(VIDEO) 10 LEI// Anna Grama, femeia din Bălți care a lansat afacere în concediul de maternitate. Ce este Cristalin.md

21 Iun. 2022, 16:23
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
21 Iun. 2022, 16:23 // Interviu //  MD Bani

Anna Grama este o tânără mămică din Bălți, care din octombrie 2021 a devenit și antreprenoare. Ea este fondatoarea brandului Cristalin.md care propune amestecuri magice pentru baie din sare pură de mare, Himalaya și Epsom în combinație cu plante ecologice crescute chiar în grădina ei. Despre provocările vieții de antreprenor, investiții, plan de afacere am discutat în cadrul emisiunii „10 LEI”.

În octombrie 2021, fiind în concediul de îngrijire a copilului, Anna Grama s-a avântat în lumea antreprenoriatului cu 3000 de lei și zero experiență. Datorită participării la cea de-a treia ediție a programului XY Pre-Accelerator: Antreprenoriat feminin a reușit să obțină susținere, dar și cunoștințe despre cum să lanseze și să dezvolte o afacere.

„Se spune că talentele sunt ascunse în noi la fel precum zăcămintele, iar pentru a le descoperi este nevoie să ieșim din zona de confort. Astfel, Cristalin a apărut ca contopirea a două pasiuni: dragostea pentru grădinărit și dorința de a studia mereu precum și pasiunea mea față de chimie”, a declarat antreprenoarea.


Inițial, a venit cu ideea de a lansa o școală online despre creșterea lavandei, dar în cadrul cursurilor de mentorat de la XY a reușit să înțeleagă mai bine necesitățile pieței și astfel a apărut Cristalin.md ce propune clienților produse din sare de mare și plante ecologice.

Fiind încă la început tot profitul obținut este reinvestit pentru a dezvolta afacerea. Recent a cumpărat și 30 de ari de teren pentru a mări suprafața plantelor crescute.

Gestionarea timpului este cea mai mare provocare, întrucât este mămica a doua fetițe, de asemenea, partea administrativă a afacerii se află la Chișinău, iar creșterea plantelor și producția sunt la Bălți.

În timpul concediului de îngrijire a copiilor, Anna a descoperit pasiunea ei pentru creșterea lavandei. Astfel, Cristalin.md este rezultatul a dragostei față de natură, dragostea pentru învățarea continuă și pasiunea față de chimie întrucât este chimist de specialitate.

„Cristalin a fost o idee de afacere în cadrul Pre-Acceleratorului din programul XY. În Pre-Accelerator am venit cu ideea deschiderii unei școli de lavanda, dar făcând calcule am înțeles că piața nu este atât de mare și ar trebuie să mă axez pe altă idee de afacere. Împreună cu mentorul am elaborat ideea brandului Cristalin. De asemenea, în timpul sesiunii de mentorat, împreună cu celelalte echipe, practicam brainstorming și astfel a apărut ideea sărurilor de mare cu levănțică, mai târziu a decis să oferim o serie de produse ce conțin săruri și plante ecologice.”

Produsele Cristalin.md le puteți găsi la un click distanță pe site-ul companiei, în magazinul Eclair din Chișinău precum și la târgurile producătorilor autohtoni din Chișinău și Bălți.

Fiind de câteva luni în domeniul antreprenoriatului, Anna Grama a învățat să nu renunțe și să lucreze la visul ei, chiar dacă apar momente dificile. Ea este și un exemplu pentru fetele și femeile din afaceri sau care își doresc să lanseze o afacere.

„Mereu încurajez femeile să lanseze afaceri, să-și urmeze visul, iar dacă nu au suficiente cunoștințe sau nu au suficientă susținere chiar și morală atunci să caute această susținere aici, la XY.”

De când este antreprenoare, viața ei a căpătat mai multă culoare, de asemenea, a învățat să petreacă timpul alături de copii mult mai conștient.

În acest context, vă reamintim că aplică aveți posibilitatea să vă înscrieți la o nouă ediție a programului de pre-accelerare până pe data de 24 iunie curent. Organizatorii programului vor selecta 30 de fete și femei dornice de a se focusa pe propriile afaceri.

Scopul primordial al programului XY Pre-Accelerator: Antreprenoriat feminin este de a ajuta fetele și femeile să-și urmeze visurile în domeniul antreprenorial.

Programul este implementat de XY Partners în colaborare cu UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) și cu susținerea financiară a Suediei.

Realitatea Live

21 Iul. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Administraţia Naţională (AN) Apele Române a anunţat vineri că România a solicitat majorarea debitului de apă eliberată din barajul Stânca-Costeşti, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s, pentru o perioadă de 7 zile.

”În urma solicitării părţii române, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de 7 zile. Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situaţia debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare,” a transmis ANM Apele Române, potrivit news.ro.

Instituţia a precizat că reparaţia conductei prizei de rezervă de la barajul Stânca-Costeşti a fost finalizată, asigurând astfel resursele de apă necesare atât pentru alimentarea cu apă a judeţului Botoşani, cât şi pentru irigaţiile deservite de această sursă.

Din cauza secetei severe, mai multe zone din România se confruntă cu probleme în furnizarea apei, în peste 290 de localităţi fiind impuse restricţii. Majorarea debitului de apă evacuată din barajul Stânca-Costeşti este o măsură esenţială pentru a face faţă acestei situaţii critice şi pentru a asigura necesarul de apă pentru populaţie şi agricultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău