(VIDEO) 10 LEI// Anna Grama, femeia din Bălți care a lansat afacere în concediul de maternitate. Ce este Cristalin.md

21 Iun. 2022, 16:23
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
21 Iun. 2022, 16:23 // Interviu //  MD Bani

Anna Grama este o tânără mămică din Bălți, care din octombrie 2021 a devenit și antreprenoare. Ea este fondatoarea brandului Cristalin.md care propune amestecuri magice pentru baie din sare pură de mare, Himalaya și Epsom în combinație cu plante ecologice crescute chiar în grădina ei. Despre provocările vieții de antreprenor, investiții, plan de afacere am discutat în cadrul emisiunii „10 LEI”.

În octombrie 2021, fiind în concediul de îngrijire a copilului, Anna Grama s-a avântat în lumea antreprenoriatului cu 3000 de lei și zero experiență. Datorită participării la cea de-a treia ediție a programului XY Pre-Accelerator: Antreprenoriat feminin a reușit să obțină susținere, dar și cunoștințe despre cum să lanseze și să dezvolte o afacere.

„Se spune că talentele sunt ascunse în noi la fel precum zăcămintele, iar pentru a le descoperi este nevoie să ieșim din zona de confort. Astfel, Cristalin a apărut ca contopirea a două pasiuni: dragostea pentru grădinărit și dorința de a studia mereu precum și pasiunea mea față de chimie”, a declarat antreprenoarea.


Inițial, a venit cu ideea de a lansa o școală online despre creșterea lavandei, dar în cadrul cursurilor de mentorat de la XY a reușit să înțeleagă mai bine necesitățile pieței și astfel a apărut Cristalin.md ce propune clienților produse din sare de mare și plante ecologice.

Fiind încă la început tot profitul obținut este reinvestit pentru a dezvolta afacerea. Recent a cumpărat și 30 de ari de teren pentru a mări suprafața plantelor crescute.

Gestionarea timpului este cea mai mare provocare, întrucât este mămica a doua fetițe, de asemenea, partea administrativă a afacerii se află la Chișinău, iar creșterea plantelor și producția sunt la Bălți.

În timpul concediului de îngrijire a copiilor, Anna a descoperit pasiunea ei pentru creșterea lavandei. Astfel, Cristalin.md este rezultatul a dragostei față de natură, dragostea pentru învățarea continuă și pasiunea față de chimie întrucât este chimist de specialitate.

„Cristalin a fost o idee de afacere în cadrul Pre-Acceleratorului din programul XY. În Pre-Accelerator am venit cu ideea deschiderii unei școli de lavanda, dar făcând calcule am înțeles că piața nu este atât de mare și ar trebuie să mă axez pe altă idee de afacere. Împreună cu mentorul am elaborat ideea brandului Cristalin. De asemenea, în timpul sesiunii de mentorat, împreună cu celelalte echipe, practicam brainstorming și astfel a apărut ideea sărurilor de mare cu levănțică, mai târziu a decis să oferim o serie de produse ce conțin săruri și plante ecologice.”

Produsele Cristalin.md le puteți găsi la un click distanță pe site-ul companiei, în magazinul Eclair din Chișinău precum și la târgurile producătorilor autohtoni din Chișinău și Bălți.

Fiind de câteva luni în domeniul antreprenoriatului, Anna Grama a învățat să nu renunțe și să lucreze la visul ei, chiar dacă apar momente dificile. Ea este și un exemplu pentru fetele și femeile din afaceri sau care își doresc să lanseze o afacere.

„Mereu încurajez femeile să lanseze afaceri, să-și urmeze visul, iar dacă nu au suficiente cunoștințe sau nu au suficientă susținere chiar și morală atunci să caute această susținere aici, la XY.”

De când este antreprenoare, viața ei a căpătat mai multă culoare, de asemenea, a învățat să petreacă timpul alături de copii mult mai conștient.

În acest context, vă reamintim că aplică aveți posibilitatea să vă înscrieți la o nouă ediție a programului de pre-accelerare până pe data de 24 iunie curent. Organizatorii programului vor selecta 30 de fete și femei dornice de a se focusa pe propriile afaceri.

Scopul primordial al programului XY Pre-Accelerator: Antreprenoriat feminin este de a ajuta fetele și femeile să-și urmeze visurile în domeniul antreprenorial.

Programul este implementat de XY Partners în colaborare cu UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) și cu susținerea financiară a Suediei.

Realitatea Live

02 Dec. 2024, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Dec. 2024, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sancțiunile impuse de SUA asupra băncilor rusești au forțat companiile din Rusia să adopte scheme mai complicate și uneori dubioase pentru efectuarea plăților către furnizorii chinezi, în condițiile în care China rămâne principalul partener comercial al Rusiei.

Pe 21 noiembrie, peste 50 de bănci rusești, inclusiv cele care mai permiteau transferuri directe către China, au fost incluse pe lista de sancțiuni a SUA. Ca răspuns, au devenit tot mai populare serviciile agenților chinezi de plată, care facilitează transferurile prin metode neconvenționale.

„O companie chineză îți propune să plătești în ruble în baza unui contract de agent, iar de restul procesului de transfer se ocupă ei”, explică un importator rus care a adoptat această metodă încă din octombrie. El susține că plățile pentru bunuri precum haine și încălțăminte din fabricile chineze au fost finalizate în doar două zile, notează The Moscow Times.

Consultanții în comerț exterior explică faptul că aceste scheme implică de obicei compensări reciproce între agenții chinezi și exportatorii ruși. În acest caz, transferurile sunt gestionate prin acorduri între părți, minimizând riscurile. Comisioanele percepute de agenți variază între 2,5% și 3% pentru bunuri nesancționate, ajungând până la 15% pentru produse sancționate sau cu utilizare dublă.

Pentru unele bănci rusești sancționate, agenții chinezi oferă comisioane de doar 1%, utilizând veniturile din exportul de materii prime rusești. Totuși, această schemă este aplicabilă doar în anumite regiuni ale Chinei și în anumite bănci care gestionează astfel de tranzacții.

O parte dintre agenți operează prin așa-numitele „scheme cargo”, aducând bunuri în Rusia fără documente legale sau prin metode de contrabandă. După sancțiunile din noiembrie, aceste metode au devenit aproape inevitabile pentru importatorii de produse sancționate sau cu dublă utilizare.

Pentru a reduce riscurile, agenții oferă asigurări împotriva pierderii sau confiscării mărfurilor, însă costul acestora poate ajunge la 15% din valoarea bunurilor. „Dacă vrei să aduci un drone avansat din China, aceasta ar putea fi cea mai sigură opțiune”, a declarat un importator.

Pentru cei care importă produse nesancționate, o altă problemă este deprecierea abruptă a rublei. Devalorizarea monedei rusești cu peste 10% a dus la oprirea temporară a livrărilor din partea unor platforme comerciale chineze și la întârzieri anunțate de furnizori, ceea ce complică și mai mult situația importurilor în Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală