Jocul periculos al autorităților cu mogulul cerealelor au zdruncinat piața uleiului! Slusari: Доигрались

02 Apr. 2024, 10:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Apr. 2024, 10:05 // Actual //  Lupu Eduard

Statul a jucat în liberalism, iar Trans Oil (monopolistul cerealelor Vaja Jhashi n.a), având poziția dominantă pe piață, a jucat în achiziții. La sfârșit de martie 2024 ambii au înțeles că доигрались. Trans Oil tradițional a vrut să rezolve problema prin import și dezechilibrarea pieței. Guvernul într-un an electoral să teme un pic mai mult de presiuni din partea fermierilor autohtoni și are un risc real că liberalizarea pieței cerealelor și oleaginoaselor va genera închiderea celei mai importante piețe în România, unde agricultorii demult pun întrebare despre pericolul reexportului producției din Ucraina prin Moldova, constată Alexandru Slusari de la Forța Fermierilor.

„În primăvară 2023 asociația solicita insistent introducerea restricțiilor la importul cerealelor și oleaginoaselor. Interesul național dicta introducerea acestei măsuri pentru a proteja producătorii autohtoni în situația unei crize fără precedent. Mai mult ca atât, interesul național nu întra în nici o contradicție cu parcursul nostru european, dat fiind faptul că limitarea importului ar fi fost aplicată sincron cu România, Bulgaria, Polonia, Slovacia și Ungaria. Dar atunci guvernare prin intermediul unor mass-media a încercat să facă din noi „dușmanii Ucrainei și UE”, a punctat Slusari.

În octombrie 2023, după cum spune Slusari, Guvernul oricum a recurs la restricționarea importurilor după modelul și în mare parte sub presiunea României. Dar era târziu. O bună parte din recolta de floarea soarelui a fost cumpărată până atunci la prețuri derizorii de 5-6 lei per kg și exportată ulterior. Mulți strigau „Ura-ura”. Pe fundalul distrugerii fermierilor micro și mici mass-media scriau triumfalist că noi suntem lider la importul de floarea soarelui în Uniune Europeană.

„Uzinele de procesare nu erau preocupate de crearea stocurilor și achitau producția procurată cu întârziere de câteva luni. Erau relaxați și siguri că în orice clipă vor importa materia primă din Ucraina. În momentul introducerii sistemului de licențiere Trans Oil a avut un contract de import a circa 300 mii tone de floare soarelui. Agricultorii, văzând atitudinea industriei de procesare și rețineri cu plată, au fost nevoiți să-și vândă floarea soarelui la alți traderi, care făceau export”, spune Slusari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Apr. 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

În cadrul emisiunii Rezoomat de la RLIVE TV, fostul premier Ion Chicu a adus în discuție procedura de concesionare a spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău, criticând faptul că aceasta nu respectă legislația și este afectată de nereguli.

Chicu a subliniat că, conform legii cu privire la întreprinderile de stat, procedura de locațiune a spațiilor comerciale trebuie să se desfășoare conform unor criterii clare și transparente, însă acest lucru nu s-ar întâmpla în cazul concesionării de la Aeroportul Chișinău. El a menționat că au fost depuse denunțuri la Procuratura Anticorupție, semnalând încălcări ale legii în desfășurarea acestui proces.

”Iarăși, facem abstracție de cifre. Acum, când îi aud pe aceștia, o să mă abțin. Care vin și spun că toată gâlceava, animozitatea în jurul acestei licitații, este din cauza că ei nu vor ca Șor să fie scos de acolo, eu vreau să întreb oamenii ce îi încurcă pe ăștia de la guvern să-l scoată pe Șor acolo”, a punctat fostul premier.

Fostul premier a susținut că este inacceptabil ca procedura de concesionare să se desfășoare în afara legii și că este necesar ca autoritățile să acționeze în conformitate cu prevederile legale pentru a asigura un proces corect și transparent. El a evidențiat faptul că procesul ar trebui să fie gestionat într-o manieră echitabilă, fără a favoriza anumite companii sau interese.

„Ce să facă următorul guvern? Pe ăștia tot așa o să-i măture? De ce să nu faci corect procedura acum? Cu atât mai mult că această companie (Lagardere n.r), din câte știm, nu este cea mai curată și strălucită, cu o istorie penibilă în România. Aici e înregistrată într-un cămin, nu știu pe unde. Despre asta este vorba”, se întreabă retoric fostul premier.

Chicu a ridicat întrebări cu privire posibilele influențe din partea anumitor actori politici. „Dumneavoastră nu vă provoacă suspiciuni faptul că asemenea active foarte atrăgătoare și care generează profituri semnificative. Deja la a doua licitație participă doar o companie. Că prima a fost a doua”, a conchis fostul premier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău