Kremlinul pus pe jar! Occidentul va livra Ucrainei 321 de tancuri

29 Ian. 2023, 05:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Ian. 2023, 05:06 // Actual //  Lupu Eduard

Ţările occidentale vor livra peste 300 de tancuri Ucrainei, a declarat vineri ambasadorul Kievului în Franţa.

„Începând de astăzi, numeroase ţări au confirmat în mod oficial acordul lor de a livra 321 de tancuri grele Ucrainei”, a declarat Vadym Omelchenko la postul de televiziune francez şi la televiziunea BFM care este afiliată postului american de televiziune CNN.

El nu a precizat ce ţări vor furniza tancurile.

SUA s-au angajat să furnizeze 31 de tancuri M1 Abrams, iar Germania a fost de acord să trimită 14 tancuri Leopard 2 A6. Anterior, Regatul Unit a promis 14 tancuri Challenger 2, în timp ce Polonia a cerut aprobarea Germaniei pentru a transfera Ucrainei o parte din propriile tancuri de fabricaţie germană.

Interviul lui Omelchenko a fost acordat în contextul în care Coreea de Nord a acuzat Statele Unite şi aliaţii săi de „depăşirea constantă a liniei roşii” prin trimiterea de tancuri în Ucraina.

Statele Unite au „intenţia sinistră de a-şi realiza scopul hegemonic prin extinderea în continuare a războiului pentru distrugerea Rusiei”, a declarat Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong Un, într-o declaraţie difuzată vineri de presa nord-coreeană.

Ea a acuzat SUA şi alte ţări occidentale de „distrugerea păcii globale şi a securităţii regionale, în timp ce livrează Ucrainei echipamente militare care se ridică la sume astronomice de bani, fără să ţină cont de preocuparea Rusiei în ceea ce priveşte securitatea şi a promis că nord-coreenii vor sta întotdeauna, în aceleaşi tranşee, alături de poporul rus”.

Când vor ajunge tancurile în Ucraina rămâne neclar. Omelchenko a declarat că datele de livrare vor varia în funcţie de tipul de tanc şi de ţara de origine, iar calendarul va fi ajustat în timpul următoarei runde de consultări între Ucraina şi ţările occidentale.

Omelchenko a declarat că Ucraina are nevoie de asistenţă „cât mai repede posibil”.

„Dacă ar trebui să aştepte până în luna august sau septembrie, ar fi prea târziu”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău