Inflație de companii care vor să livreze energie electrică Republicii Moldova

09 Feb. 2022, 11:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Feb. 2022, 11:07 // Actual //  Lupu Eduard

Premier Energy a anunțat încheierea etapei de recepționare a dosarelor de participare la procesul de licitație pentru procurarea energiei electrice pentru următoarea perioadă contractuală, începând cu 1 aprilie 2022.

Potrivit companiei, în termenul prestabilit au fost depuse două dosare noi de la potențialii furnizori și a fost actualizată informaţia pentru furnizorii şi producătorii de energie electrică existenți.

Drept urmare, au fost evaluaţi şi precalificați pentru licitație următorii furnizori mai multe companii. Este vorba de: ЗАО „Mолдавская ГРЭС”, SA „Energocom”, „D..Trading” LLC (grupul DTEK), „DE Trading” LLC (grupul Donbassenergo), S.R.L. Navitas Energy și S.R.L. Furnizare Energie.

Compania spune că ЗАО „Mолдавская ГРЭС”, „DE Trading” LLC (grupul Donbassenergo) și SRL Furnizare Energie au fost precalificați sub rezervă, fapt despre care au fost informați în modul corespunzător.

Furnizorii precalificați ce vor satisface definitiv cerințele complete de calificare sunt invitaţi să depună ofertele lor conform cerințelor Caietului de sarcini până în data de 28 februarie 2022, ziua când se va desfășura licitația pentru procurarea energiei electrice.

Anul trecut, Premier Energy  a semnat contractul de achiziție a energiei electrice cu Centrala electrică de la Cuciurgan (ЗАО ”Молдавская ГРЭС).

Premier Energy este unul dintre cei doi distribuitori de energie electrică din Republica Moldova și asigură cu energie două treimi din populația țării, inclusiv capitala Chișinău.

Premier Energy este cel mai mare vânzător de energie electrică din țară. Anul trecut compania avea peste 800.000 clienți și o cifră de afaceri de aproape 5 miliarde lei.

Premier Energy a  intrat pe piața Republicii Moldova după ce a achiziționat businessul de la GasNaturalFenosa în anul 2019

Premier Energy este controlat prin intermediul grupului Emma Capital de către milionarul ceh Jiri Smejc.

Acesta a preluat în august 2019, prin intermediul Joseco Holding din Cipru, controlul companiilor grupului Gas Natural Fenosa, care din 2020 se numesc Premier Energy şi asigură cu energie electrică circa 70% din populaţia Republicii Moldova.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău