FOTO, VIDEO Echipa din Taraclia a câștigat terenul de minifotbal din campionat

14 Iun. 2023, 12:08
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
14 Iun. 2023, 12:08 // Actual //  MD Bani

Câștigătoarea campionatului de minifotbal pentru copiii din localitățile cu reședință compactă de etnici bulgari a devenit echipa de la liceul „Olimpii Panov” din Taraclia. Formația s-a impus în finală în fața echipei din satul Svetlîi, raionul Comrat, cu scorul de 8-2. Premiul mare pentru campioni este un teren modern de minifotbal, care va fi construit la școală. Partidele pentru locurile premiante s-au disputat în data de 10 iunie, la complexul sportiv al orașului Taraclia. Locul trei în turneu a revenit echipei din satul Albota de Jos, raionul Taraclia.

După meciurile decisive, pline de adrenalină, a avut loc ceremonia de premiere a învingătorilor, dar și a tuturor concurenților. La eveniment au participat veteranii fotbalului moldovenesc – Serghei Epureanu, Igor Dobrovolschi, Viorel Frunze, prim-secretarul Ambasadei Bulgariei în Republica Moldova, responsabil pentru proiectele din cadrul programului „Asistența bulgară pentru dezvoltare”, Kiril Dimitrov, managerul pentru dezvoltarea competițiilor al Federației Moldovenești de Fotbal, Anatolie Ostap, președintele Comunității Bulgarilor din Republica, Gheorghi Barbarov, conducerea Asociației A.S.I.C.S., care a organizat Campionatul, vicepreședintele Consiliului Taraclia, Alexandr Borimecicov, precum și reprezentanți ai presei.

Echipa din satul Svetlîi a primit echipament pentru sala de sport, iar tinerii fotbaliști din Albota de Jos au fost premiați cu un certificat pentru uniformă de minifotbal. Formația din Colibabovca, Leova, care a marcat cele mai multe goluri (56) în cadrul turneului, a fost premiată cu un televizor de mari dimensiuni.

„Timp de două luni am văzut 12 echipe luptând din greu, surprize, victorii, înfrângeri, lacrimi de bucurie, adrenalină și emoții. Foarte curând vom construi terenul de minifotbal modern pentru care au concurat tinerii sportivi. Am reușit să îi unim pe copii, niciunul dintre ei nu a plecat cu fără cadou”, a declarat directorul A.S.I.C.S., Victoria Kriukova.

Antrenorul echipei câștigătoare a confirmat că băieții săi au fost perfect motivați să câștige.

„Noi chiar nu avem un teren de sport. Este singura școală din Taraclia care nu are unul. Așa că băieții au fost foarte motivați, știau pentru ce luptă”, a declarat profesorul de educație fizică de la liceul ”Olimpii Panov”, Mihail Șavriev, care antrenează echipa.

Responsabilul pentru proiectele din cadrul programului bulgar de asistență pentru dezvoltare, Kiril Dimitrov, a subliniat necesitatea de a dezvolta infrastructura sportivă în Moldova.

„Aș dori să felicit echipa A.S.I.C.C.S. și toți partenerii proiectului: Consiliul Raional Taraclia, Federația Moldovenească de Fotbal și Comunitatea Bulgarilor din Republica Moldova, pentru finalizarea cu succes a primei etape a proiectului finanțat în cadrul programului de asistență bulgară pentru dezvoltare. Cred că astfel de proiecte, împreună cu infrastructura sportivă, vor oferi o bună oportunitate pentru dezvoltarea sportului în Moldova și vor atrage mai mulți tineri către sport și un stil de viață activ, care este obiectivul principal al proiectului nostru”, a declarat prim-secretarul Ambasadei Bulgariei în Moldova.

Campionatul de minifotbal „Sportul unește societatea” a fost organizat cu sprijinul financiar al Guvernului Bulgariei prin intermediul Programului „Asistență bulgară pentru dezvoltare”. Competiția a fost organizată de Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului (A.S.I.C.S.). Partenerii proiectului sunt Consiliul Raional Taraclia, Federația Moldovenească de Fotbal și Comunitatea Bulgarilor din Moldova.

Turneul a început la 8 aprilie și a reunit la start 12 echipe. Bugetul total al proiectului „Sportul unește societatea” este de aproape 80 de mii de euro, dintre care 68 de mii de euro reprezintă finanțarea Programului de asistență pentru dezvoltare al Bulgariei. Inaugurarea terenului de minifotbal la liceul ”Olimpii Panov” din Taraclia va avea loc în toamna acestui an.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO