Îngrăşăminte naturale pentru agricultorii din R. Moldova, produse la Ungheni, cu ajutorul granturilor europene

11 Oct. 2024, 09:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
11 Oct. 2024, 09:09 // Actual //  Soroceanu Olga

Nicolae Alcaz din Ungheni este fondatorul unei companii producătoare de îngrăşăminte naturale, aflată pe piaţa din Republica Moldova de 12 ani. În toată această perioadă bărbatul spune că a aplicat la mai multe granturi, iar cinci dintre ele le-a câştigat şi a putut astfel, să-şi dezvolte afacerea.

„Din 2019 a apărut programul EU4Moldova, care a fost direcționat în Ungheni și în Cahul, și am accesat din curiozitate. Sincer, nu am avut mari speranțe, dar a trecut și am primit finanțare de la EU4Moldova – 30 de mii de euro. La fel, prin program am accesat încă un fond prin care au fost montate panouri fotovoltaice, ceea ce ne permit să mergem mai departe pe principiul sustenabilității și a eficienței energetice. După care, datorită programului ODA de Retehnologizare, am putut achiziționa utilaje de îmbuteliere, reactoare de producere a microorganismelor și ceva nou pentru țara noastră, am achiziționat utilajul de producere a bidoanelor, fiind unicii în țară care producem bidoane de la 10 la de 20 de litri”, spune cu mândrie Nicolae Alcaz, fondatorul companiei „Biogumat”.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0.00%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
Advertisement

 

Compania are lansate zece produse destinate agricultorilor din Republica Moldova, iar în viitor se vrea deschiderea a încă trei centre pe ţară, ca să cuprindă toate cele trei zone – Nord, Centru şi Sud. Antreprenorul susţine că se va extinde la fel, datorită finanţării europene.

„Dacă să vorbim din punct de vedere economic și concurențial, granturile au un impact foarte mare asupra antreprenorilor, deoarece ne permite să concurăm și cu producătorii din statele vecine. Și recomand, pe viitor, tuturor antreprenorilor să depună, să încerce. Eu am primit și foarte multe refuzuri. Am beneficiat de vreo cinci proiecte, dar am cred că vreo 50 de proiecte care mi-au fost refuzate, dar nu m-am oprit”, spune Nicolae Alcaz.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 12:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 12:10 // Actual //  Ursu Victor

Tariful de 31% impus de administrația Trump exporturilor moldovenești în SUA a stârnit reacții în spațiul public, inclusiv acuzații la adresa diplomației moldovenești. Însă economistul Stas Madan demontează aceste teorii și explică mecanismul din spatele deciziei Washingtonului: o formulă matematică automată, nu negocieri sau sancțiuni politice.

„Am văzut afirmații de genul «moldovenii sunt varză la negocieri», dar realitatea este că tarifele impuse de SUA au fost calculate după aceeași metodologie pentru toate cele 183 de țări afectate. Nu au nicio legătură cu relațiile bilaterale”, afirmă Madan.

Potrivit economistului, Donald Trump a aplicat o formulă simplă bazată pe deficitul comercial al SUA cu fiecare țară în parte, raportat la valoarea importurilor din acea țară. În cazul Moldovei, din perspectiva SUA, în 2024: SUA a exportat bunuri în valoare de 53,6 milioane USD către Moldova, și a importat bunuri în valoare de 142 milioane USD din Moldova.

Acest lucru înseamnă un deficit comercial de 88,4 milioane USD pentru SUA față de Republica Moldova. Formula aplicată: (88,4 / 142) × 100 = 62%, apoi împărțit la 2 → tarif aplicat: 31%.

„Aceeași formulă a fost folosită pentru toate țările – de exemplu, Uniunea Europeană are un tarif de 20%, rezultat dintr-un deficit comercial de 39% împărțit la doi”, explică Madan.

Diferențele apar din modul în care se raportează statisticile comerciale: Exporturile sunt calculate în regim FOB (Free on Board), adică valoarea la ieșirea din țară, importurile sunt calculate în regim CIF (Cost, Insurance, and Freight), adică valoarea la intrarea în țara de destinație, incluzând transportul și asigurarea.

„Din cauza distanței mari, costurile de transport și logistică cresc valoarea bunurilor în statistica SUA, ceea ce explică de ce acolo importurile din Moldova apar mai mari decât exporturile noastre”, adaugă Madan.

Deci, tariful de 31% aplicat Republicii Moldova nu are legătură cu politica externă, ci este rezultatul unei formule automate bazate pe balanța comercială negativă a SUA. Potrivit lui Stas Madan, acuzațiile privind lipsa de competență diplomatică sunt nejustificate în acest caz.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!