În prag de sărbători, ANSA vine cu recomandări pentru consumatori. Tot ce trebuie să știi când mergi la cumpărături

22 Dec. 2022, 10:45
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Dec. 2022, 10:45 // Actual //  MD Bani

În ajunul sărbătorilor de iarnă, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu recomandări pentru consumatori. Astfel, având în vedere intensificarea comercializării și plasării pe piață a unui sortiment larg cu produse alimentare, pentru a reduce riscul de achiziționare a unor produse neconforme, care pot pune în pericol sănătatea și chiar viața consumatorilor, sunteți îndemnați să cumpărați alimentele necesare doar din locuri autorizate.

Pentru a evita situațiile neplăcute, este recomandat să verificați cu atenție fiecare produs și să renunțați la alimentele de proveniență dubioasă.

Așadar, ANSA vă îndeamnă să achiziționați produse alimentare doar în locuri autorizate/înregistrate, în special cele ușor perisabile (carne, pește, ouă, lapte) unde există certitudinea că aceste produse au fost supuse controlului sanitar-veterinar. Aceste locuri sunt dotate cu utilaje comerciale și frigorifice necesare, ce asigură un regim termic controlat și monitorizat.

  • Carnea proaspătă trebuie să fie elastică, de o culoare vie, de la roz pal până la roșu închis. La atingere, carnea proaspătă trebuie să revină la forma inițială și să nu prezinte suprafețe lipicioase, urât mirositoare.
  • La procurarea peștelui în stare proaspătă, verificați ca suprafața acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roșii, cu nuanță caracteristică speciei, fără rupturi.
  • La procurarea ouălor, examinați aspectul lor exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, întreagă, fără pete și marcată corespunzător. În cazul unor bănuieli privind calitatea ouălor, solicitați de la vânzător prezentarea certificatului veterinar.
  • Comercializarea brânzeturilor, produselor din carne (semipreparate, mezeluri, specialități din carne) trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) şi să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, data producerii, înscrise pe o etichetă atașată pe ambalaj, iar în cazul în care apar suspiciuni referitor la calitate sau proveniența acestor produse, sunteți în drept să cereți un document ce atestă calitatea și inofensivitatea acestor produse.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

De asemenea, se recomandă achiziționarea produselor alimentare ambalate.

  • citiți cu atenție eticheta (marcarea), informațiile referitoare la valabilitatea produsului alimentar: data limită de consum/data durabilității minimale sau data fabricării și termenul de valabilitate;
  • verificați lista ingredientelor;
  • consultați condițiile speciale de păstrare şi/sau condițiile de utilizare, respectând acestea și în condițiile de casă.

Se recomandă atenție maximă și la târgurile de Crăciun. Astfel, se trebuie să fiți atenți la câteva aspecte:

  • existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală;
  • integritatea ambalajelor;
  • etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate etc.
  • vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

De asemenea, dacă ați depistat comercializarea produselor alimentare neconforme sau prestarea serviciilor neconforme, solicitați registru de reclamații pentru a nota neconformităţile date. Totodată, sesizați Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor la numărul de telefon : 022-26-46-43, Viber – 067675544 sau la adresa de e-mail info@ansa.gov.md.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău