Fundația Constantin Mimi la șase ani. De la reparația drumurilor – la o strategie de dezvoltare regională

21 Sept. 2022, 13:50
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Sept. 2022, 13:50 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Câteva zeci de proiecte sociale de dezvoltare a satului Bulboaca și de susținere a localnicilor, studenților, refugiaților din calea războiului și oamenilor de cultură, au fost implementate de Fundația „Constantin Mimi”, în primii ani de activitate. La fel ca și „Castel Mimi”, Fundația împlinește în această săptămână șase ani de la lansare.

Cristina Frolov, Președintele Fundației „Constantin Mimi” spune că „de facto, istoria Fundației a început mult înaintea noastră. Încă la sfârșitul sec 19, Constantin Mimi, omul care creat cele mai vestite podgorii din Basarabia, a început să investească în proiecte de susținere a culturii și de dezvoltare a localității Bulboaca. Putini cunosc ca Mimi a fost unul dintre primii întreprinzători care a creat afaceri sociale cu scopul de a susține familiile din preajmă”.

Din această cauză, concomitent cu lansarea „Castelului Mimi”, care a devenit din start o importantă piesă de patrimoniu și una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Republica Moldova, Fundația „Constantin Mimi” a aprobat trei direcții strategice de activitate: implementarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii și înverzirii spațiului public, oferirea burselor de dezvoltare pentru studenții capabili din familii vulnerabile, desfășurarea evenimentelor culturale și muzeistice de promovare a patrimoniului cultural european tangibil și intangibil.

În ultimii ani fiind organizate peste 100 de evenimente, inclusiv cu participarea maestrului Eugen Doga și sopranei Valentina Nafornița.

„Un adevărat examen pentru Fundație a fost criza refugiaților din calea războiului. Am demonstrat maturitatea prin implicare, pentru că omenia nu are frontieră sau naționalitate. În mai puțin de 24 de ore de la începutul războiului ne-am mobilizat toate forțele și ne-am implicat în susținerea refugiaților, la punctul de frontieră Palanca și la „Castel Mimi”, a accentuat Cristina Frolov.

Pentru trei luni de criză, Fundația a devenit un adevărat „epicentru” al bunătății prietenilor și partenerilor noștri din Republica Moldova, Marea Britanie, România, Olanda și Danemarca am reușit să ajutăm câteva mii de refugiați din Ucraina, oferindu-le produse alimentare și de primă necesitate.

Un pas strategic pentru Fundație a fost aprobarea în acest an a unei strategii de dezvoltare regională pentru zona în care activează „Castel Mimi”. Cristina Frolov menționează că „suntem pe ultima sută de metri în elaborarea unei strategii de dezvoltare a turismului în localitățile Bulboaca și Speia, principalul scop fiind atragerea unor turiști în această zonă și stimularea lansării unor noi afaceri în turism și, respectiv, o șansă în plus pentru supraviețuirea satelor Moldovei”.

Strategia de Dezvoltare a Turismului în localitățile Bulboaca și Speia, presupune redescoperirea principalelor atracții turistice din această zonă, crearea unei serii de trasee turistice, amenajarea și promovarea acestora. În următorii ani, Fundația „Constantin Mimi”, nu numai va contura oferta turistică, dar va poziționa și promova această zonă în calitate de regiune cu potențial investițional major.

Realitatea Live

01 Oct. 2023, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2023, 12:40 // Actual //  Lupu Eduard

Conform datelor recente publicate de Banca Națională a Republicii Moldova, persoanelor fizice din țară li s-au transferat mijloace bănești în valoare de 463,62 milioane USD în al treilea trimestru al anului curent, prin intermediul băncilor licențiate și sistemelor de remitere de bani. Această sumă reflectă o scădere cu 3,9% în comparație cu trimestrul II al anului 2022.

Dintre aceste transferuri, 357,72 milioane USD au fost realizate prin intermediul sistemelor de remitere de bani, bazate pe date brute. În ceea ce privește originea geografică a transferurilor, cele din țările Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 13,3%, reprezentând 54,4% din total. În schimb, transferurile din țările Comunității Statelor Independente (CSI) au scăzut cu 43,4%, revenindu-le o pondere de 13,5%. Transferurile din alte țări au constituit 32,1% din total, înregistrând o ușoară scădere de 0,5%.

În ceea ce privește proveniența transferurilor, Germania (cei mai mulți moldoveni preferă să muncească în Germania urmare a câștigurilor mai mari față de alte state) a ocupat prima poziție cu o pondere de 14,1%, în valoare de 65,60 milioane USD, reflectând o creștere de 17,7% față de trimestrul II al anului 2022. Transferurile din Israel au totalizat 64,59 milioane USD, menținându-se la un nivel aproape similar cu aceeași perioadă a anului precedent. În schimb, transferurile din Rusia au înregistrat o scădere semnificativă de 44,6%, totalizând 59,53 milioane USD, iar cele din Franța au crescut cu 13,4%, atingând suma de 43,8 milioane USD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău