(FOTO) Moldoveanca care transformă desenele animate în jucării, folosind croșeta. De la hobby la vânzări pe Instagram

23 Aug. 2021, 12:04
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Aug. 2021, 12:04 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Moldoveanca Olga Toma transformă personajele din desene animate în jucării croșetate pentru copiii, pe care le îndrăgesc și maturii. Pasiunea pentru această activitate a rămas încă de la lecțiile de educație tehnologică din școală când croșeta covoare simple. Acum, chiar și cel mai straniu și neobișnuit personaj poate căpăta viață datorită tehnicii de croșetat utilizate de Olga. La început își dona propriile jucării, iar acum, datorită Instagramului, aceasta a devenit o sursă de venit pentru ea.

„Totul a început încă de la școală, de la lecțiile de educație tehnologică, când învățam cum să croșetăm covoare simple. Au fost doar câteva lecții, dar de atunci a fost dificil să mă opresc. Apoi a urmat o pauză lungă, după care câinele meu avea nevoie de haine pentru iarnă. Am cumpărat o bobină de ață și am început. Prima jucărie am tricotat-o pentru câinele meu, din ceea ce a rămas de la croșetat haine.”

Pentru Olga croșetatul este o activitate relaxantă, atunci când vede ceva pe internet mereu încearcă și ea. La început jucăriile erau donate rudelor și prietenilor, iar mai târziu a început să le vândă pe Instagram.

„Se pare că tricotatul este foarte relaxant. Am tricotat prima mea jucărie pentru câinele meu din ceea ce a rămas după tricotat haine. Apoi am vrut să încerc să tricotez altceva (păpuși, urși, iepuri), sunt atât de multe fotografii pe internet și vreau să încerc totul. La început, am donat lucrările mele rudelor și prietenilor, dar când toată lumea avea deja o jucărie, a trebuit să caut oameni noi. Aici mi-a venit în ajutor Instagram.”

Deși majoritatea membrilor din familia Olgăi se ocupau cu tricotajul, ea nu poate spune că a moștenit acest hobby, în timp ce buneii, părinții tricotau ciorapi și alte elemente vestimentare, ea a ales o altă direcție, cea a jucăriilor.

„Nu pot spune că am moștenit această abilitate. Membrii familiei mele au tricotat dintotdeauna. Mereu am avut șosete tricotate.
Și știind să tricotez două bucle, am inventat eu restul. Dar odată cu apariția internetului, învățarea a început să avanseze și mai repede.”

În general, Olga croșetează personaje din desene animate minioni, bebeluși, pokemon etc. De asemenea, are și clienți care îi arată personaje din cărți pe care să le croșeteze. Astfel de comenzi o inspiră și mai mult. Din spusele ei, jucăriile sunt cumpărate nu doar pentru copiii, dar sunt oferite cadou și celor maturi.

Olga spune că lucrează cu diferite materiale, ea spune că jucăriile pentru copiii sunt confecționate în mare parte din bumbac și semi-bumbac. Totuși, totul este foarte individual și în general, a folosit diverse materiale precum fibră acrilică, holofibra, lână, etc.

În ceea ce privește prețurile, acestea diferă în funcție de jucărie.

Totul depinde de jucărie. Cât de dificil este? Ce materiale folosesc? Cât timp va dura să o confecționez? Dar, în medie, prețurile încep de la 100 de lei și mai mult.”

Pe viitor Olga planifică să încerce doar schemele pe care le are în capul său, întrucât s-au adunat atât de multe.

„Am încercat o mulțime de hobby-uri diferite, dar, din anumite motive, tricotatul mi-a atras atenția. Folosind o croșetată și un fir, puteți crea orice jucărie, îmbrăcăminte, mobilier etc. Nici după 15 ani nu am încercat toate tehnicile și buclele de croșetat. Cu fiecare jucărie nouă, învăț ceva nou. Și acest lucru mă inspiră foarte mult.”

 

Realitatea Live

07 Dec. 2022, 17:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Dec. 2022, 17:27 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul alocă mai puțini bani la ministerul Infrastructurii, dar și cel al Agriculturii. Informațiile se regăsesc în proiectul de Lege a Bugetului pentru anul 2023, aprobat de cabinetul de miniștri. 

Cel mai mult s-a tăiat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, condus de Andrei Spînu – 1,5 miliarde lei. Astfel, dacă în 2022, bugetul acestui minister era de 6,1 miliarde lei, pentru 2023 este prevăzut un buget de 4,6 miliarde lei, scrie realitatea.md.

Ministerul Economiei, în fruntea căruia se află Dumitru Alaiba, a pierdut 574 de milioane de lei, comparativ cu anul trecut. Astfel, de la un buget de 827 223 700 lei, cât a fost anul trecut, s-a redus până la 252 939 900 lei.

Veste proastă și pentru agricultori, bugetul ministerului de resort a scăzut cu 550 milioane lei, asta chiar dacă acest an a fost unul secetos, iar scumpirea carburanților și a inputurilor le-a dat mari bătăi de cap fermierilor. Astfel, bugetul ministerului Agriculturii în 2023 va fi de 2,2 miliarde de lei, în comparație cu 2,7 miliarde în anul 2022.

Bugetul ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost diminuat cu 139 de milioane de lei și va fi de peste jumătate de miliard. Totodată, ministerul Mediului va fi redus cu 37 de milioane de lei, până la 561 712 700 lei.

Proiectul Legii Bugetului de stat pentru anul 2023 prevede venituri de 64,9 miliarde de lei și cheltuieli de 83,2 de miliarde de lei. Deficitul bugetar anul viitor va fi de peste 18,3 miliarde de lei sau 6% din PIB.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău