FOTO Podul de pontoane de peste Prut! Republica Moldova aproape termină lucrările, România încă nu le-a demarat

22 Apr. 2023, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Apr. 2023, 17:29 // Actual //  bani.md

Administraţia de Stat a Drumurilor informează că la moment este în plină desfășurare implementarea proiectului privind „𝐂𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐜ț𝐢𝐚 𝐝𝐫𝐮𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐚𝐜𝐜𝐞𝐬 𝐜ă𝐭𝐫𝐞 𝐩𝐮𝐧𝐜𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐭𝐫𝐞𝐜𝐞𝐫𝐞 𝐚 𝐟𝐫𝐨𝐧𝐭𝐢𝐞𝐫𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐭 𝐋𝐞𝐨𝐯𝐚-𝐁𝐮𝐦𝐛𝐚̆𝐭𝐚” (inclusiv a platformelor PTF și a parcajului adiacent).

Proiectul de amenajare a drumului de acces a fost divizat în 𝟒 𝐞𝐭𝐚𝐩𝐞 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞, iar lungimea totală a drumului de acces principal construit constituie 𝟑,𝟓𝟗 𝐤𝐦, cca 800 m drum colector paralel celui principal, iar suprafața totala a părții carosabile pe acestea e de cca 39 000 m2. Totodată, este prevăzută construcția platformelor PTF și a parcajului adiacent cu suprafața totala a părții carosabile de cca 23 000 m2.

Menționăm că, la moment progresul fizic al lucrărilor necesare pentru operaționalizarea PTF pe acest obiectiv este de cca 80%.

Etapa I, pe sectorul drum de acces de la podul pe pontoane către or. Leova cu lungimea 2090 m, se înregistrează un progres fizic de 90 %;

Etapa II, pe sectorul de centură a or. Leova cu lungimea de 1,5 km, se atestă un progres fizic de 90%;

Etapa III, terasamentul platformei (inclusiv amenajarea provizorie) pentru punctul de trecere a frontierei este executat în proporție de 80%;

Etapa IV, terasamentul platformei parcajului adiacent este executat în proporție de 35%;

Podul va avea o lungime de 60 de metri, o lăţime de 14  metri şi o capacitate de 40 de tone. Potrivit proiectului, urmează a   fi construit şi un drum de acces cu o lungime de 3 km. Lucrările  urmează a fi finalizate până în toamna acestui an.

Partea română, încă nu a demarat lucrările, pottrivit imaginilor publicate de Administrația de Stat a Drumurilor.

Lucrările de sunt efectuate de compania Irinda Prim SRL (proprietar și administrator – Igor Galeamov), care anterior a fost sancționată de Consiliul Concurenței, cu o amendă de circa un milion de lei, pentru participarea cu oferte trucate la licitații sau la orice alte forme de concurs de oferte.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău