Investitorul Tim Draper, miliardar în Bitcoin: am vândut mere pe marginea drumului

12 Iul. 2021, 11:25
 // Categoria: Slider // Autor:  Dumitrita Culiuc
12 Iul. 2021, 11:25 // Slider //  Dumitrita Culiuc

„Am ajuns să învăț lucruri la care nu m-am gândit niciodată că aș vrea să le cunosc.”, spune Tim Draper, un investiror miliardar în Bitcoin.

Draper este o legendă în lumea capitalului de risc. De la mijlocul anilor 1980, a construit o avere făcând investiții timpurii în companii precum Hotmail, Skype, Baidu, Tesla și SpaceX.

El este, de asemenea, un avocat vocal și investitor în tehnologia bitcoin și blockchain. În 2014, el a cumpărat timpuriu 30.000 de bitcoin confiscate de mareșalii americani (bitcoin în acel moment valora în jur de 600 de dolari) și spune că a investit în peste 50 de companii legate de criptomonede. A condus investiții în Coinbase, o platformă de schimb de criptomonede care a devenit public în aprilie, Ledger, un producător de portofele de criptomonede; și Tezos, o platformă open-source blockchain și altele.

Antreprenoriatul și investițiile sunt în sângele lui Draper. Bunicul lui, William Henry Draper, Jr., a cofondat prima firmă de capital de risc din Silicon Valley în 1959, în timp ce tatăl său William Henry Draper III (cunoscut sub numele de Bill) a fondat Draper & Johnson Investment Company în 1962 și Sutter Hill Ventures în 1964.

Draper și-a înființat propria firmă VC Draper Associates în stadiu incipient în 1985, care va deveni Draper Fisher Jurvetson (ulterior a fost redenumită DFJ și apoi Threshold), iar mai târziu Draper University, o școală pentru antreprenori în stadiu incipient din San Mateo, California, în 2012. În 2013, Draper a părăsit DFJ pentru a se concentra pe Draper University și pe singurul său VC Draper Associates.

„Am făcut o serie de investiții bune”, spune Draper. „Cred că asta îi ajută pe oameni să dorească să meargă cu un investitor care a făcut câteva alegeri bune.”

Copilăria mea „a fost foarte liberă”

Întotdeauna mi-am dorit să fiu antreprenor. Am vândut mere pe marginea drumului [crescând în Atherton, California, care acum este cunoscut sub numele de epicentrul banilor din Silicon Valley] și am avut o afacere de livrare de stridii. Am avut întotdeauna o grămadă de mici întreprinderi care încep să-mi câștige ocazional bani și de cele mai multe ori mă țin doar ocupat.

Copilăria mea a fost grozavă și a fost foarte liberă. Îmi fac griji când oamenii nu le permit copiilor lor să facă nimic, iar tu ești îngrijorat de asta și de asta.

Îi sunt recunoscător mamei mele. Ea mereu îmi spunea: „du-te și descoperă”. Pentru mine a fost ceva de genul: „Uau, lumea este complet deschisă”.

„Învăț multe”

Îmi plac oamenii. Îmi place ideea că toți suntem interconectați. Îmi place ideea că oamenii se pot ajuta reciproc. De asemenea, îmi place să fiu acolo.

Învăț multe când vorbesc cu presa. Mă fac să mă gândesc la lucruri în moduri diferite. Învăț multe lucruri când ies și dau multe mâini și întâlnesc noi antreprenori sau oameni care caută un loc de muncă sau oameni care mă întreabă în ce să investească.

Îmi place să văd asta și mă face să învăț. Ajung să învăț lucruri pe care nu mi le-am imaginat niciodată că aș vrea să le cunosc și devin tot mai bun.

Îmi place ce fac și cred că poate asta simt oamenii când mă văd.

Cu privire la investițiile în start-up-uri: singura întrebare „aproape întotdeauna o pun”: Uneori vom investi [chiar] chiar acolo în acest moment. Dar aproape întotdeauna îl întreb pe antreprenor: „De ce faci asta?”

Deci, este ca „La ce te gândești?”

Realitatea Live

10 Aug. 2022, 17:33
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Aug. 2022, 17:33 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

XY Partners anunță despre deschiderea aplicărilor pentru cea de a cincea ediție a Programului dedicat startup-urilor, XY Accelerator. Programului se va desfășura în perioada 12 septembrie – 13 decembrie 2022 și are drept scop instruirea antreprenorilor și dezvoltarea afacerilor. Astfel, proaspeții antreprenori care vor să-și dezvolte ideile de afaceri și fondatori de startup-uri au timp să aplice până la 21 august.

Iată câteva beneficii pe care le poți obține dacă aplici la program:

  • Participare la ateliere tematice pentru antreprenori și acces nelimitat la 12 cursuri despre antreprenoriat în cadrul Academiei Online.
  • Acces la o rețea extinsă de persoane care gestionează cele mai de succes companii din R. Moldova.
  • Abordare individuală a afacerii tale, suport operațional și acces gratuit la instrumente digitale necesare.
  • Mentorat din partea specialiștilor locali și internaționali.

Companiile selectate în cadrul programului vor avea posibilitatea să-și prezinte ideile și afacerea în fața investitorilor privați din cadrul comunității Business Angels Moldova (BAM), precum și a investitorilor internaționali. Eventual, cei care vor reuși să convingă investitorii ar putea obține finanțare pentru dezvoltarea ulterioară a afacerilor. 

În cadrul primelor patru ediții ale programului, companiile Teleportravel, Floral Soul, KIDDO și Unde.io au obținut investiții financiare, mentorat din partea specialiștilor locali din diverse domenii și acces la sesiuni cu experți internaționali.

Vrei să participi la cea de a cincea ediție a Programului XY Accelerator? Aplică aici

Acest program este realizat de XY Partners în cadrul EU4Moldova: Start City Cahul,  proiect finanțat de Uniunea Europeană în parteneriat cu Suedia. 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău