui Hitler i-au spus adevărul despre ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă.

Avionul A-36 ținut secret: Bombardierul proiectat să lovească Rusia cu arme nucleare VIDEO

Asta nu s-a întâmplat în acest război (din Ucraina -n.a.). Soldații ruși din Ucraina nu știu cu ce se confruntă. Ei nu cunosc sistemele de arme, cu care se confruntă, nici tacticile pe care ar trebui să le folosească. Ei nu știu care sunt obiectivele lor”, a explicat Steele.

El crede că înlăturarea lui Vladimir Putin ar putea fi făcută în două moduri: una, în cazul în care un grup de elite va merge la el și-i va propune o înțelegere, similară cu cea oferită lui Elțîn, de protecție a lui și a familie sale, după pierderea puterii.

A doua variantă ar putea fi, în cazul în care Putin refuză, una cu vărsare de sânge, așa cum s-a petrecut, când Stalin a murit și Beria a încercat să preia controlul.

Legat de evoluția războiului din Ucraina, Steele crede că punctul de conflict dintre cele două țări ar fi Crimeea, ocupată de Rusia în 2014, unde niciuna dintre părți nu ar ceda. Dar, în Dobas, Rusia ar putea pierde controlul și ar ceda regiunea, într-un acord post-Putin.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

25 Iun. 2022, 19:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iun. 2022, 19:21 // Actual //  Lupu Eduard

Moscova consideră că acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei. Este reacția pe care a avut-o Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încercând să minimalizeze importanța acestei decizii pentru Moscova. Trebuie spus că intențiile Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană și de a ieși de sub influența rusă a fost una din cauzele care au declanșat actualul conflict.

Acordarea statutului de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei susține Moscova. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încearcă să minimalizeze importanța acestei decizii, adoptată în toiul războiului de invazie pe care rusia îl duce pe teritoriului vecinului său ucrainean, relatează AFP.

„Aceasta este o afacere internă a Europei”, a declarat Dmitri Peskov.

El a precizat, însă, că pentru Moscova este important ca aceste procese „să nu aducă mai multe probleme Rusiei (…), în relaţiile acestor ţări cu Rusia”. De asemenea, Peskov și-au exprimat speranţa că acest lucru nu va duce la o deteriorare a relaţiilor Moscovei cu Bruxellesul. Acestea se află, în prezent, la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie degradate mai mult”.

Tot în acest context, Dmitri Peskov a denunțat voinţa Republicii Moldova de a „deveni mai europeană ca europenii înşişi”. El a subliniat, că Turcia, stat candidat la UE de aproximativ 20 de ani, „nu a putut niciodată să înainteze mai mult. Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”.

Joi, 23 iunie, într-un summit UE, la Bruxellesul a acordat statutul de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina şi Republica Moldova. Această decizie marchează începutul unui proces îndelungat şi complex, în vederea unei aderări la UE.

Georgia, care intenționează, de asemenea, să adere la UE trebuie să realizeze reforme pentru a primi statutul de stat candidat. O manifestaţie de susţinere a aspiraţiilor europene ale acestei ţări din Caucaz a fost programată în capitala georgiană, Tbilisi.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău