În timp ce 1,8 milioane de moldoveni duc foame, 180.000 tone de alimente ajung la gunoi

14 Apr. 2025, 16:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
14 Apr. 2025, 16:24 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova trăiește un paradox alarmant: deși 78,6% din populație – adică 1,88 milioane de cetățeni – nu-și permit o alimentație sănătoasă, țara risipește anual aproape 22,3 miliarde de lei în produse alimentare, potrivit unei cercetări realizate de profesorii UTM și analizate de Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la IDIS „Viitorul”.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, difuzată vineri, 11 aprilie 2025, expertul a dezvăluit un portret dramatic al sărăciei alimentare din Moldova:

564.000 de persoane (23,5% din populație) nu au suficiente posibilități să se alimenteze zilnic;

1,25 milioane de cetățeni (52%) nu-și permit produsele din coșul minim alimentar;

1,88 milioane de persoane (78,6%) nu-și permit coșul alimentar minim sănătos.

În paralel, risipa alimentară per capita este estimată la 71 kg/an, totalizând 180.000 de tone de produse aruncate. Prin comparație, în Portugalia risipa per capita ajunge la 124 kg, iar în Elveția la 119 kg.

„Este inadmisibil ca într-o țară atât de săracă să se arunce anual echivalentul a 3.000 de vagoane pline cu alimente”, a subliniat Ioniță. Doar 0,15% din această risipă a fost recuperată, adică 260 tone, de către Banca de Alimente.

Studiul mai relevă că cheltuielile pentru produse alimentare în 2025 ating 39,9% din bugetul gospodăriilor, o ușoară scădere față de 2021 (42%). În mediul rural, ponderea rămâne critică: 56,2% din venitul celor mai săraci moldoveni merge pe hrană. Media urbană e de 34,4%, în timp ce ruralul ajunge la 46,6%.

Comparativ, în SUA cheltuielile pentru hrană reprezintă doar 6,5% din buget, în Irlanda – 8,6%, în media UE – 13%, iar în Austria doar 10,4%.

„În Moldova, și cei mai bogați cheltuie mai mult decât media europeană pe mâncare, ceea ce arată cât de scumpă este hrana în raport cu veniturile”, spune expertul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Iul. 2025, 10:45
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Ursu Victor
17 Iul. 2025, 10:45 // Oameni şi Idei //  Ursu Victor

Platforma fintech Fagura, compania de microfinanțere controlată de Tudor Darie, fostul proprietar al mai multor afaceri media online, care facilitează împrumuturile și investițiile pentru antreprenori din România și Republica Moldova, a raportat o creștere accelerată în prima jumătate a anului 2025, dublându-și veniturile lunare recurente și stabilind recorduri succesive în volumul de investiții intermediate.

Potrivit fondatorului și CEO-ului Tudor Darie, citat de ZF, Fagura a atins în luna iunie venituri recurente de peste 42.000 de euro, comparativ cu aproximativ 20.000 de euro la începutul anului. În același timp, în luna iunie, platforma a intermediat aproape 650.000 de euro către IMM-uri, după un record anterior de 600.000 de euro în mai. Compania vizează pragul de 1 milion de euro investiții intermediate lunar până la sfârșitul anului.

Pe fondul acestei evoluții, Fagura se pregătește să lanseze în septembrie o nouă rundă de finanțare, estimată la 3–4 milioane de euro. Aproximativ 2 milioane ar urma să provină din fonduri noi („fresh money”), iar restul din capitalul deja atras prin „convertible notes” în 2024.

Motorul expansiunii rapide este integrarea tehnologiei avansate, în special a inteligenței artificiale. Fagura a lansat instrumente AI precum un asistent juridic („Legal AI”), un sistem de scoring bazat pe prezența online a firmelor și un widget AI dezvoltat în parteneriat cu Mastercard Strive, care va evalua în timp real eligibilitatea pentru finanțare a antreprenorilor din diverse sectoare.

Printre noutăți se numără și produsul Fagura Prime, destinat investitorilor sofisticați care doresc să investească sume mai mari de 10.000 de euro cu un randament anual fix de 8,5% în euro. Produsul este testat în Republica Moldova și va fi lansat curând și în România.

Tudor Darie, fost consilier pe IT al prim-ministrului din Republica Moldova, a subliniat și oportunitatea de digitalizare din România, criticând poziția slabă a țării în clasamentul european DESI. „Suntem pe ultimul loc în UE la digitalizarea serviciilor publice. România are nevoie de viziune, voință politică și o infrastructură digitală unificată,” a declarat acesta.

Tudor Darie a fost implicat în mai multe proiecte media ca Agora, UNIMEDIA și Privesc.EU, dar și în domeniul publicității online  ADCENTER sau e-commerce – ZAP.md.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA