Enel Finance International, societate financiară înregistrată în Olanda şi controlată de grupul italian Enel, a lansat o emisiune de obligaţiuni în două tranşe, asociată unor obiective de sustenabilitate, pentru investitorii instituţionali de pe piaţa eurobondurilor, în valoare totală de 1,5 miliarde de euro, scrie ZF.
Noua emisiune prevede, în premieră, utilizarea de către Enel a mai multor Indicatori Cheie de Performanţă pentru fiecare tranşă.
Prima tranşă are o valoare de 750 milioane de euro, la o rată fixă de 4%, cu data de decontare stabilită la 20 februarie 2023, scadentă la 20 februarie 2031. Randamentul efectiv la scadenţă este egal cu 4,168%.
A doua tranşă, tot de 750 de milioane de euro, are o rată fixă de 4,5%, cu data de decontare stabilită la 20 februarie 2023, scadentă la 20 februarie 2043. Randamentul efectiv la scadenţă este egal cu 4,682%.
Emisiunea, care are o durată medie de aproximativ 14 ani, are un cupon mediu de 4,25%.
O tranşă a obligaţiunii cuplează un KPI legat de taxonomia UE cu un KPI legat de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Naţiunilor Unite („SDG”), a doua tranşă a obligaţiunii este legată de doi indicatori cheie de performanţă legaţi de strategia de decarbonizare completă a Grupului, prin reducerea directă şi indirectă a emisiilor de gaze cu efect de seră.
„Suntem încântaţi să introducem pe piaţă acest instrument revoluţionar, primul de acest fel care stabileşte o legătură între taxonomia UE şi ODD 13 al Naţiunilor Unite privind acţiunile pentru climă. Prin investiţiile noastre în tehnologii decarbonizate, respectăm taxonomia UE şi, din acest motiv, suntem pregătiţi să atingem ODD-urile Naţiunilor Unite. Această legătură indisolubilă între ODD şi taxonomie este încorporată în strategia noastră şi se reflectă în toate instrumentele financiare pe care le folosim, precum şi în deciziile noastre industriale. Prin această abordare sinergică, lucrăm fără încetare pentru a ne atinge obiectivele de decarbonizare şi electrificare, sporind în acelaşi timp securitatea energetică a ţărilor în care suntem prezenţi, deschizând calea pentru crearea unei valori durabile pe termen lung pentru toţi”, a declarat Alberto De Paoli, directorul financiar al Enel.
Obligaţiunea a fost suprasubscrisă de aproape 3 ori, cu comenzi totale de aproximativ 4 miliarde de euro.
Enel s-a angajat să deruleze peste 80% din planul său de investiţii 2023-2025 în conformitate cu criteriile de taxonomie ale UE, datorită contribuţiei substanţiale a acestora la atenuarea efectelor schimbărilor climatice.