Îndemn către Dl.Thomas Moser să respecte Republica Moldova și legile acesteia

03 Mart. 2021, 15:38
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  bani.md
03 Mart. 2021, 15:38 // Oameni şi Idei //  bani.md

Compania Bemol Retail a venit cu un mesaj către public și instituțiile mass-media „în contextul informațiilor care au fost publicate ieri de anumite surse media (publicații plătite) și având în vedere faptul că poziția companiei nu a fost solicitată de către unele dintre acestea, iar altele au publicat distorsionat mesajul sau poziția incompletă”.

În acest sens, compania consideră necesar să facă următoarea declarație publică:

În ultimii 7 ani, opinia publică a fost manipulată și dezinformată cu privire la starea reală a lucrurilor și esența proceselor de judecată. Mai mult decât atât, la anumite etape în acest proces, au fost implicate forțe politice, diplomați străini și funcționari ai unor organizații internaționale, care, prin influențe abuzive și  contrare legii, au condus la tergiversarea artificială a acestora.

În anul 2019, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, Dl. Thomas Moser a fost găsit vinovat de cauzare de prejudicii companiei Bemol Retail prin escrocherie și administrare ineficientă a acesteia (Decizia Curții de Apel Chișinău). În cadrul executării acestei hotărâri de reparare a prejudiciului în favoarea companiei Bemol, cazul a fost transmis spre executare unui executor judecătoresc. Dl. Thomas Moser și companiile sale au înaintat recurs împotriva acțiunilor procesuale ale executorului judecătoresc atât în Moldova cât și în Olanda și, respectiv, au pierdut aceste cazuri (Decizia Curții de Apel Chișinău-1Decizia Curții de Apel Chișinău-2 și Decizia Curții din Amsterdam). În vederea eschivării de la executarea hotărârii judecătorești, Dl. Thomas Moser a părăsit Republica Moldova și continuă să manipuleze opinia publică, recurgând la metodele sale obișnuite – protecționism politic și dezinformare.

Constatăm faptul că apelurile la implicarea instituțiilor statului în procedurile legale sunt contrare fundamentelor statului de drept și principiilor democrației. Condamnăm acest tip de abordare față de sistemul judiciar moldovenesc și instituțiile statului din partea Dlui Thomas Moser și a companiilor sale – ceea ce nu și-au permis în Olanda, după ce au pierdut în fața Curții din Amsterdam. Publicul și mass-media ar trebui să contracareze încercările politicienilor și ale puterii executive de a interveni în sistemul judiciar, deoarece astfel de acțiuni sau apeluri duc la subminarea bazelor statalității, statului de drept și democrației.

Nici aceste atacuri și încercări de manipulare, precum nici cele viitoare, nu ne vor opri, astfel cum nu ne-au putut opri nici cele precedente. Îl îndemnăm pe Dl. Thomas Moser să respecte Republica Moldova și legile ei.

Vom continua acțiunile legale și, în acest sens, aducem în atenția publicului următoarele:

  1. În anul 2004, în baza unui Acord de investiții încheiat cu Guvernul Republicii Moldova, una dintre companiile din grupul de companii deținut de D-l R. Aliyev a devenit proprietarul Portului Giurgiulești. În cadrul îndeplinirii obligațiilor de investiții, până în 2011, aproximativ 52 de milioane de dolari SUA au fost investiți în dezvoltarea Portului.
  1. În 2011, abuzând de încrederea care i-a fost acordată, Dl. Thomas Moser și-a însușit în mod ilegal una dintre companiile care i-au fost încredințate spre conducere (Danube Logistics SRL, Portul Giurgiulești), trecând-o pe numele lui contra unei sume de 344 USD.
  1. Cu scopul de a returna Portul proprietarului său legal, acționarul grupului de companii, din care face parte Bemol Retail, a inițiat anumite procese de judecată și alte proceduri legale atât în Moldova, cât și în străinătate.

Anexe:

  • Decizia Curții de Apel Chișinău din 12.11.2018:

https://cac.instante.justice.md/ro/pigd_integration/pdf/e0d8e588-71f4-e811-80d6-0050568b7027

  • Decizia Curții de Apel Chișinău din 12.05.2020:

https://cac.instante.justice.md/ro/pigd_integration/pdf/9f12367d-968a-4bf2-8015-419336b88330

  • Decizia Curții de Apel Chișinău din 03.11.2020:

https://cac.instante.justice.md/ro/pigd_integration/pdf/0bb8fb77-e60f-4899-9d1a-6106ec1505db

Realitatea Live

Corupția electorală și influența Moscovei asupra justiției, în dezbateri la Rlive TV!
02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!