Interviu BANI.MD// Ecaterina Lica despre domeniul beauty din Moldova. Mereu compar o afacere cu un copil

15 Nov. 2021, 13:58
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
15 Nov. 2021, 13:58 // Interviu //  MD Bani

Cu 8 ani în urmă Ecaterina Lica a decis să renunțe la poziția de angajat și să lanseze propria afacerea în domeniul frumuseții. La 8 ani distanță clinica Doctor LICA se poate mândri cu rezultate deosebite. Într-un interviu pentru Bani.md, dna Ecaterina Lica a vorbit despre succesul obținut, dificultățile și concurența din domeniu, dar și cât de importantă este delegarea responsabilităților într-o afacere.

Primii pași în domeniul antreprenoriatului

Fiind pasionată de domeniul cosmetologiei estetice, imediat după absolvirea Universității de Medicină s-a angajat într-o clinică de dermatologie estetică, iar atunci când s-a ivit posibilitatea de a lansa propria afacere a profitat de această oportunitate.

„Când am lansat afacerea am înțeles că eu trebuie să fiu nu doar medic și să lucrez cu pacienții, dar am nevoie să gestionez afacerea, să mă gândesc la marketing, la promovare, să atrag clienții noi, să planific planific bugetul, să mă gândesc la dezvoltarea afacerii.”

Primul an de activitate nu a fost deloc ușor pentru fondatoarea clinicii și salonului Doctor Lica. Ea povestește că lucra fără zile de odihnă.

„Lucram foarte mult, primul an am lucrat, practic, fără zile de odihnă, doar 1 ianuarie, 8 martie și Paște au fost zile libere.”

Rezultatele muncii sale au început a fi mai vizibile după o perioadă de 2-3 ani de activitate. De asemenea, după 3 ani, timp în care a reușit să   a pună clinica „pe roate” a început și activitatea de distribuție a echipamentului medical.

„Mereu compar o afacere cu un copil. Când copilul este mic, primul an, toată atenția se îndreaptă asupra lui, dar după trei ani, poți admira deja cum copilul se joacă. Așa a fost și în cazul meu cu afacerea.”

Delegarea responsabilităților

Delegarea responsabilităților este esențială pentru dezvoltarea unei afaceri, de această părere este și Ecaterina Lica, care, la rândul său, de asemenea, a întâmpinat dificultăți la acest capitol. Datorită unui curs organizat în cadrul programului „Femei în afaceri”, desfășurat cu suportul Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a reușit să învețe mai multe despre domeniul business, inclusiv dezvoltarea unei afaceri și delegarea responsabilităților.

„La început îmi era greu cu delegarea activităților, dar mai târziu, când am înțeles că totuși nu reușesc să fac totul singură, am început să deleg.”

Chiar dacă, o afacere presupune mai multă implicare și muncă, Ecaterina Lica spune că nu s-ar mai întoarce niciodată la statutul de angajat. Fiind antreprenoare are putere de decizie, se poate dezvolta mai mult.

În viziunea fondatoarei clinicii Doctor LICA, un antreprenor trebuie să creadă în afacerea lansată, să fie responsabil, să știe a delega și mereu să fie gata de a descoperi noi orizonturi.

Cea mai bună investiție

Ecaterina Lica consideră că cea mai bună investiție pe care a făcut-o în toți acești 8 ani este investiția în brandul personal. De asemenea, ea consideră că identitatea vizuală și brandul sunt elemente esențiale pentru dezvoltarea afacerii, întrucât oamenii, clienții percep o firmă/business și în dependență de imagine.

Concurența din domeniul frumuseții în Republica Moldova

Potrivit Ecaterinei Lica, în Republica Moldova domeniul frumuseții este destul de dezvoltat, întrucât atât femeile cât și bărbații au grijă de ei, le pasă de cum arată.

„Niciodată nu percep alți medici ca fiind concurenți, pentru mine ei sunt colegi. Noi lucrăm în stilul nostru, noi suntem unici.”

Realitatea Live

16 Mai 2025, 09:55
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 09:55 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Exporturile de ulei și șrot de floarea-soarelui din Republica Moldova au înregistrat o scădere dramatică în sezonul iulie 2024 – aprilie 2025, marcând un antirecord istoric și reflectând colapsul industriei de procesare. Potrivit unei analize semnate de Iurie Rija, director executiv al Asociației „Agrocereale”, situația este fără precedent și pune în pericol întreg lanțul agroindustrial național.

În primele zece luni ale sezonului curent, Moldova a exportat doar 18.120 tone de ulei de floarea-soarelui, comparativ cu 183.807 tone în sezonul precedent – o reducere de peste 90%. Veniturile din exporturi au scăzut cu 85%, ajungând la doar 411 milioane lei, față de 2,7 miliarde lei în 2023 și 4,4 miliarde lei în 2022.

În paralel, exporturile de floarea-soarelui brută au atins un volum record de peste 532.000 tone, indicând că procesarea locală a fost abandonată în favoarea exportului de materie primă.

Analiza identifică mai mulți factori-cheie care au dus la prăbușirea industriei: prețul ridicat al materiei prime vs. prețul mic al produsului finit, importuri licențiate de floarea-soarelui la prețuri mai competitive, refuzul fermierilor de a vinde din cauza termenelor lungi de plată ale procesatorilor și lipsa unor politici coerente de sprijin pentru sector.

În 2025, lider la exportul de ulei este SRL „Global Farming International”, cu 8.843 tone livrate, urmat de GT „Osadciuc Victor” și „Vi Oil Agro” SRL. Marile companii procesatoare, precum „FLOAREA SOARELUI” SA și „AGROFLORIS-NORD”, nu au realizat niciun export în acest sezon.

Principala destinație a uleiului moldovenesc este Olanda (5.718 tone), urmată de Italia (3.615 tone). România, lider absolut în 2023, a importat doar 988 tone, iar Egiptul – deloc.

Prețul mediu de export al uleiului a crescut la 22,7 lei/kg (față de 14,7 lei/kg în sezonul anterior), dar nu suficient pentru a face procesarea rentabilă. Cele mai mari prețuri s-au înregistrat în Germania (27,3 lei/kg) și Austria (26,9 lei/kg).

Exporturile de șrot de floarea-soarelui au scăzut cu 91%, ajungând la doar 14.211 tone (vs. 155.148 tone în 2023), iar veniturile au scăzut cu peste 700 milioane lei. Doar două companii – „Global Farming International” și „Vi Oil Agro” – au realizat exporturi de șrot în 2025.

Potrivit lui Iurie Rija, declinul procesării industriale afectează în lanț agricultura, zootehnia și balanța comercială a țării, iar exporturile actuale sunt doar un ecou rezidual al unui sector cândva activ. Fără o relansare urgentă și sprijin guvernamental, Moldova riscă să dispară din piața regională a produselor agroprocesate, rămânând doar un exportator de materie primă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO