(FOTO) 1.200 euro pentru o noapte de vis! Cum arată cel mai scump apartament din cel mai nou hotel de lux din București

26 Aug. 2021, 17:51
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
26 Aug. 2021, 17:51 // Au Bani //  MD Bani

Vechea clădire a băncii Marmorosch – Blank din Centrul Istoric al Capitalei, devenită cel mai nou hotel de lux din București, după o investiție de 42 de milioane de euro, are un apartament prezidențial care poate fi închiriat cu 1.200 de euro pe noapte, iar seiful fostei bănci, păstrat în întregime, a fost transformat în bar, scrie Startupcafe.ro.

Hotelul de 5 stele Marmorosch Bucharest are un total de 217 camere, care amintesc de perioada interbelică, cu tavane înalte și ferestre mari și o capacitate totală de aproape 200 de persoane.

Încă de la intrare, clădirea impresionează prin scara monumentală din marmură, conservată în întregime, precum și prin parter, care a fost transformat în recepție și restaurant.

La etajul 1 al clădirii emblematice se află apartamentul prezidențial, unul dintre cele mai mari din clădire, cu o suprafață e 170 de metri pătrați. Apartamentul de lux, care poate fi închiriat cu 1.200 de euro, a fost biroul lui Mauriciu Blank, administratorul băncii Marmorosch – Blank și al lui Jacob Marmorosch, fondatorul vechii bănci.

Lângă această încăpere se află și o cameră de consiliu, care a fost restaurată, precum și o cameră de secretariat, care a fost transformată în baie. În biroul de consiliu există o ușă „secretă”, care a fost de asemenea păstrată, și care în trecut ducea către ghișeele băncii.

Lambriurile camerelor au fost și ele conservate, în timp ce ușile duble au suferit câteva schimbări, o parte din ele fiind refăcute pentru instalarea sistemelor de acces.

Primul etaj are 5 camere, care se aseamănă cu apartamentul prezidențial, dar au suprafețe mai mici.

Vechiul sediu al Marmorosch – Blank, o clădire cu o istorie bogată, de peste 100 de ani, îmbină acum arhitectura modernă cu designul secolului al XIX-lea și reprezintă, astfel, La Belle Époque.

„S-a lucrat non-stop aici, și la interior și la exterior, de către o echipă de restauratori care au în portofoliu multe clădiri, imi amintesc acum de Tribunal, Tribunalul București […] și diverse alte clădiri și care au performat foarte bine, sunt pasionați de ceea ce fac și chiar au făcut la superlativ totul”, spune autorul principal al proiectului, arhitectul Adrian Soare, despre restauratorii clădirii.

Infobox: Proprietarii clădirii Marmorosch – Blank în 173 de ani: 

  • 1848 – înființată de Iacob Marmorosch;
  • 1905 – banca a fost transformată în societate pe acțiuni;
  • 1915 – 1923 – sediul băncii Marmorosch – Blank a fost consturit după planurile arhitectului Petre Antonescu;
  • 1930 – intră în faliment, ca urmare a crizei economice mondiale;
  • 1948 – banca a fost lichidată, odată cu preluarea puterii de către regimul comunist;
  • 2004 – BRD a cumpărat clădirea de la RAAPPS cu aproape 740 mii de euro;
  • 2007 – BRD vinde clădirea Marmorosch – Blank firmei Doamnei Imobiliare SRL cu 10,5 milioane de euro. Firma Doamnei Imobiliare SRL, deținută de alți asociați și de firma Băneasa Developments, prin care omul de afaceri Puiu Popoviciu a dezvoltat complexul comercial Băneasa, potrivit profit.ro;
  • 2018 – Apex Alliance a cumpărat clădirea fostei bănci Marmorosch Blank.

Construită între anii 1915 și 1923, fosta bancă a fost transformată în hotel în aproape 3 ani, lucrările de restraurare începând în 2018. Palatul Marmorosch – Blank, situat pe strada Doamnei nr. 2-4, a fost creat după planurile arhitectului Petre Antonescu, structura clădirii fiind realizată de inginerul Anghel Saligny, iar la interior regăsim picturi murale de Cecilia Cuțescu-Storck.

 

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ