(FOTO) De la farmacistă la apicultoare. Istoria de succes a SRL APICANDLE lansată de antreprenoarea Olga Zaițev

03 Mart. 2022, 11:07
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
03 Mart. 2022, 11:07 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Din dragoste pentru cel mic, sau din dragoste pentru albine – nu mai știu exact de unde a luat naștere. Miere mâncam mereu „cu găleata”” – așa începe relatarea Olgăi Zaițev despre frumoasa ei afacere. De fapt, primii pași i-a făcut încă în 2018, când era în concediu de maternitate și a fost nevoită să aibă grijă de câțiva stupi de albine ai familiei.

Olga Zaițev a absolvit Colegiul Național de Medicină și Farmacie din Chișinău și activează ca farmacistă în Anenii Noi, însă perioada în care se afla în concediul de îngrijire a copilului i-a adus și o meserie nouă – cea de apicultoare. A deschis un atelier de creație în satul Hârbovățul Nou, Anenii Noi, unde confecționează lumânări din ceară naturală, în special produse tematice, solicitate la sărbători. Pasiunea, atenția și creativitatea care o caracterizează îi permit să lanseze pe piață produse unice, pe care le sculptează sau pictează. Toate aceste creații poartă astăzi numele „ApiCandle”.

Ceara utilizată este certificată și deține Certificatul de inofensivitate. „ApiCandle” deține peste 80 de modele de lumânări.

Un rol important în dezvoltarea afacerii „ApiCandle” au avut-o și mentorii de la Școala de Apicultură care, suplimentar faptului că au încurajat-o să utilizeze ceara pentru producerea lumânărilor, i-au oferit îndrumare și în identificarea surselor financiare necesare. Au ghidat-o către programul Femei în Afaceri de la ODIMM, cu ajutorul căruia a obținut susținerea financiară din partea Uniunii Europene prin intermediul proiectului DevRAM (Dezvoltarea Zonelor Rurale în Republica Moldova). Cu ajutorul acestui proiect a achiziționat topitorul, mobilierul din atelier, computerul la care planifică formele, pentru a fi originale de restul formelor existente pe piață.

Următorul pas în dezvoltarea afacerii este organizarea atelierelor de creație pentru copii în confecționarea lumânărilor.

Olga Zaițev a inspirat femeile din regiunea Centru a Republicii Moldova, atunci când și-a relatat istoria de succes în cadrul Atelierului de lucru cu tematica „Identificarea propunerilor de politici privind abilitarea și participarea economică a femeilor în Republica Moldova”, desfășurat la Strășeni la 18 ianuarie curent, de către Platforma Națională a Femeilor din Moldova, cu suportul GIZ Moldova.

Istoria de succes a fost realizată cu sprijinul Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău