Investitorul Tim Draper, miliardar în Bitcoin: am vândut mere pe marginea drumului

12 Iul. 2021, 11:25
 // Categoria: Slider // Autor:  Dumitrita Culiuc
12 Iul. 2021, 11:25 // Slider //  Dumitrita Culiuc

„Am ajuns să învăț lucruri la care nu m-am gândit niciodată că aș vrea să le cunosc.”, spune Tim Draper, un investiror miliardar în Bitcoin.

Draper este o legendă în lumea capitalului de risc. De la mijlocul anilor 1980, a construit o avere făcând investiții timpurii în companii precum Hotmail, Skype, Baidu, Tesla și SpaceX.

El este, de asemenea, un avocat vocal și investitor în tehnologia bitcoin și blockchain. În 2014, el a cumpărat timpuriu 30.000 de bitcoin confiscate de mareșalii americani (bitcoin în acel moment valora în jur de 600 de dolari) și spune că a investit în peste 50 de companii legate de criptomonede. A condus investiții în Coinbase, o platformă de schimb de criptomonede care a devenit public în aprilie, Ledger, un producător de portofele de criptomonede; și Tezos, o platformă open-source blockchain și altele.

Antreprenoriatul și investițiile sunt în sângele lui Draper. Bunicul lui, William Henry Draper, Jr., a cofondat prima firmă de capital de risc din Silicon Valley în 1959, în timp ce tatăl său William Henry Draper III (cunoscut sub numele de Bill) a fondat Draper & Johnson Investment Company în 1962 și Sutter Hill Ventures în 1964.

Draper și-a înființat propria firmă VC Draper Associates în stadiu incipient în 1985, care va deveni Draper Fisher Jurvetson (ulterior a fost redenumită DFJ și apoi Threshold), iar mai târziu Draper University, o școală pentru antreprenori în stadiu incipient din San Mateo, California, în 2012. În 2013, Draper a părăsit DFJ pentru a se concentra pe Draper University și pe singurul său VC Draper Associates.

„Am făcut o serie de investiții bune”, spune Draper. „Cred că asta îi ajută pe oameni să dorească să meargă cu un investitor care a făcut câteva alegeri bune.”

Copilăria mea „a fost foarte liberă”

Întotdeauna mi-am dorit să fiu antreprenor. Am vândut mere pe marginea drumului [crescând în Atherton, California, care acum este cunoscut sub numele de epicentrul banilor din Silicon Valley] și am avut o afacere de livrare de stridii. Am avut întotdeauna o grămadă de mici întreprinderi care încep să-mi câștige ocazional bani și de cele mai multe ori mă țin doar ocupat.

Copilăria mea a fost grozavă și a fost foarte liberă. Îmi fac griji când oamenii nu le permit copiilor lor să facă nimic, iar tu ești îngrijorat de asta și de asta.

Îi sunt recunoscător mamei mele. Ea mereu îmi spunea: „du-te și descoperă”. Pentru mine a fost ceva de genul: „Uau, lumea este complet deschisă”.

„Învăț multe”

Îmi plac oamenii. Îmi place ideea că toți suntem interconectați. Îmi place ideea că oamenii se pot ajuta reciproc. De asemenea, îmi place să fiu acolo.

Învăț multe când vorbesc cu presa. Mă fac să mă gândesc la lucruri în moduri diferite. Învăț multe lucruri când ies și dau multe mâini și întâlnesc noi antreprenori sau oameni care caută un loc de muncă sau oameni care mă întreabă în ce să investească.

Îmi place să văd asta și mă face să învăț. Ajung să învăț lucruri pe care nu mi le-am imaginat niciodată că aș vrea să le cunosc și devin tot mai bun.

Îmi place ce fac și cred că poate asta simt oamenii când mă văd.

Cu privire la investițiile în start-up-uri: singura întrebare „aproape întotdeauna o pun”: Uneori vom investi [chiar] chiar acolo în acest moment. Dar aproape întotdeauna îl întreb pe antreprenor: „De ce faci asta?”

Deci, este ca „La ce te gândești?”

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 12:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 12:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Vloggerul rus Ilia Varlamov a publicat video-ul despre romii din Soroca, Republica Moldova, pe canalul său de YouTube, cu denumirea: „Țiganii: palate în mijlocul sărăciei. Cum trăiește un adevărat baron țigan?”. La începutul acestuia, a publicat chiar și o secvență în care se înțelege cu baronul romilor moldoveni pentru un interviu. Discuția cu Artur Cerari l-ar fi costat 250 de euro, scrie Realitatea.md.

„Orașul Soroca deseori este descris ca o capitală a țiganilor din Moldova. Aici sunt sute de case luxoase, tot aici locuiește un om care se numește baronul țiganilor din întreaga țară. Cu 5 ani în urmă (2016) m-am văzut cu el, iar în prezent am decis să văd ce s-a schimbat în Soroca și în viața baronului. Să te întâlnești cu baronul țiganilor nu este așa de ușor. Trebuie să te înțelegi din timp, ceea ce am și făcut. Și încă lui trebuie să-i plătești”, a povestit Varlamov în introducerea video-ului.

– Bună ziua, mă numesc Ilia Varlamov. Sunt jurnalist rus. Am făcut câțiva ani în urmă la dvs. în ospeție. Și foarte mult îmi doresc să vin încă o dată. Noi filmăm un film scurt despre Moldova, despre ce se întâmplă aici și fără dvs. istoria nu va fi integrală.

– Clar. Spuneți-mi, vă rog, ceva se planifică pentru fondul nostru?

– Cum veți spune. Spuneți-ne cum va fi corect.

– Știți că doar sunt unele greutăți mari. Ele au fost, sunt și vor fi, dar acum sunt și mai multe. Mă gândesc că va fi normal undeva – 500 de euro. Și eu vă ajut deplin.

– Dar dacă un pic mai dumnezeiesc, că pandemia și de noi s-a atins?

– Eu înțeleg, dar la voi țara este cu perspective, dar la noi este sărăcie.

– Noi am mizam maximum pe 200.

– 250. În jumătate.

– V-am înțeles. Mâine, la 12:00 vom fi la dvs.

– Gata. Haideți.

„Noi l-am telefonat pe baronul țiganilor. De fapt, corect este să nu plătești niciodată intervievații, însă aici este un caz special, pentru că baronul țiganilor nu se va întâlni și nu te va ajuta pur și simplu. Eu v-am arătat cum asta se întâmplă”, a continuat Varlamov.

În video-ul de mai jos, vloggerul a mai relatat cu ce se ocupă romii moldoveni, de ce locuiesc cei mai mulți în Soroca. A filmat casele lor pe care le-a caracterizat drept „palate”. Se vorbește și despre comercializarea substanțelor narcotice. La fel, că preferă să fie utilizat termenul de „romi” în adresa lor.

Totodată, este o secvență în care se descrie atitudinea romilor moldoveni față de căsătorii și de școală.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală