(FOTO) S-a deschis cea mai mare bibliotecă din Istanbul

30 Ian. 2023, 17:27
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
30 Ian. 2023, 17:27 // Au Bani //  MD Bani

Biblioteca Rami din Istanbul a fost redeschisă, după ce lucrările de restaurare începuseră în 2014. Biblioteca poate primi 4.200 de vizitatori în același timp și are secțiuni cu volume pentru toate vârstele. Adaptată la condițiile moderne întâlnite în bibliotecile din întreaga lume, în Rami se găsesc săli de studiu și lectură deschise pe parcursul întregii zile, o zonă special dedicată copiilor, dar și săli amenajate pentru cei care doresc să studieze în grup sau individual.

Biblioteca Rami este recunoscută și pentru respectarea principiilor de sustenabilitate atunci când vine vorba de funcționarea și restaurarea acesteia. Mai mult, Rami pune la dispoziția tuturor vizitatorilor o curte de 51.000 m² și o zonă verde de 1.000 m² cu un iaz pentru petrecerea timpului liber.

Rami a fost restaurată cu scopul de a satisface nevoile culturale, artistice și educaționale ale comunității din Istanbul. Astfel, în cadrul bibliotecii există o secțiune denumită „Studii despre Ataturk” ce conține o colecție formată din peste 20.000 de cărți puse la dispoziția cititorilor și cercetătorilor care studiază domeniul științelor sociale și umane. În bibliotecă pot fi găsite și lucrări legate de istoria Republicii Turcia, de limba și cultura turcă, dar și despre Ataturk.

Manuscrisele și lucrările rare ce se află în bibliotecă sunt păstrate în unitatea „Șifahane”, o zonă special amenajată. Biblioteca realizează studii și analize asupra operelor rare și le restaurează cu atenție cu ajutorul echipei de experți. Artefactele sunt apoi expuse publicului în condițiile necesare și sunt recondițioante în mod regulat. Oficialii bibliotecii cred că unitatea „Șifahane” are potențialul de a deveni un punct de atracție în Istanbul pentru pasionații de cultură, istorie și artă.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ