(FOTO) Succes internațional pentru ASEM! Instituția a devenit câștigătoarea proiectelor moldo-turce 2022-2023

12 Apr. 2022, 09:54
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
12 Apr. 2022, 09:54 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Academia de Studii Economice din Moldova a devenit câștigătoarea proiectelor moldo-turce pentru anii 2022-2023. Victoria a fost adusă instituției datorită proiectului „Measuring the performance of SMEs active in the agricultural sector and/or the food industry during the health crisis COVID-19: a study in the Gaziantep and Chisinau region”, care a fost realizat în parteneriat cu Hasan Kalyoncu Üniversitesi din Turcia.

Câștigătorii celui de al doilea apel de proiecte moldo-turce pentru anii 2022 – 2023 au fost anunțați la data de 4 aprilie în cadrul ședinței oficiale de lansare a proiectelor bilaterale între Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare (ANCD) și Consiliul Turc de Cercetare Științifică și Tehnologică (TUBITAK).

De menționat că, realizarea cu succes a obiectivelor și sarcinilor proiectului moldo-turc va fi asigurată cu implicarea ambelor părți.

Conducătorii proiectelor din ambele țări au fost invitați la evenimentul desfășurat în format on-line în cadrul sediului ANCD, unde au avut ocazia să prezinte fiecare în parte activitățile planificate, rezultatele așteptate și impactul național și bilateral preconizat ca urmare a implementării proiectului.

Totodată, la eveniment a participat și președintele TUBITAK, profesorul Hasan Mandal și directorului general ANCD, Dna Olga Tagadiuc, dr. hab., care și-au manifestat susținerea față de sectorul de cercetare și inovare, felicitând câștigătorii din cadrul acestui apel.

La eveniment a fost prezent și ambasadorul Republicii Moldova în Ankara, Dumitru Croitor. Diplomatul moldovean a felicitat câștigătorii și a încurajat diseminarea informațiilor privind apelurile lansate în vederea sporirii numărului de proiecte aplicate și câștigate.

În cele din urmă, părțile au reiterat importanța colaborării dintre Republica Moldova și Republica Turcia, precum și necesitatea identificării recomandărilor și soluțiilor la problemele și crizele actuale care pot fi oferite prin prisma colaborării dintre cercetătorii din ambele țări.

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 14:06
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 14:06 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministerul Economiei a aprobat primul ajutor de stat destinat industriei alimentare, în valoare de 30 de milioane de lei, pentru compania Imcomvil Grup. Firma are legături comerciale directe cu gigantul rus SolPro – parte a imperiului „Rusagro”, deținut de oligarhul Vadim Moșkovici, aflat sub sancțiuni internaționale și arestat recent pentru fraudă și corupție la nivel înalt.

Imcomvil Grup, companie moldovenească specializată în producția de snacksuri și distribuția de produse alimentare, va deveni primul beneficiar al ajutorului de stat pentru investiții în industrie. Potrivit autorităților, compania va primi aproape 30 de milioane de lei, sub formă de granturi și facilități fiscale.

Concret, 7,5 milioane de lei vor fi acordate ca grant nerambursabil, iar 22,7 milioane de lei reprezintă scutiri de 50% din impozitul pe venit, în cadrul mecanismului guvernamental de susținere a investițiilor în industrie.

Imcomvil Grup va investi din surse proprii circa 60 de milioane de lei, care vor fi folosiți pentru modernizarea infrastructurii, optimizarea proceselor operaționale și instalarea de echipamente moderne. Planul investițional prevede crearea a cel puțin 60 de noi locuri de muncă.

Compania este deținută de soții Viaceslav și Lilia Curchi, și furnizează produse alimentare pentru sectorul HoReCa, fiind distribuitor oficial al unor branduri internaționale precum Heinz, Corny, dar și al companiei ruse SolPro, cunoscută pentru marca „Московский провансаль”.

SolPro face parte din grupul Rusagro, controlat de oligarhul rus Vadim Moșkovici, aflat sub sancțiuni internaționale și arestat recent în Rusia pentru fraudă și abuz de putere. Acesta este cunoscut drept „regele maionezei” în mediul de afaceri rusesc.

Programul de ajutor de stat vizează susținerea investițiilor în industrii strategice precum electronica, industria chimică, farmaceutică, auto, textilă, a materialelor de construcție și industria alimentară.

Mecanismul de sprijin presupune returnarea a până la 60% din valoarea investiției, din care 25% sub formă de grant și 75% prin reducerea cu 50% a impozitului pe venit.

Bugetul total alocat pentru anul 2025 este limitat la aproximativ 200 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că numărul beneficiarilor va fi redus, iar selecția este competitivă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ