Leasing sau credit? Ce să iei în considerare când îți cumperi o nouă mașină

18 Iul. 2022, 17:14
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
18 Iul. 2022, 17:14 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Dorești să îți achiziționezi o mașină? Dacă ai ales deja modelul potrivit, nu îți rămâne decât să cauți cea mai avantajoasă modalitate de plată: credit sau leasing.

Cea mai importantă divizare între cele două o face chiar obiectul finanțării. Un fapt omis din atenția cumpărătorilor de automobile, este dreptul de proprietate asupra bunului, adică asupra mașinii pe care o achiziționează și cu asta vom începe.

În cazul în care optezi pentru Leasing Auto, trebuie să știi că mașina, de fapt, nu îți aparține. Proprietar devine compania de leasing, iar tu ești un simplu utilizator, beneficiar. Abia după achitarea ratelor, a sumei întregi pe care o datorezi companiei de leasing în urma finanțării, autovehiculul va trece în proprietatea ta.

Creditarea o poți obține prin mai multe metode, fie că optezi pentru un credit de consum, credit pentru nevoi speciale sau alt tip de credit, în funcție de oferta companiei de microcreditare la care apelezi. Ce faci cu banii, decizi doar tu, însă din moment ce ai planificat achiziția ești limitat de acel buget. Odată ce ai procurat și înmatriculat automobilul, tu ești proprietar pe acesta.

De menționat că în ambele cazuri, pentru suma finanțată ca împrumut se aplică un comision de acordare credit. Este o regulă atât pentru leasing cât și pentru credit, însă acest comision poate varia de la o companie la alta.

Următoarea diferență este dobânda. Din acest punct de vedere, dobânda pentru leasing depinde de anul de producție al mașinii și de avansul pe care îl aduci în companie pentru achiziție, care de obicei este de minim 30% din costul automobilului. De regulă, condițiile variază și sunt influențate de mai mulți factori.

Un contract de împrumut poate fi mai scump, însă astăzi companiile de creditare vin cu oferte greu de refuzat, iar dobânda este foarte apropiată de cea a leasingului. Acest lucru înseamnă că creditul este la fel o variantă destul de convenabilă.

Ceea ce ține de vânzare și achiziție e nevoie să știi că leasingul presupune înmatricularea mașinii și perfectarea actelor pe companie, dar costurile vor fi suportate de tine. La finalizarea leasingului și predarea bunului, va fi necesară o nouă înmatriculare, deja pe numele tău, unde din nou vei avea niște cheltuieli. Sumele nu sunt mari, dar merită menționate.

Orice schimbare pe care o vei cere a fi efectuată în graficul de plată, se va taxa adițional, fie că micșorezi ratele și extinzi termenul, fie că le mărești pentru a grăbi ziua de predare a bunului în proprietatea ta. Valabil atât pentru leasing, cât și pentru credit.

Dacă ai optat pentru leasing, ia aminte și de faptul că ești obligat să asiguri mașina cu polița CASCO, iar RCA-ul va fi efectuat tot pe numele companiei. Nu și în cazul în care ai un credit, care nu te obligă la nimic, iar decizia de a asigura automobilul pe poliță CASCO îți revine exclusiv ție.

Leasing-ul este o variantă bună mai mult pentru companii sau persoane juridice, în măsura în care pot deduce integral ratele lunare și toate costurile conexe. Pentru persoanele fizice însă, nu oferă atât de multe avantaje.

Cunoscând diferențele între cele două tipuri de finanțare, cumpărătorul unui automobil trebuie să aleagă singur care opțiune îi convine mai mult, așa cum ambele au avantaje și dezavantaje. Recomandarea noastră ar fi să studiezi atent, nu doar comisioanele și condițiile de plată sau de acordare a unui împrumut, dar și reputația companiei de leasing sau a companiei de creditare la care apelezi.

De exemplu, compania de creditare Împrumut.md te poate ajuta în acest sens și îți oferă condiții extrem de simple și avantajoase. Poți beneficia de credite fără gaj sume mari, precum și de un credit de refinanțare care te-ar ajuta să intri în posesia automobilului de vis cât mai curând. Cu toate acestea, nu uita, alegerea îți aparține!

Mult succes!

P.

Realitatea Live

06 Apr. 2025, 12:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Apr. 2025, 12:07 // Actual //  Ursu Victor

Statele Unite au început să aplice un tarif vamal unilateral de 10% pentru toate importurile provenite din numeroase țări, marcând o ruptură majoră față de sistemul global de comerț bazat pe acorduri reciproce, instaurat după al Doilea Război Mondial, notează Reuters.

Noile tarife au intrat în vigoare sâmbătă, la 12:01 (ora coastei de est), î n toate porturile maritime, aeroporturile și depozitele vamale din SUA. Săptămâna viitoare vor intra în vigoare și tarife suplimentare – cuprinse între 11% și 50% – pentru bunurile din 57 de țări, printre care China, Uniunea Europeană și Israel.

„Este cea mai importantă decizie comercială din viața noastră”, a declarat Kelly Ann Shaw, avocat specializat în comerț internațional și fost consilier la Casa Albă. „Este un cutremur în regulile jocului global”, a adăugat ea.

Decizia lui Trump a avut un efect devastator asupra piețelor financiare: indicele S&P 500 a pierdut 5.000 de miliarde de dolari în doar două zile, în timp ce prețurile petrolului și ale materiilor prime au scăzut brusc din cauza temerilor privind o nouă recesiune mondială.

Tariful de 20% se va aplica produselor din UE. Produsele din China vor fi taxate cu 34%, ceea ce ridică nivelul total al tarifelor impuse de Trump asupra importurilor chinezești la 54%. Israelul se va confrunta cu un tarif de 17%. Vietnamul, vizat cu un tarif de 46%, a acceptat să discute un acord cu SUA. Japonia ar putea fi afectată de o taxă de 24%. Taiwanul a trimis oficiali în SUA pentru negocieri.
Canada și Mexicul sunt scutite de noile tarife, dar rămân afectate de altele mai vechi, de 25%.

Un buletin al Vămii SUA prevede o perioadă de grație de 51 de zile pentru mărfurile deja încărcate spre SUA înainte de ora intrării în vigoare, cu condiția să ajungă până la 27 mai.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat pe platforma X că „războiul comercial nu este în interesul nimănui” și a cerut unitate în fața crizei. Premierul britanic Keir Starmer a spus că este pregătit să susțină afacerile britanice cu o „politică industrială robustă”, în timp ce urmărește obținerea unui acord comercial cu SUA care să excludă Regatul Unit de la noile tarife.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu va merge la Washington duminică pentru discuții directe cu Trump, în timp ce presa din Japonia a relatat că premierul Shigeru Ishiba cere o discuție telefonică urgentă cu liderul american.

Deși ordinul prezidențial prevede excepții pentru aproximativ 1.000 de categorii de produse – inclusiv medicamente, uraniu și semiconductori – administrația Trump analizează extinderea tarifelor inclusiv asupra unora dintre acestea.

Elon Musk, apropiat al lui Trump, a declarat în cadrul unui eveniment politic din Italia că speră într-un viitor cu „tarife zero” între SUA și Europa.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!