Nicolae Alcaz din Ungheni este fondatorul unei companii producătoare de îngrăşăminte naturale, aflată pe piaţa din Republica Moldova de 12 ani. În toată această perioadă bărbatul spune că a aplicat la mai multe granturi, iar cinci dintre ele le-a câştigat şi a putut astfel, să-şi dezvolte afacerea.
„Din 2019 a apărut programul EU4Moldova, care a fost direcționat în Ungheni și în Cahul, și am accesat din curiozitate. Sincer, nu am avut mari speranțe, dar a trecut și am primit finanțare de la EU4Moldova – 30 de mii de euro. La fel, prin program am accesat încă un fond prin care au fost montate panouri fotovoltaice, ceea ce ne permit să mergem mai departe pe principiul sustenabilității și a eficienței energetice. După care, datorită programului ODA de Retehnologizare, am putut achiziționa utilaje de îmbuteliere, reactoare de producere a microorganismelor și ceva nou pentru țara noastră, am achiziționat utilajul de producere a bidoanelor, fiind unicii în țară care producem bidoane de la 10 la de 20 de litri”, spune cu mândrie Nicolae Alcaz, fondatorul companiei „Biogumat”.
Compania are lansate zece produse destinate agricultorilor din Republica Moldova, iar în viitor se vrea deschiderea a încă trei centre pe ţară, ca să cuprindă toate cele trei zone – Nord, Centru şi Sud. Antreprenorul susţine că se va extinde la fel, datorită finanţării europene.
„Dacă să vorbim din punct de vedere economic și concurențial, granturile au un impact foarte mare asupra antreprenorilor, deoarece ne permite să concurăm și cu producătorii din statele vecine. Și recomand, pe viitor, tuturor antreprenorilor să depună, să încerce. Eu am primit și foarte multe refuzuri. Am beneficiat de vreo cinci proiecte, dar am cred că vreo 50 de proiecte care mi-au fost refuzate, dar nu m-am oprit”, spune Nicolae Alcaz.