Kremlinul vrea să interzică „spălătoriile rusești” prin Republica Moldova

14 Ian. 2022, 10:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Ian. 2022, 10:48 // Actual //  bani.md

Ministerul Justiției de la Moscova a propus interzicerea retragerii banilor în străinătate pe titluri executorii.

Interdicția de a transfera fonduri în conturile organizațiilor financiare străine pe baza titlului executoriu va minimiza cazurile de legalizare a veniturilor din infracțiuni, a explicat departamentul. De asemenea, minimizează cazurile de evaziune fiscală în cadrul acestei scheme.

Proiectul de lege se află în stadiul de coordonare cu departamentele și autoritățile interesate, a adăugat Ministerul Justiției.

Banca Centrală a fost de acord că astfel de modificări minimizează operațiunile dubioase de retragere a banilor în străinătate. Inițiativa a fost susținută și de Rosfinmonitoring. Ei au remarcat că acest lucru ar permite aplicarea întregii game de măsuri legale în cazul tranzacțiilor suspecte.

Titlurile executorii sunt folosite pentru executările silite și recuperarea banilor de la debitor. Acestea sunt emise pe baza unor hotărâri judecătorești. La prezentarea unor astfel de documente, banca este obligată să transfere imediat fonduri din contul debitorului în contul recuperatorului.

Acum șapte ani Republica Moldova a fost implicată în renumita spălătorie rusească de bani.

Potrivit anchetatorilor, laundromatul rusesc a fost pus în aplicare prin intermediul unor persoane terţe şi magistraţi din Republica Moldova, care prin intermediul unor decizii de judecată confiscau sute de milioane de dolari ale unor companii ruseşti. În perioada 2010-2014, organizaţii criminale, oameni de afaceri din sectorul bancar şi cel imobiliar din Rusia, au transferat, prin aşa-zisa “spălătorie”, peste 22 de miliarde de dolari. Procesul ar fi fost ,,legalizat” de către judecătorii din Republica Moldova. Schema consta în sechestrarea conturilor deţinute de firme din Federaţia Rusă în băncile din Republica Moldova şi Letonia, care mai apoi erau trecute pe numele noilor proprietari. În cele din urmă, sumele enorme ajungeau în mai multe ţări europene. După ce presa a publicat mai multe informaţii privind Laundromat-ul rusesc, Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova a început investigaţiile. În 2016 au fost reţinuţi 14 magistraţi şi doi executori judecătoreşti, care semnau decizii de judecată, iar mai apoi le puneau în aplicare. Potrivit anchetatorilor, în dosar ar fi fost implicaţi şi funcţionari de la Banca Naţională a Moldovei. “Spălătoria rusească” a devenit cunoscută ca una dintre cele mai mari operaţiuni de spălare de bani din istoria Europei. Această schemă frauduloasă a fost deconspirată în 2014, după o investigaţie a organizaţiei neguvernamentale “Organized Crime and Corruption Reporting Project”.

Realitatea Live

24 Iul. 2025, 16:33
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
24 Iul. 2025, 16:33 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Asociația Transportatorilor din Moldova acuză Ministerul Afacerilor Interne că ar recurge la acțiuni de intimidare împotriva șoferilor care au participat la protestele recente din 9 și 22 iulie. Potrivit președintelui asociației, Oleg Alexa, imediat după încheierea manifestațiilor, mai mulți conducători auto au fost amendați de inspectorii Agenției Naționale Transport Auto (NSP) pentru presupusa blocare a benzilor de circulație.

„Protestele s-au desfășurat în limitele legii. Chiar și ocuparea unei benzi de circulație este permisă în cazul manifestațiilor autorizate. Aceste sancțiuni sunt represive și au scopul clar de a ne intimida”, a declarat Alexa.

Potrivit acestuia, protestele nu au vizat doar Guvernul și Ministerul Infrastructurii, ci și Ministerul Afacerilor Interne, criticat pentru corupție sistemică și argumente „aberante” în relația cu transportatorii. „Se pare că aceste sancțiuni vin ca o răzbunare din partea MAI, care nu acceptă critica și vrea să-și apere schemele de corupție”, a mai spus liderul asociației.

Alexa a anunțat că Asociația Transportatorilor va informa partenerii de dezvoltare despre aceste practici, pe care le consideră demne de un stat polițienesc. Totodată, le va oferi sprijin juridic șoferilor sancționați.

Pe 22 iulie, zeci de microbuze au protestat în fața Delegației Uniunii Europene la Chișinău, cerând sprijin în fața politicilor promovate de autorități în domeniul transportului. Reprezentanții Delegației UE i-au invitat pe transportatori la o rundă de discuții ce va avea loc pe 29 iulie.

Alexa avertizează că protestele nu se vor opri: „Din contră, vor crește în amploare”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA