(FOTO) Ce locuri să vizitezi în Moldova în acest weekend? Sunt perfecte pentru iubitorii de natură

14 Oct. 2022, 04:52
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
14 Oct. 2022, 04:52 // Au Bani //  MD Bani

Se apropie weekendul și nu știi ce să faci? Bani.md ți-a pregătit cinci destinații din țară care merită a fi descoperite. Iată ce locuri să vizitezi în Moldova într-un weekend de toamnă.

1. Pădurea Domnească

Pădurea Domnească este o Rezervație Naturală din Republica Moldova ce se întinde pe o suprafață de peste 5700 de hectare dintre care aproape 5000 de hectare sunt acoperite cu păduri. Poarta de acces în rezervație se află în localitatea Moara Domnească, raionul Glodeni, care se află la 150 de km de Chișinău. Pădurea Domnească este unicul loc în care pot fi admirați zimbrii, cele mai masive animale din Europa. De asemenea, vizitatorii vor avea posibilitatea să se relaxeze la umbra stejarilor de 300-400 de ani.

Zimbrăria este cel mai vizitat loc din Pădurea Domnească.  Destinația see află la o distanță de circa doi kilometri de la poarta de acces pe teritoriul protejat. Vizita la zimbrărie costă 50 de lei/matur, 30 lei/copil.

Pe teritoriul Pădurii Domnești se găsește și pensiunea „La Fontal”, unde poți rămâne peste noapte.

De asemenea, dacă ajungi la Pădurea Domnească, nu rata șansa să vizitezi muzeul natural „Suta de Movile”.

2. Green Village

Green Village este un complex turistic aflat în satul Roșu, raionul Cahul. Complexul dispune de mai multe căsuțe primitoare. De asemenea, Green Village se mândrește cu o zonă de camping , unde te poți opri cu rulota sau cortul.

Green Village are o locație perfectă: situat pe o terasă ridicată, complexul oferă o priveliște extraordinară pentru a admira apusul soarelui. Iar mica podgorie este perfectă pentru o cină romantică, în stil toscan, la apus de soare.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

3. Parcul Țaul

În satul Țaul din raionul Donduşeni se află cel mai mare parc din Moldova. El a fost creat la începutul secolului al XX-lea, împrejurul conacului familiei Pommer.  Parcul Țaul are cele mai multe specii de conifere și foioase de origine străină – circa 150 de specii.
Aici puteți admira reședința sătească a boierului Pommer și vă puteți plimba pe aleile și cărările decorate de diverse compoziții florale, copaci.

4. Lunca Prutului de Jos

Rezervația științifică Prutul de Jos este o arie protejată amplasată în cursul de jos al râului Prut, incluzând Lacul Beleu și împrejurimile sale. Locul este perfect pentru un weekend în sânul naturii. Chiar dacă nuferii nu mai sunt în floare, peisajul est eminunat.

5. Canioanele din Șoldănești

La o distanță de 130 de km de Chișinău, iubitorii de natură vor găsi canioanele Șoldănești. Acolo găsești totul: cascadă, peșteri, stânci, ruine, pădure

Teleporttravel a realizat și un itinerar care te va ajuta să descoperi canioanele de la Șoldănești.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 13:11
 // Categoria: Opinii // Autor: 
04 Iul. 2025, 13:11 // Opinii // 

Calea Ferată din Moldova a anunțat solemn, într-un comunicat de presă, o premieră mondială că a reușit, pentru prima dată în ultimii zece ani, să repare o locomotivă diesel pe cont propriu. Este vorba despre venerabila ЧМЭ3-4952, o locomotivă de colecție sovietică, care a primit o a doua tinerețe chiar în atelierele întreprinderii de stat.

„Un moment de referință”, spune CFM, referindu-se la faptul că în sfârșit au avut bani, oameni și piese pentru o reparație capitală – o combinație rară în istoria recentă a infrastructurii moldovenești. S-au reparat motoare, s-a șlefuit arborele cotit (ceva ce, potrivit anunțului oficial, nu s-a mai întâmplat din epoca agricol-industrială – adică 1991), iar inginerii, electricienii și mecanicii au fost felicitați pentru faptul că, de data asta, locomotiva nu a fost trimisă în Ucraina, România sau direct la fier vechi.

Până acum, astfel de intervenții erau considerate imposibile, din motive ce țineau de lipsă de bani, de piese sau pur și simplu de voință. Acum însă, se deschide o nouă eră – una în care poate, cu puțin noroc și vreo încă zece ani, vom reuși să reparăm și următoarea locomotivă din muzeul viu al căii ferate moldovenești.

CFM promite că această reparație nu e doar un accident fericit, ci începutul unei „modernizări”, cuvânt care în transportul feroviar moldovenesc înseamnă de obicei că ceva vechi a fost vopsit cu o culoare nouă.

„Acum avem autonomie tehnică”, anunță întreprinderea, într-o explozie de optimism mecanic. Între timp, călătorii așteaptă încă trenul Chișinău–Iași care întârzie pentru că… locomotiva recent reparată a avut nevoie de o reajustare de urgență.

Glorie locomotivelor vechi și celor care le mai pot da o viață!

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO