De aproape cinci ori mai ieftin decât în august: prețul en-gros al gazelor naturale în Europa a scăzut luni la cel mai jos nivel de la invadarea Ucrainei de către Rusia, datorită unei ierni blânde care salvează stocurile, dar analiștii avertizează că piața va fi imprevizibilă în lunile următoare, potrivit AFP.
Prețul de referință pentru gazele naturale în Europa este pentru un megawatt-oră (MWh) livrabil în luna următoare, pentru contractul TTF de pe piața olandeză: luni, acest preț se situa în jurul valorii de 73 de euro, cel mai mic din 21 februarie 2022.
Acest preț cu ridicata a scăzut cu aproape 50% într-o lună și este mult sub nivelul maxim din vară: în august 2022 a atins un maxim de 342 EUR.
Prețul gazelor a început să crească înainte de războiul din Ucraina, dar a explodat cu adevărat începând cu 24 februarie 2022. Închiderea mai multor gazoducte între Rusia și Europa, până atunci cel mai mare client al acesteia, a dus la creșterea prețurilor, deoarece pe continent ajungea mai puțin gaz.
Exporturile de gaze ale Gazprom către Uniunea Europeană și Elveția au scăzut cu 55% în 2022, a anunțat luni Gazprom. Gigantul rus a livrat 62 de miliarde de metri cubi în Europa în 2022, față de 138 de miliarde în 2021, potrivit unei estimări a lui Thierry Bros, analist al pieței energetice și profesor la Sciences Po.
De ce scad prețurile astăzi?
În primul rând, pentru că Europa și-a umplut rezervele până la refuz vara trecută, în al doilea rând, pentru că toamna a fost foarte blândă și, în al treilea rând, pentru că gospodăriile și companiile și-au redus în mod voluntar consumul: europenii au ars mult mai puțin gaz în casele lor.
Prin urmare, stocurile rămân foarte confortabile pentru începutul anului și, prin urmare, este mai puțin necesar să se cumpere gaze.
Luni, stocurile europene de gaze erau pline în proporție de 83,3%. Potrivit Gas Infrastructure Europe, stocurile franceze sunt pline în proporție de 84%, iar cele germane în proporție de 90%.
„Principiul incertitudinii” / Prețurile ar putea crește
Prețul gazului influențează prețul energiei electrice, deoarece multe centrale electrice europene ard gaz pentru a produce electricitate.
În Franța, prețul energiei electrice angro pentru livrare în 2023, care depășise 1.000 de euro/MWh la sfârșitul lunii august, a scăzut vineri la 240 de euro, cel mai mic din aprilie.
Însă aceste variații ale prețurilor angro nu se reflectă direct în prețurile practicate de consumatori, deoarece furnizorii își ajustează tarifele, mai ales într-o perioadă în care prețurile pot sări de la o zi la alta.
Privind în viitor, analiștii rămân foarte prudenți
„Totul depinde de ceea ce va decide Vladimir Putin cu privire la fluxurile de gaze către Europa”, a declarat Bros pentru AFP: „Ar putea trimite mai puțin, dar ar putea, de asemenea, să trimită mai mult în anumite direcții, în speranța de a diviza țările europene între ele, ceea ce unii academicieni numesc „principiul incertitudinii Kremlinului”, care pune la încercare unitatea europeană.
Ca exemplu, el citează posibilitatea ca Rusia să exporte gaz prin intermediul unei conducte care să treacă prin Belarus, în speranța de a atrage țări precum Italia și Germania.
Dar „dacă Europa nu primește cel puțin 30 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc, va fi complicat să umple instalațiile de stocare în această vară și este posibil ca prețurile să crească din nou”, a spus el.
Cu toate acestea, continentul este „mai bine pregătit” decât anul trecut, a spus el. În ianuarie 2022, rezervele europene de gaze erau pline doar în proporție de 54%, înainte de izbucnirea conflictului.
Aceeași incertitudine se aplică și în cazul industriei. „Dacă va fi un val de frig la sfârșitul lunii ianuarie, prețurile vor crește din nou”, avertizează Nicolas de Warren, președintele asociației care grupează cele mai mari consumatoare de energie din Franța (chimie, farmacie, siderurgie, industria alimentară etc.).
El se teme, de asemenea, de concurența pentru încărcăturile de gaz natural lichefiat (GNL) între Europa și Asia, unde prețurile sunt „acum mai mari decât cele europene”.
Pentru a asigura o mai mare vizibilitate pentru industriile europene în viitor, „ceea ce se va negocia acum este să se revină la contracte de gaze pe termen lung cu țările exportatoare, Norvegia, Qatar, Nigeria și, eventual, Irak”, a subliniat el.