Italienii corectează greșeala pe care a comis-o și Moldova! E pe cale să anuleze interdicția pentru pariurile sportive

13 Dec. 2022, 11:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Dec. 2022, 11:42 // Actual //  Lupu Eduard

Autoritățile italiene ar putea revedea interdicția de sponsorizare în domeniul pariurilor sportive pentru a susține ligile de fotbal, scrie portalul iGaming Next, cu referire la ministrul italian al sportului, Andrea Abodi.

Interdicția a fost introdusă la 1 ianuarie 2019, când oficial au fost anulate toate formele de publicitate pentru jocurile de noroc. Cu toate acestea, autoritățile consideră acum că anularea interdicției pentru sponsorizare ar ajuta echipele și ligile sportive, precum și operatorii de jocuri de noroc legali.

Înainte de interdicție, marile case de pariuri locale sponsorizau cluburi importante din Seria A italiană, printre care Inter Milano, Lazio și altele. Ca urmare a prohibiției de sponsorizare a pariurilor, cea mai importantă ligă de fotbal din țară a pierdut peste 100 de milioane de euro din veniturile sezoniere.

Potrivit unui studiu realizat de Legal Business Monitor, la doar un an de la introducerea interdicției privind publicitatea pentru jocurile de noroc în Italia, veniturile fiscale din acest domeniu au scăzut cu 36%, iar ponderea jocurilor de noroc în PIB-ul țării s-a redus de la 5,6% în 2016 la 0,6% în 2020. La începutul anului 2022, cota pieței negre a jocurilor de noroc din Italia ajungea deja la 23%. Iar operatorii de jocuri de noroc ilegale au continuat să facă publicitate, fapt pentru care autoritățile italiene au amendat Google cu 850 000 de euro între 2020 și 2022.

BANI.MD a scris anterior că, în Republica Moldova, modificările la lege au fost făcute fără careva studii de piață și cu ignorarea opiniei Ministerului Finanțelor cu privire la ratarea veniturilor la bugetul de stat. Totodată, deși publicitatea jocurilor de noroc a fost interzisă în Republica Moldova, transferurile prin bănci ale operatorilor de pe piața tenebră, respectiv ilegale, nu au fost interzise de către Banca Națională a Moldovei. Corespunzător, băncile comerciale sunt libere să opereze astfel de transferuri, care de fapt reprezintă un exod din țară al banilor care provin din activități ilegale.

Experții din piață susțin că interzicerea publicității jocurilor de noroc s-ar fi făcut cu un singur scop în cele trei țări. Este vorba de intrarea pe piață a Casei de pariuri 1xBet, controlată de un grup de cetățeni ruși conectați la serviciile secrete ruse. Această companie 1xBet operează neoficial în Republica Moldova, iar niciuna din autoritățile țării noastre nu au reacționat la acest fapt.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 13:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 13:32 // Actual //  Lupu Eduard

Locuitorii de la Hîncești și Cahul vor achita tarife mai mici la apă și canalizare, potrivit deciziei ANRE.

La Hîncești, tariful aprobat pentru apă este de 27,16 lei/m³, cu 1,7% mai puțin față de tariful precedent, iar tariful pentru serviciul de canalizare va fi redus cu 16,8%, ajungând la 10,07 lei/m³. Pentru persoanele juridice, tariful pentru apă și canalizare rămâne neschimbat, fiind de 50,28 lei/m³ și respectiv 23,51 lei/m³.

La Cahul, locuitorii vor achita un tarif pentru apă de 21,02 lei/m³, cu 3,8% mai puțin față de tariful anterior, iar pentru canalizare, tariful va fi de 21,02 lei/m³, cu o reducere de 3,8%. Pentru persoanele juridice, tariful pentru apă și canalizare rămâne neschimbat, fiind de 22,45 lei/m³ și respectiv 15,30 lei/m³.

În contrast, ANRE a aprobat tarife mai mari la apă pentru locuitorii din Strășeni, de 20,73 lei/m³, comparativ cu 20,74 lei/m³ anterior, dar tarife mai mici pentru canalizare, de 12,93 lei/m³ față de 14,54 lei/m³.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău