Gigantul bancar al statului, stors de bani de politicieni, scoate la vânzare acțiuni de milioane de la Moldasig

20 Mart. 2024, 15:45
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
20 Mart. 2024, 15:45 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Banca de Economii (fosta bancă de stat n.a), aflată în proces de lichidare, a anunțat reintroducerea la vânzare a 61.200 de acțiuni (10,2%) ale Moldasig, la prețul anterior de 358,1 lei per unitate, în sumă totală de 22 milioane de lei. Această mișcare urmează unei serii de tentative nereușite de a valorifica acțiunile în trecut.

Potrivit infromațiilor BEM, acțiunile Moldasig vor fi disponibile într-un singur pachet pentru o licitație „cu strigare”, programată să aibă loc la Bursa de Valori a Moldovei între 23 mai și 5 iunie. Oferta respectă regulamentele privind tranzacțiile cu blocuri unice de valori mobiliare.

În trecut, BEM a încercat să vândă acțiunile Moldasig la prețuri variate, însă niciuna dintre licitații nu a atras interesul cumpărătorilor. Recent, 80% din acțiunile nou emise ale Moldasig au fost oferite spre vânzare la BVM la prețul inițial de 358,1 lei per acțiune, iar o licitație viitoare este programată între 7 și 22 mai.

Legislația în vigoare impune ca acțiunile nou emise ale Moldasig să fie achiziționate doar de cei care au obținut autorizația prealabilă a Băncii Naționale. În prezent, 80% din acțiunile Moldasig sunt deținute de Banca de Economii și 5% sunt deținute de întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova”.

Această mișcare survine după ce în iulie 2019, CNPF a impus o administrare specială temporară asupra Moldasig, confiscând 80% din acțiunile sale în cadrul investigației privind „furtul miliardului”. Acțiunile confiscate au fost ulterior transferate în gestiunea directă a CNPF.

Beneficiarul real al acestor acțiuni este directorul general al Moldasig, Victor Coadă, în conformitate cu cerințele legislative în vigoare.

BEM împreună cu alte două bănci Unibank și Banca Socială au fost delapidate de echivalentul a 1 miliard de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău