(FOTO) S-a deschis cea mai mare bibliotecă din Istanbul

30 Ian. 2023, 17:27
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
30 Ian. 2023, 17:27 // Au Bani //  MD Bani

Biblioteca Rami din Istanbul a fost redeschisă, după ce lucrările de restaurare începuseră în 2014. Biblioteca poate primi 4.200 de vizitatori în același timp și are secțiuni cu volume pentru toate vârstele. Adaptată la condițiile moderne întâlnite în bibliotecile din întreaga lume, în Rami se găsesc săli de studiu și lectură deschise pe parcursul întregii zile, o zonă special dedicată copiilor, dar și săli amenajate pentru cei care doresc să studieze în grup sau individual.

Biblioteca Rami este recunoscută și pentru respectarea principiilor de sustenabilitate atunci când vine vorba de funcționarea și restaurarea acesteia. Mai mult, Rami pune la dispoziția tuturor vizitatorilor o curte de 51.000 m² și o zonă verde de 1.000 m² cu un iaz pentru petrecerea timpului liber.

Rami a fost restaurată cu scopul de a satisface nevoile culturale, artistice și educaționale ale comunității din Istanbul. Astfel, în cadrul bibliotecii există o secțiune denumită „Studii despre Ataturk” ce conține o colecție formată din peste 20.000 de cărți puse la dispoziția cititorilor și cercetătorilor care studiază domeniul științelor sociale și umane. În bibliotecă pot fi găsite și lucrări legate de istoria Republicii Turcia, de limba și cultura turcă, dar și despre Ataturk.

Manuscrisele și lucrările rare ce se află în bibliotecă sunt păstrate în unitatea „Șifahane”, o zonă special amenajată. Biblioteca realizează studii și analize asupra operelor rare și le restaurează cu atenție cu ajutorul echipei de experți. Artefactele sunt apoi expuse publicului în condițiile necesare și sunt recondițioante în mod regulat. Oficialii bibliotecii cred că unitatea „Șifahane” are potențialul de a deveni un punct de atracție în Istanbul pentru pasionații de cultură, istorie și artă.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău