Leul intră fără zgomot în perioada electorală! Dragu: Exporturi mai mari prin depreciere, o idee năstrușnică

05 Feb. 2024, 12:33
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
05 Feb. 2024, 12:33 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a abordat recent tendința de apreciere a monedei naționale, explicând că aceasta se menține pe un trend administrabil și benefic pentru economie. În cadrul unei întrebări adresate de RUPOR.MD, Anca Dragu a analizat și conceptul că deprecierea monedei naționale ar conduce automat la creșterea exporturilor.

Potrivit șefei BNM, ideea că deprecierea automat duce la creșterea exporturilor este nerealistă. Ea a subliniat că exporturile sunt influențate în mare măsură de elemente precum competitivitatea și costurile, dar și de aspecte complexe precum accesul la piețe, încheierea de contracte și dezvoltarea relațiilor comerciale.

„Exporturile țin mai ales de elementul de competitivitate, de cost. Dacă noi două facem acum un produs foarte ieftin, nu putem să le exportăm mâine pe piața Germaniei. Trebuie să mergem până în Germania, acolo să înființăm o filială, să angajăm un traducător, să angajăm un jurist care să ne învețe care sunt regulile de pe piața Germaniei. Deci înseamnă mult mai mult decât faptul că avem un produs la un preț bun”, a explicat Anca Dragu.

În contextul economic actual, guvernatoarea a evidențiat că tendința de apreciere se încadrează într-un trend gestionabil și benefic pentru economie.

De asemenea, în lumina alegerilor prezidențiale programate pentru toamna anului curent în Republica Moldova, perspectivele și evoluțiile economice pot avea un impact semnificativ asupra discuțiilor politice și deciziilor viitoare.

În prima săptămână a anului 2024, leul moldovenesc a înregistrat o creștere remarcabilă de (+6,1%) față de euro și dolarul american, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.

La începutul anului, cursul oficial era de 19,27 lei/euro, cu 1,07 lei mai puțin decât în aceeași perioadă a anului anterior. Aceasta reprezintă o excepție în ultimii 6 ani, cu mențiunea că doar la începutul anului 2020, euro a avut o valoare mai slabă în fața leului.

Față de dolarul american, leul a început anul la valoarea de 17,54 lei/usd, cu o reducere de 1,63 lei față de începutul anului 2023. În ultimii 6 ani, cu excepția începutului anului 2023, dolarul american a fost relativ slab, aducând beneficii consistent în comparație cu anii precedenți.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău