Învață ceea ce îți place. UTM și ZIPHOUSE au prezentat programul de masterat „Design Vestimentar și Textil”

27 Mai 2023, 17:12
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
27 Mai 2023, 17:12 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Astăzi în incinta ZIPHOUSE a avut loc Ziua Ușilor Deschise, dedicată programului de masterat „Design Vestimentar și Textil”. Scopul acestui eveniment a fost de a prezenta noul concept de învățământ în domeniul modei, care pune accent pe obținerea abilităților și cunoștințelor în domenii precum moda etică și digitală, designul ecologic, standardele afacerilor circulare, diversitatea și incluziunea.

Prezent la eveniment, ministrul Educației și Cercetării a accentuat importanța racordării necesităților actuale ale pieței muncii cu programele de studii.

„Este un proiect de inovație, în special pentru modul în care se pregătesc cadrele de profesioniști care vor activa în industriile ușoare și cu tehnologie pentru companiile noastre. Este important ca în perioada studiilor, tinerii să poată beneficia de laboratoarele și echipamentele pe care le-am văzut astăzi aici, pentru a fi și mai creativi în modul în care vor activa și deschide o afacere. Vrem să creștem relevanța studiilor, iar ca să facem asta avem nevoie de o bună conexiune între universități și companii, astfel încât să ajustăm modul de predare, să punem accent pe profesiile noi, așa cum este acest program de masterat de Design Vestimentar și Textil”, a declarat Anatol Topală.

„Republica Moldova are un potențial și o industrie textilă foarte bine dezvoltată. Astăzi ne dorim să pășim cu produse create aici în Moldova, cu designuri făcute în Moldova și pentru noi existența acestei facultăți, e foarte importantă în cadrul Universității Tehnice. Am salutat această inițiativă în care să aducem exemple de cum pot fi utilizate tehnologiile digitale, elementele de electronică, senzoristică, cunoștințe din domeniul științelor materiale în designul vestimentar. O problemă la nivel global ține și de ce facem cu deșeurile din industria textilelor și mă bucur că aceste cunoștințe pot fi învățate aici”, a menționat rectorul Universității Tehnice a Moldovei, Viorel Bostan.

În cadrul evenimentului au avut loc workshop-uri interactive, precum colorarea textilelor prin metode BIO, realizarea tricourilor personalizate prin intermediul tăietorului de vinil și studierea digitalizării vestimentației în 3D.

„Industria de modă se schimbă acum foarte mult. Se preocupă de durabilitate, de reciclare, de diminuarea deșeurilor, iar tehnologiile vin în sprijin. Noi ne bucurăm să fim parteneri strategici pentru industria ușoară, dar și pentru UTM, prin acest hub de inovație ZIPHOUSE, pe care l-am lansat tocmai în 2015. Noi vrem să le oferim tinerilor șansa să obțină aceleași cunoștințe care le-ar putea avea în Italia, Spania, Portugalia sau Franța, care sunt producători mari de design. Acest masterat a fost pregătit cu sprijinul Barcelona Fab Lab, fiindcă vrem ca tinerii să învețe lucruri valabile pe internațional și să-și scoată brandurile la export”, a adăugat Doina Nistor, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului în Moldova.

Programul de masterat „Design Vestimentar și Textil” este un program inovativ, lansat în septembrie 2022, la Facultatea de Design a Universității Tehnice din Republica Moldova. Scopul acestuia este de a răsturna conceptele clasice ale industriei tradiționale de modă, oferind un traseu de inițiere în moda etică și digitală, designul ecologic, standardele afacerilor circulare, diversitatea și incluziunea, subiecte ce sunt vizate în tendințele contemporane ale industriei de modă mondiale.

„Pentru că avem multe inovații la ZIPHOUSE și pentru că suntem parte a Universității Tehnice, am decis să aducem un suflu nou prin intermediul unui program de master. Inovația în industrie poate începe din domeniul producerii și să meargă în a găsi un model inovativ de fashion business. Am încercat să aducem și aspecte de sustenabilitate și circularitate într-o afacere, dar și să oferim cunoștințe despre cum să găsești ambianța perfectă pentru ca să-ți dezvolți afacerea”, a menționat Carolina Tulgara, director executiv ZIPHOUSE.

Acest program de studii va antrena viitorii profesioniști în domeniul design-ului și a textilelor inovative, care țin cont de importanța dezvoltării durabile a industriei. Astfel, absolvenții vor fi pregătiți să lucreze într-o industrie de modă în schimbare, care necesită abilități și cunoștințe noi și avansate.

Printre subiectele studiate se numără teoria designului vestimentar, forme și reprezentare în design, sisteme CAD în confecții, tehnici avansate în design textil, softuri specializate în design, inovații prin biodesign, tehnologii avansate de fabricare în textile, sustenabilitate în moda circulară, stilistică și compoziție avansată, îmbrăcăminte inteligentă, promovarea produselor și comunicarea vizuală, dezvoltarea afacerii.

„Am absolvit licența de designer vestimentar la UTM. Anul trecut, am decis să lansez un brand personal de accesorii din piele naturală, iar masteratul îmi oferă posibilitatea să-mi aprofundez studiile. Când am început cursurile, am înțeles că sunt foarte multe programe relevante, pe care am nevoie să le aplic în activitatea mea de zi cu zi și sunt foarte mulțumită. A fost cea mai bună alegere, mai ales că se pune mult accent pe practică”, spune Alexandra Soloviov, studentă în cadrul facultății de Design Vestimentar și Textil, UTM.

În urma finalizării programului, beneficiarii programului pot alege una dintre următoarele direcții: designer de modă, designer de modă sustenabilă, designer de textile, cercetător textile și materiale, manager pe sustenabilitate, manager pe economie circulară, etc.

Perioada de depunere a dosarelor pentru admitere este iulie-august 2023.

Masteratul „Design Vestimentar și Textil” este o oportunitate excelentă pentru cei care doresc să își dezvolte abilitățile și cunoștințele într-un domeniu aflat în continuă evoluție. Acesta a fost lansat în septembrie 2022, cu scopul de a oferi studenților posibilitatea unică de inițiere în noul curs de dezvoltare a industriei de modă mondiale prin studierea modei etice, digitale și a designului ecologic și circular.

Programul este realizat de Universitatea Tehnică a Moldovei, sprijinit de ZIPHOUSE Fashion Innovation Hub, cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:27 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Moscova a urcat pe locul al doilea în lume după numărul de miliardari în dolari, devansând Hong Kong și fiind întrecută doar de New York, potrivit celui mai recent clasament publicat de Forbes.

Până la 7 martie 2025, 90 de miliardari trăiau în capitala Rusiei — cu 16 mai mulți decât anul trecut, dintre care 11 sunt „nou-veniți”. Averea totală a acestor persoane se ridică la 409 miliarde de dolari, cu 31 de miliarde mai mult decât în 2024.

Cel mai bogat moscovit rămâne magnatul petrolier Vagit Alekperov, cu o avere estimată la 28,7 miliarde de dolari. Peste jumătate din această sumă provine din participația sa în gigantul „Lukoil”, de la care a încasat anul trecut peste 2 miliarde de dolari în dividende, în ciuda faptului că a părăsit funcția de președinte al companiei în aprilie 2022, după ce a fost vizat de sancțiunile impuse de Marea Britanie și Australia.

Moscova a reușit astfel să depășească Hong Kong, care anul trecut ocupa la egalitate locul doi cu capitala rusă. În prezent, Hong Kong se află pe locul trei, cu 72 de miliardari, fiind urmat de alte două orașe din China aflate în top 10.

Pe primul loc se menține New York, care a adăugat în 2024 încă 13 miliardari, ajungând la 123. Averea totală a acestora se ridică la 759 miliarde de dolari, iar liderul rămâne Michael Bloomberg, cu o avere de 105 miliarde de dolari.

În ciuda sancțiunilor occidentale, numărul miliardarilor din întreaga Rusie a crescut în 2024 de la 125 la 146, potrivit Forbes — cel mai mare număr din istoria clasamentului. 15 ruși au intrat pentru prima dată în top, iar 10 au revenit după o absență. Doar patru au ieșit din listă.

Totodată, averea combinată a celor mai bogați ruși a atins un nou record de 625,5 miliarde de dolari, depășind nivelul din 2023 (576,8 miliarde $) și chiar recordul pre-invazie din 2021 (606,2 miliarde $).

Potrivit Forbes, averea cumulată a miliardarilor ruși a depășit economiile tuturor cetățenilor ruși din sistemul bancar. Astfel, în timp ce cei mai bogați ruși dețineau 63,3 trilioane de ruble, populația țării avea în băncile rusești doar 57,5 trilioane de ruble (date valabile la 1 ianuarie 2025).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ