Leul intră fără zgomot în perioada electorală! Dragu: Exporturi mai mari prin depreciere, o idee năstrușnică

05 Feb. 2024, 12:33
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
05 Feb. 2024, 12:33 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a abordat recent tendința de apreciere a monedei naționale, explicând că aceasta se menține pe un trend administrabil și benefic pentru economie. În cadrul unei întrebări adresate de RUPOR.MD, Anca Dragu a analizat și conceptul că deprecierea monedei naționale ar conduce automat la creșterea exporturilor.

Potrivit șefei BNM, ideea că deprecierea automat duce la creșterea exporturilor este nerealistă. Ea a subliniat că exporturile sunt influențate în mare măsură de elemente precum competitivitatea și costurile, dar și de aspecte complexe precum accesul la piețe, încheierea de contracte și dezvoltarea relațiilor comerciale.

„Exporturile țin mai ales de elementul de competitivitate, de cost. Dacă noi două facem acum un produs foarte ieftin, nu putem să le exportăm mâine pe piața Germaniei. Trebuie să mergem până în Germania, acolo să înființăm o filială, să angajăm un traducător, să angajăm un jurist care să ne învețe care sunt regulile de pe piața Germaniei. Deci înseamnă mult mai mult decât faptul că avem un produs la un preț bun”, a explicat Anca Dragu.

În contextul economic actual, guvernatoarea a evidențiat că tendința de apreciere se încadrează într-un trend gestionabil și benefic pentru economie.

De asemenea, în lumina alegerilor prezidențiale programate pentru toamna anului curent în Republica Moldova, perspectivele și evoluțiile economice pot avea un impact semnificativ asupra discuțiilor politice și deciziilor viitoare.

În prima săptămână a anului 2024, leul moldovenesc a înregistrat o creștere remarcabilă de (+6,1%) față de euro și dolarul american, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.

La începutul anului, cursul oficial era de 19,27 lei/euro, cu 1,07 lei mai puțin decât în aceeași perioadă a anului anterior. Aceasta reprezintă o excepție în ultimii 6 ani, cu mențiunea că doar la începutul anului 2020, euro a avut o valoare mai slabă în fața leului.

Față de dolarul american, leul a început anul la valoarea de 17,54 lei/usd, cu o reducere de 1,63 lei față de începutul anului 2023. În ultimii 6 ani, cu excepția începutului anului 2023, dolarul american a fost relativ slab, aducând beneficii consistent în comparație cu anii precedenți.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mart. 2024, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mart. 2024, 10:00 // Actual //  Lupu Eduard

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică piața muncii în Republica Moldova este diversă or, există domenii unde numărul femeilor este cel mai mare. 10 sectoare în care femeile reprezintă o majoritate covârșitoare a angajaților:

 1. Producția de îmbrăcăminte – 89%: Industria confecțiilor este un domeniu în care femeile sunt bine reprezentate, contribuind semnificativ la procesul de producție.
 2. Asistență socială – 86%: Sectorul asistenței sociale oferă un cadru propice pentru angajarea femeilor dornice să sprijine și să ajute comunitatea.

3.  Asistență medicală – 84%: Sănătatea este un domeniu vital și femeile sunt implicate în mod activ în furnizarea îngrijirilor medicale esențiale.

 1. Poștă și livrare – 79%: Industria poștei și a serviciilor de livrare reprezintă un alt domeniu în care femeile dețin o pondere semnificativă în ceea ce privește forța de muncă.
 2. Biblioteci, arhive, muzee – 79%: Cultura și educația sunt domenii în care femeile se remarcă prin contribuțiile lor în conservarea și promovarea patrimoniului cultural.
 3. Educație – 77%: Femeile sunt larg reprezentate în sistemul de învățământ, ocupând diverse poziții, de la profesori la personal administrativ.
 4. Prelucrare piele – 77%: Industria prelucrării pielii oferă oportunități de angajare pentru femeile care sunt pricepute în arta lucrului manual.
 5. Activități juridice și contabile – 74%: Sectorul juridic și cel contabil sunt domenii în care femeile aduc expertiză și profesionalism.
 6. Turism – 72%**: Industria turismului oferă numeroase oportunități de angajare pentru femeile interesate de servicii în domeniul ospitalității și turismului.
 7. Sectorul financiar – 71%: Femeile sunt bine reprezentate în sectorul financiar, ocupând poziții de la contabili și auditori la manageri de investiții.

Pe de altă parte, există și sectoare în care prezența femeilor este mai scăzută. Iată cele mai puțin reprezentate 10 industrii:

 1. Producție de petrol și gaze – 6%
 2. Construcții – 13%
 3. Investigații și securitate – 13%
 4. Silvicultură – 15%
 5. Reparația și întreținerea mașinilor și echipamentelor – 16%
 6. Transport terestru – 18%
 7. Comerț cu transport – 18%
 8. Structuri metalice – 18%
 9. Colectarea și tratarea deșeurilor – 21%

10.Transport pe apă – 22%

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău