(FOTO) Ce locuri să vizitezi în Moldova în acest weekend? Sunt perfecte pentru iubitorii de natură

14 Oct. 2022, 04:52
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
14 Oct. 2022, 04:52 // Au Bani //  MD Bani

Se apropie weekendul și nu știi ce să faci? Bani.md ți-a pregătit cinci destinații din țară care merită a fi descoperite. Iată ce locuri să vizitezi în Moldova într-un weekend de toamnă.

1. Pădurea Domnească

Pădurea Domnească este o Rezervație Naturală din Republica Moldova ce se întinde pe o suprafață de peste 5700 de hectare dintre care aproape 5000 de hectare sunt acoperite cu păduri. Poarta de acces în rezervație se află în localitatea Moara Domnească, raionul Glodeni, care se află la 150 de km de Chișinău. Pădurea Domnească este unicul loc în care pot fi admirați zimbrii, cele mai masive animale din Europa. De asemenea, vizitatorii vor avea posibilitatea să se relaxeze la umbra stejarilor de 300-400 de ani.

Zimbrăria este cel mai vizitat loc din Pădurea Domnească.  Destinația see află la o distanță de circa doi kilometri de la poarta de acces pe teritoriul protejat. Vizita la zimbrărie costă 50 de lei/matur, 30 lei/copil.

Pe teritoriul Pădurii Domnești se găsește și pensiunea „La Fontal”, unde poți rămâne peste noapte.

De asemenea, dacă ajungi la Pădurea Domnească, nu rata șansa să vizitezi muzeul natural „Suta de Movile”.

2. Green Village

Green Village este un complex turistic aflat în satul Roșu, raionul Cahul. Complexul dispune de mai multe căsuțe primitoare. De asemenea, Green Village se mândrește cu o zonă de camping , unde te poți opri cu rulota sau cortul.

Green Village are o locație perfectă: situat pe o terasă ridicată, complexul oferă o priveliște extraordinară pentru a admira apusul soarelui. Iar mica podgorie este perfectă pentru o cină romantică, în stil toscan, la apus de soare.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

3. Parcul Țaul

În satul Țaul din raionul Donduşeni se află cel mai mare parc din Moldova. El a fost creat la începutul secolului al XX-lea, împrejurul conacului familiei Pommer.  Parcul Țaul are cele mai multe specii de conifere și foioase de origine străină – circa 150 de specii.
Aici puteți admira reședința sătească a boierului Pommer și vă puteți plimba pe aleile și cărările decorate de diverse compoziții florale, copaci.

4. Lunca Prutului de Jos

Rezervația științifică Prutul de Jos este o arie protejată amplasată în cursul de jos al râului Prut, incluzând Lacul Beleu și împrejurimile sale. Locul este perfect pentru un weekend în sânul naturii. Chiar dacă nuferii nu mai sunt în floare, peisajul est eminunat.

5. Canioanele din Șoldănești

La o distanță de 130 de km de Chișinău, iubitorii de natură vor găsi canioanele Șoldănești. Acolo găsești totul: cascadă, peșteri, stânci, ruine, pădure

Teleporttravel a realizat și un itinerar care te va ajuta să descoperi canioanele de la Șoldănești.

Realitatea Live

19 Mai 2025, 12:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 12:23 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova se confruntă cu o criză profundă a forței de muncă, atât din punct de vedere numeric, cât și calitativ, a declarat economistul Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „7 Zile” de la postul Cinema 1.

Potrivit lui Ioniță, în prezent, în economia națională activează doar 854.000 de persoane, dintre care aproximativ 200.000 lucrează în sectorul bugetar, iar restul – puțin peste 600.000, în sectorul real. „Este o cifră dramatică, care nu s-a schimbat de peste 15 ani. Ne-am prăbușit din 1990 până în 2010, iar de atunci batem pasul pe loc”, a spus economistul.

Mai grav, afirmă el, este faptul că numărul moldovenilor care lucrează peste hotare este mai mare decât al celor activi în economia națională, ceea ce face din Moldova o situație aproape unică în lume pentru o țară cu o populație de peste 2 milioane de locuitori.

„În sectorul construcțiilor, spre exemplu, nu e atât problema că pleacă muncitori, ci că pleacă cei calificați și vin necalificați. Avem meserii unde îți trebuie ani de experiență ca să devii bun. Dacă pleacă cei care știu meserie și vin începători, e o catastrofă”, a explicat Ioniță.

El a subliniat că fluctuația personalului a devenit alarmantă, în special în sectoarele critice. „În Horeca, 60% din angajați se schimbă într-un an. Dacă la restaurant mai poți accepta o farfurie adusă stângaci, în construcții, în medicină sau în educație, această instabilitate devine periculoasă”.

Economistul a adus în discuție și un aspect sensibil: segregarea forței de muncă în funcție de calificare. Cei mai buni pleacă, cei slab pregătiți rămân. „Nu e citatul meu, dar un antreprenor din sud mi-a spus clar: în Moldova au rămas doar prudevoi musări. Adică cei mai slabi, mai vulnerabili”, a afirmat Ioniță.

Acesta leagă creșterea sărăciei absolute din Moldova exact de această migrație selectivă. „Nu că s-au înmulțit săracii, ci pentru că cei tineri și mai înstăriți au plecat, iar în țară au rămas doar cei vulnerabili. Așa e și cu piața muncii”.

În 2023, forța de muncă a scăzut cu 33.000 de persoane, dintre care 31.000 doar în agricultură, în timp ce sectorul bugetar a crescut ușor. „E o degradare continuă, iar ce e mai grav e că nu vine din interior o reechilibrare. Nu doar că pleacă, dar pleacă cei mai buni, iar cei care vin nu știu meserie”.

Ioniță spus că cea mai mare dramă a economiei moldovenești nu este doar lipsa oamenilor, ci pierderea calității acestora: „Avem din ce în ce mai puțini și din ce în ce mai slab pregătiți”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO